čudežna pijača (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Najstnik



Sporočilo


Jožica Č. -> čudežna pijača (20.8.2009 7:08:59)

 pomoč
čeprav naslov ne spada k rubriki najstniki mislim ,da bom kar uspešno dobila odgovor.
katera ima doma  KEFIR
- za tiste ki mi lahko pomagajo bi prosila za nasvet
ali lahko  delam kefir samo z sladkorjem in limono?
-ali mora pod nujno biti zraven sadje suho?
-meni je bol dober brez sadja
kateri je bol zdravilen -na mleku ali na vodi?
kako je stem ,če je na mleku baje ne sme biti mleko predelano ,kje tako mleko kupiti v trgovini?
kako je z kefirjem ki ga kupiš v trgovini -je enako učinkovit in zdravilen ?
že v naprej hvala in lp




asso -> RE: čudežna pijača (20.8.2009 8:00:58)

Po mojem sploh naslov ni pravilen. Lahko bi že v naslovu omenila še zraven kefir...
Jaz sem mislila, da imajo zdej najstniki kakšno novo "čudežno" pijačo...
No, samo toliko. Če ti ne bo nobena odgovorila ti javim popoldne, ko povprašam o tem sestro, ki ga je delala...




Jožica Č. -> RE: čudežna pijača (20.8.2009 18:12:24)

je pa zanimivo -ogledov je veliko ,sigurno so res mislile, da imajo novo pijačo -sori.je pa zdravilna tudi za najstnike.




Felicita -> RE: čudežna pijača (20.8.2009 18:53:24)

IZVIRNO SPOROČILO: Jožica Č.

ali lahko  delam kefir samo z sladkorjem in limono?

Ja.
-ali mora pod nujno biti zraven sadje suho?

Ne.

kateri je bol zdravilen -na mleku ali na vodi?

Vsak zagovarja svojega... ampak sta oba zelo 'zdrava'. meni je mlečni bolj všeč.
Sicer je pa 'pravi' kefir mlečni, vodni se pa imenuje 'vodni kefir' oz. 'tibicos'.

kako je stem ,če je na mleku baje ne sme biti mleko predelano ,kje tako mleko kupiti v trgovini?


Meni se je kefir čist bp naredil tudi iz alpskega mleka, sicer pa zdej za kisanje in podobne podvige uporabljam mleko iz mlekomata (medvode, lj. tržnica). Če pa iščeš nehomogenizirano mleko, ga prodajajo tudi pod blagovno znamko Planika. Ne-pasterizirano mleko se pa, razen pri kmetu, ne dobi.

kako je z kefirjem ki ga kupiš v trgovini -je enako učinkovit in zdravilen ?

Morda še bolj kot domač, ker so tiste kulture posebej izbrane in prečiščene da so bolj efektivne.
že v naprej hvala in lp





Jožica Č. -> RE: čudežna pijača (20.8.2009 20:08:44)

felicita hvala za koristne nasvete,
to se pravi da je v trgovini kefir bol zdrav in ima tudi vse lastnosti na zdravlje tak kot doma nared
meni osebno je bol dober domač,ampak brez sadja samo kefir limona sladkor in voda- hvala še enkrat




Felicita -> kefir (9.8.2010 16:29:28)

končno sem (spet) dobila zrnca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] zdej me pa zanimata predvsem 2 stvari:

-koliko zrnc na koliko mleka oz. kdaj vem da je zrnc preveč/jih lahko dam še komu... ker men se zdi da jih mam že zdej preveč na količino mleka, ki ga dajem

- kolko dolgo je treba pustit zadevo ''delat''? uradno kao okrog 24 ur, ampak sem ugotovila da če pustim dalj časa ma zadeva boljši okus oz. dobi več mehurčkov (mal pika), kar je men tbh bolj všeč... verjetno je vseen, ali?

lol, šele zdej sm vidla kam je vtaknjena ta tema... prestavite jo prosim ob prilki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




pritlikavi -> RE: kefir (9.8.2010 18:22:05)

delam kefir na vodi ,imam 2l. kozarec  vode v katerega dam 6 žl. kefirja in 6 žl. sladk. ,eno celo limono (prerežem ,z olupi vred) in 3 suhe marelice,stoji pokrito do 2 dni in nato precedim in ga pijem !!!!
naslednjič ponovim  in tako dolgo delam, da je kefirja enkrat več ,tistega lahko podariš ,če ga ne potrebuješ !!!




ronja -> RE: čudežna pijača (20.8.2010 22:18:33)

Misliš mlečni ali vodni. Mlečnega lahko delaš brez vsega, samo gobico daš v mleko in to je to, mi ga navadno pijemo brez vsega, včasih dajo pa celo kakav not.

Niso pa to isti organizmi: za mlečnega rabiš eno kulturo, za vodnega pa drugo.




pritlikavi -> RE: čudežna pijača (21.8.2010 7:33:28)

ronja -vodni kefir
ostalih še nisem delala,pa tudi pila ne ,razen kupljenega!!!pa imam samo zrnca ,nimam gobice ,!




Felicita -> RE: čudežna pijača (21.8.2010 7:48:28)

jest delam mlečnega. ugotovila par zadev:

- prva in največja zmota, da gobici kovina 'škoduje' (povsod to piše, sam razložit mi pa noben ni znal kako in zakaj). ne samo da ji ne škoduje, v industriji inertno kovino (rostfrej) uporabljajo za hitrejšo tvorbo gobice (tvori 'jedro' gobice na katero se prlimajo žvale). možno je, da kovine, ki reagirajo s kislino v kefirju (npr železo mi pade na pamet, ki je podvrženo koroziji) spremenijo kefirjev okus, ampak sami gobici pa ne škodujejo. torej ni treba laufat v štacuno po plastično cedilo in plastične žlice.

- kefir lahko 'dela' oz. stoji celo do tri tedne, medtem ko se za 'staran' kefir upošteva tistega, ki dela več kot 1 teden. je pa zelo kisel in posledično zelo bogat s folno kislino.

- gobice daš čist po občutku... dela lako že 5 zrnc (pa potem dalj časa, pa mešat je treba), zgornje meje pa ni.

upam da še komu pomaga.





Stran: [1]