Gina
|
V nekaterih razredih lahko dela nadomestne naloge, lahko pa dela naloge tudi za leto nazaj, če jih lani ni uspel vseh opraviti. Me smo se ravno letos pogovarjale, da Zlati sonček v bistvu ne spodbuja veselja do športa toliko, kot krepi tekmovalnost in da nam ni več tako zelo všeč. Kriteriji so v bistvu precej strogi, npr. naredi preval, pa se z eno roko pri vstajanju dotakne blazine in se mu naloga ne prizna. Če se dosledno držiš vseh pravil, več kot četrt otrok zanesljivo ne opravi zlatega sončka. Raje tretjina. Sicer je res, da vsi otroci dobijo vsaj nekaj, ampak je razlika, ali dobi prav medaljo, ali listek, diplomo, so eni žalostni. Potem so še problemi organizatorja na koncu šolskega leta.... lani recimo za drugi razred kar naenkrat ni bilo medalj, ampak samo plakete (jim je očitno materiala zmanjkalo), letos so pa drugarčki medalje spet imeli.... Zdravstvene težave niso opravičilo za organizatorje zlatega sončka - pač dobi samo diplomo. Po pravici povedano meni zlati sonček ni več tako všeč, kot mi je bil nekdaj. Pa ga izvajamo že ogromno let. Razen...razen seveda, če znaš malce čez prste pogledat.... ampak potem ti bodo pa rekli, da to ni fer do ostalih otrok. Pa si v dilemi, a ne. Zakaj bi moral bit v dilemi, zakaj so že pravila tolk stroga, da gre za tekmovanje, ne pa za razvijanje veselja do športa? Aja, pozabila sem povedat, da so v nekatrih razredih naloge take, da jih težko uresničiš. Recimo za 1.razred imaš rolanje ali drsanje in smučanje ali vožnja s kolesom- ne vem natančno, lahko sem zamešala alternative, ampak te štiri variante so. Ali lahko zagotovite vsaj dve izmed dejavnosti? Poleg vsega je še plavanje v 1. razredu pri zlatem sončku. Če ne splava, ne dobi zlatega sončka in vendar ti je jasno, da ne splavajo nikdar vsi, še celo ob profesionalnih učiteljih ne. Če ste ljubljanska šola še gre zagotovit plavalni tečaj, ker je plavanje vključeno v 1. razred zaradi agencije za šport in mola, če pa si izven lj. pa imate morda plavalni tečaj planiran šele kasneje, potem imeš še s to nalogo problem.
|