vračilo štipendije, študij, delo... (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


študentka Mici -> vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 17:16:32)

Imam en problem. Prišla sem do tistega poglavja, ko bom mogla slej kot prej začet vračat štipendijo. Danes pa sem prišla do misli, da bi šla nazaj v šolo. Bila sem tudi na zavodu in sem se pozanimala, da če grem nazaj v šolo, da mi bodo odložili vračilo štipendije za eno leto in potem prinesem potrdilo o vpisu v drug letnik in je stvar zaključena. Upam, da je tako preprosto in brez večjih komplikacij, kot sem jih razumela. Sedaj pa imam drug problem. Kam se vpisat? Ali je še čas za vpis? Nekaj sem slišala o rednem študiju ob delu? Je to res? Ta varianta obstaja? Kako je s tem?!? Ali pustit službo in se redno vpisat, pa delat na študentsko. Al se vpisat izredno.... in delat... poslednično moram potem vseeno zamenjat službo, ker ob 15 ur delavniku, ne morem še hodit v službo... ima kdo kako idejo? Odločit se moram pa slej ali prej, če že ni prepozno... vpisala bi se v višje šolski študij?!? Po vsej verjetnosti...

Pomagajte mi prosim. Vsi, ki imate kakršne koli informacije... hvala..




Tejči -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 17:38:38)

A te lahko vprašam zakaj boš morala vračati štipendijo? Kako dolgo te še čakajo, da zaključiš študij? Lahko tud na ZS.




Klemy82 -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 17:42:36)

Seveda lahko ob delu tudi študiraš kot redna študentka, vendar nimaš ugodnosti kot ostali študenti (boni, mesečna, študentski dom), če izpolnjuješ ostale pogoje za vpis. Vendar je sitnost ta, da imaš potem tudi obveznosti take kot ostali študenti, se pravi predavanja, prisotnost, obvezne vaje, kolokviji..in dejstvo, da zraven delaš, nikogar ne zanima. kako ti bo zneslo, je tvoj problem.
Če študiraš izredno, pa plačaš šolnino, morda ti jo plača celo delodajalec, če mu je v interesu, vaje, predavanja in izpite pa imaš popoldan ali zvečer, se pravi-urnik je prilagojen temu, da so ljudje v službi. Za plačilo šolnine se da dobiti tudi ugodne kredite, tudi z odlogom plačila za čas po študiju. Kam se vpisati? Najprej pomisli, kaj bi študirala. 6., 7. stopnjo, bi šla delat prekvalifikacijo? Potem pa si v Razpisu poglej, kje se ta študij izvaja. Dobiš ga v vsaki knjižnici pa tudi na Zavodu bi ga morali imeti. Ali na internetu.
Letos ti ostane samo še vpis v tretjem vpisnem roku, se pravi na tista mesta, ki jeseni ostanejo še prostoa

Vsekakor pa menim, da se o svoji situaciji pogovori s svojo svetovalko za štipendije, če je za kaj, ti bo vse lepo razložila. [sm=smiley1.gif]




študentka Mici -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 18:47:49)

Tejči v šolskem letu 2006/2007 sem prejemala štipendijo za 1. letnik visokošolskega faksa. Ker letnika nisem naredila in sem stvar opustila in se izpisala, bom mogla vračat štipendijo. Pač za eno šolsko leto. In ker sem bila danes v bližini zavoda sem šla vprašat kako je s tem. Gospod mi je rekel, da so mislili čez kak mesec ali dva začet pošiljat pošto o tem, da bi se oglasla na zavodu in bi se dogovoril za vračilo štipendije. Potem sem ga pa vprašala, če situacijo rešim s tem, da grem nazaj v šolo. Pa je rekel, da je tudi to možnost, le da potem za eno leto zamrznijo zadevo. Če potem prinesem potrdilo o vpisu v 2.letnik je situacija rešena, drugače bodo pa drugo leto sprožili stvar.

Naredit bi šla 6.stopnjo? Saj je to višje šolski študij? Nimam volje in interesa za kaj več, nekaj pa bi še rada naredila zase... kar sem gledala je bolj tako. Na razpolago imam ekonomist, poslovni sekretar, "kmetijstvo-ne vem točno kakšen naziv ima, ker vem, da je nekaj posebnega naziv"...  to je skoraj to.

Nimam pojma kako naj uskladim službo, študij, finance... će grem študirat redno, potem moram pustit službo. če grem študirat izredno, potem moram službo zamenjat. To moram pa naredit skoraj "včeraj", ker drugače me bo povozil čas.




Tejči -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 19:05:00)

Ja, to je višja strokovna šola. Jaz sem tudi gledala, da bi se vpisala, a redno je samo Poslovni sekretar, to mi ne diši, Organizator socialne mreže, ki mi je pa zanimiv, pa je samo izredno. Tu pa so problem denarci. Sicer imam še 4 izpite in diplomo, da zakjlučim faks, a mi septembra poteče status, dela pa ni in ni.
A v službi se ne bi mogla dogovorit, da bi lahko izredno študirala? Škoda bi bilo vse zavreči, pa še denar vračat. No, upam, da ti bo uspelo vse uskladit in se vse skup dobro izteče!

Lp, Tea




Spiria -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 19:12:23)

In kakšna štipendija je to bila, republiška?
No, kakorkoli že, jaz sem imela isti problem, ki se je nazadnje dokaj nepričakovano razrešil v mojo korist...  Prejemala sem kadrovsko štipendijo in ker nisem v rokih delala faksa, zaposlila pa sem se celo drugje, kot bi se morala po pogodbi, sem v službi sem za vso zadevo povedala nadrejenemu in nato napisala prošnjo za odplačilo dolga vodstvu podjetja, ki mi je to prošnjo odobrilo in lepo poplačalo ves moj dolg štipenditorju. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




študentka Mici -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 19:26:16)

Trenutno sem stara 23 let in mi je še idealna prilika, da grem na faks, če mislim, kaj naredit. Vsi me sprašujejo, če sem že premislila, kaj bom naredila, pa jim ne morem dopovedat, da to niso odločitve, ki bi jih človek lahko naredil v pol ure.

V službi ni najmanjše možnosti,da bi uskladila faks in službo. Ker delam od 5 zjutri do 8 zvečer. Včasih še dlje, pa še vikende po možnosti. PA en dan sem na terenu, pol sem 14 dni v skladišču...  nimam neke konstante, aha ob 7 zvečer grem pa domov... preveč bi bilo psihično... moji starši bi še radi, da bi šla do ravnateljice v vrtcu, da bi naredila pripravništvo in strokovni izpit. Da ti jo plačajo se moraš javit na razpis. to se pravi, da bi jo lahko delala prostovoljno. pripravništvo traja 10-12 mesecev. In naj bi jaz zdej eno leto delala zastonj, pol vračala štipendijo (200€ na mesec), živela... pol moram še vsak dan delat en šiht zraven, da se sploh preživim. Ker moj fant ima isti problem. Bo tud mogu vrnat štipendijo, če se ne spravi v šolo.




ledenaa -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (17.8.2009 22:06:26)

če narediš 1 letnik ne vračaš nič
In ni treba hodit na predavanje.
vse se da,samo zobe je treba stisnit




Majčka* -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (18.8.2009 0:01:09)

Tudi mene zanima nekaj v tej smeri...rada bi se še malo izobraževala, pa sm nekako spregledala, pozabila, ne vem kaj na vpis...bi se pa zelo rada vpisala...če katera mogoče ve kdaj so še kakšni roki za vpis na višje šole ali pa na fakultete, bi bila zelo hvaležna, če katera kaj več ve, sm že malo pozabila kako je bilo takrat ko sem se vpisala na fax...kdaj je drugi rok za vpis, kaj pa tretji, kako vsa stvar poteka.Tiste, ki kaj več veste prosim napišite.

Hvala!
lp




ninataja -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (18.8.2009 13:51:04)

20. avgusta bodo na spletni strani (http://www.vpis.uni-lj.si/) objavljena prosta mesta za vpis za drugi rok. Druga prijava pa bo poteka od 20. do 28. avgusta.






Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (18.8.2009 14:39:56)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




KIKI**** -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (18.8.2009 15:35:07)

IZVIRNO SPOROČILO: lukrecija

študentka mici... ti nimaš otrok, ne? Ker, če lahko me z otroci delamo redno službo, zraven študiramo + vzgajamo otroke, ni vrag, da tebi ne bi uspelo doštudirati.
Mislim, da so te sami prazni izgovori. Ali boš vračala štipendijo ali pa boš ta denar vložila vase/ v izredni študij. In ne govori, da se ne da. Če boš želela ti bo uspelo.



Jaz ne bom spraševala, če ima študentka mici otroke ali ne, ampak vem pa da se da in to zelo dobro.
Sama sem se vpisala na faks, ko je tamala dopolnila 7 mesecev, starejši je bil star 25 mesecev, študirala 2 letnika vzporedno, preko ŠS nadomeščala delavko na rednem porodniškem dopustu do 15. ure vsak dan, kjer sem delala v pisarni, poleg tega sem preko ŠS delala še za drugo firmo in sem zelo dobro končala višjo šolo, zdaj pa zaključujem visoko.
Saj ni problem študentka mici v tem, da nimaš časa. Odločotev je na tebi, ali se boš zavzela vsaj eno leto, da ti ne bo treba vračati štipendije, ali pa se nazaj redno vpiši na faks, delaj preko ŠS in si boš pridobila izobrazbo, ali pa ostani v službi in ob delu študiraj. Najslabša varianta je da boš delala cele dni in se smilila sama sebi, da nimaš časa, da ne zmoreš,....

Odločitev je samo tvoja in verjamem da jo zmore vsak, lepotruditi se je treba.
Pa srečno pri odločanju!




študentka Mici -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (18.8.2009 17:42:56)

Ne nimam otrok. Delam pa vsak dan po dva šihta. Vstajam ob 4 zjutraj in delam do 8-9 zvečer. Glede na to, da se bližajo prazniki, božič in te stvari, bomo delali še dlje. Velikokrat smo delali do 1 zjutraj, ob 5 pa naprej in spet cel dan, dan za dnem...

Jaz vem, da mi bo uspelo doštudirat, samo ne vem kako mi bo pa to uspelo ob tej službi, ki jo imam. V službi ne bo nihče razumel, da moram it, ker imam šolo. To ni govora.

Sama sebi iščem boljšo rešitev, niso me pa sami prazni izgovori.




Majčka* -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (19.8.2009 0:18:13)

Ninataja hvala!!




birdy -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (20.8.2009 10:28:35)

Mene tud neki zanima pa ne bom nove teme odpirala...
Lansko šolsko leto sem prejemala štipendijo za 1 letnik. Letos sem potem naredila en semester tega prvega letnika, celega letnika pa ne. Lahko pa se še enkrat vpišem v pri letnik, ampak v vsakem primeru ga ne bom delala. Zdej me pa zanima, če slučajno vpišem prekvalifikacijo, a je to zadost da ne rabm vrnit štipendije? Faks sem ugotovila da ne bom mogla narest (zarad finančne situacije), bi pa lahko tole prekvalifikacijo, ker nenazadnje traja samo eno leto, pa še prek študenta bi lahko delala, poleg tega me to na kar bi se prekvalificirala veseli.
Kera ve slučajno?




Anonimen -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (20.8.2009 20:38:33)

ej dobra si....full se žrtvuješ,da delaš po cele dneve.če tulk velik delaš potem verjetno že neki zaslužiš, da bi si lahko dala na stran?nevem, vprašam, vem pa da je ta situacija skrajno zaj...ka pa če se vpišeš, pa če nimaš namen šole nardit, in če praviš, da ti bi zamrznal štipendijo za eno leto...pa se vpišeš in pač ne hodiš v šolo in delaš še naprej brez da menjaš službo in daš vsak mesec 200 evrov na stran, konc leta pa vrneš?




študentka Mici -> RE: vračilo štipendije, študij, delo... (21.8.2009 17:47:48)

IZVIRNO SPOROČILO: tinymaliny

ej dobra si....full se žrtvuješ,da delaš po cele dneve.če tulk velik delaš potem verjetno že neki zaslužiš, da bi si lahko dala na stran?nevem, vprašam, vem pa da je ta situacija skrajno zaj...ka pa če se vpišeš, pa če nimaš namen šole nardit, in če praviš, da ti bi zamrznal štipendijo za eno leto...pa se vpišeš in pač ne hodiš v šolo in delaš še naprej brez da menjaš službo in daš vsak mesec 200 evrov na stran, konc leta pa vrneš?




Sem našla drugo rešitev. In sicer, da 20.9. ko mi poteče pogodba povem direktorju, da imam namen it v šolo, ker drugače bom mogla vračat štipendijo, kar mi pa ni cilj. Ker še neki dam zraven in bom mela narejeno šolo, ker pač nisem butasta in če bi se zavzela, bi naredila. In da, če mi dovoli, da bi 2x na teden hodila domov po 8 urah dela, da bi šla v šolo. Verjetno bo takrat rekel ja, in ga bom vprašala, če to velja tud za naprej... in da če me bo kdo pri tem oviral, da bom zamenjala službo. V tem času, pa si še vedno lahko iščem službo, s tem, da še kak mesec delam, če ne bo prevelikih nasprotij. Še vedno pa lahko pustim. Če pa pustim sedaj, pa ostanem brez vsega, to bi bila pa le še kakšna plača.

Ja moja plača, hm. Glede na to, da imam po 100 nadur mesečno, kar pride 350€, pa 250€ imam malice in prevoza, pa minimalno plačo. Lepo plačo imam samo zaradi teh nadur in kilometrine, brez tega bi pa verjetno dobila slabih 400€. S tem, da je uradni delavnik od 6.00-16.00, ena ura malica, ki se ti odbije. Sej neki sem si že prišparala, ker se pač da. Samo vseeno bi rada šla v šolo, ki je pa v svoj zanimiv delavnik ne morem vključit. Na žalost. Ne gre se tolk za vračilo štipendije, kot za to, da bi rada naredila nekaj zase.




Stran: [1]