refulx in tezave (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


brandon -> refulx in tezave (9.8.2009 23:18:45)

Zivjo,

Pisem v upanju kaksne resitve za naso dojencico.
Stara je 3 tedne, ima reflux.

bruhanje, polivanje smo
omilili z vsemi predpisanimi ukrepi (poseteljica 30 stopinj,
pokoncni polozaj po hranjenju vsaj 30 minut,  novalac AR1...

ce bi bilo to vse bi bilo super, imamo pa se ostale tezave:
otroka po hranjenju napenja, zvija se da mi je kar hudo.
danes je zacela med hranjenjem po flaski sunkovito obracati glavo
(tezko opisati, ampak 3 sekunde jo ima na eni strani, potem jo sunkovito obrne
na drugo, kot da bi iskala primeren polozaj, a je zelo cudno, zaradi teh sunkov...)
ponavadi je do 45 minut po hranjenu v pokoncnem polozaju ok,
potem pa ji hrana pride do poziralnika, vcasih tudi malo ven, takrat
zacne kolcati, potem zacne jokati vcasih je po dolocenem casu ok, vcasih pa ne neha,
in to tako da je ne moremo pomiriti - nikakor.
kupcek podre vcasih, vcasih pa ne, tudi po uri in v razlicnih polozajih

vcasih npr lezi v posteljici nato se zacne napenjati, potem pa v jok

Ponoci vcasih po hranjenju zacne tako jokati da je ne moremo pomiriti z nicimer.
Lahko se joka tudi po 4 ure, tudi histericno

Vcasih so dnevi ko komaj kaj spi, preostali cas ima odprte oci, malo joka, jo pomirimo,
spet joka, jo napenja, se krci, posteljice pa noce videti.

so pa tudi dnevi ko po dnevi spi, ponoci pa jok...

hrani se delno z materinim mlekom ima ga le malo, vecino pa z adaptiranim mlekom (1/9).
dajamo ji kapljice gaja zaradi katerih nima problemov z odvajanjem blata (1-3 na dan)
na pomoc smo se pa zatekli tudi h kapljicam proti krckom prvic smo vzeli trziske pa ne pomaga nic,
kolikor sem prebral na forumu jih vsaj do enega meseca ne bi potrebovala....

prebral sem nekaj tem o refluxu vendar na nobeni ni bilo opisano glede krckov in jokanja celo noc.
No, ce ima kdo kaksne izkusnje bi bil zelo vesel za kaksen namig kako pomagati otrocku.

aja, bila sva pri pediatrinji, je napisala napotnico za pediatricno kliniko,
tam je doktor pametno zakljucil da je to verjetno zato ker ima prevec zraka v trebuscku, in da je treba
paziti kako jo hranimo, ampak v najinem primeru res paziva tudi na zrak...

no, kaksna izkusnja ali pa nasvet zelo zazeljeno.

LP




brandon -> RE: refulx in tezave (10.8.2009 4:39:35)

Se nekaj, zvecer med spanjem otrok, sope, "hrka", se muci z dihanjem,
cez dan teh simptomov nima




KatMat -> RE: refulx in tezave (10.8.2009 6:05:09)

mi smo krcke dobili pri dveh tednih,zdaj je stara 2,5 meseca in pocasi izginjajo.bilo je grozljivo tudi po 7 ur joka...umilili smo jih sele z lekarniskimi kapljicami iz naravnih etericnih olj,poskusili smo tudi sab simplex,bio gaja in antiflat ampak ni bilo nic bolje le drisko je dobila...za kapljice ustrajaj saj moras imeti vsako stvar vsaj tri dni na preizkusnji...mogoce poskusi z "vetrovnimi kapljicami iz koroskih lekarn" baje da fajn pomagajo ce tamalcane napenja z blatom pa nimate tezav....bodi pozorna na barvo blata...srecno in cim manj napora zate in za tvojo soncico!!




Taddy78 -> RE: refulx in tezave (10.8.2009 17:00:04)

Isto smo imeli reflux (do 8.meseca), pil je Aptamil AR, je pa res, da je krče imel samo nekajkrat, pa še to da se je drl kake pol ure, vsak dan ob istem času...

Isto se je tako sunkovito obračal, ampak se mi je vedno zdelo da si s tem omili krče, saj zraven ni nikoli jokal.




sabsa -> RE: refulx in tezave (10.8.2009 19:10:39)

Tudi naša mala že od rojstva močno poliva. Res se je rodila mesec prezgodaj, to naj bi bil začetni razlog polivanja, a poliva tudi še sedaj, ko je stara že 2 in pol meseca. Pediater mi ob vsakem pregledu pove, da poliva zato, ker veliko poje in da polije le višek hrane, naj se ne sekiramo, da bo že minilo, ko se želodček oz. prebava razvije. Tudi mi smo imeli krče, ne tako hude, a so bili, dostikrat po hranjenju, sedaj je že dosti bolje. Nam je najbolj pomagal čaj in homeopatske granule proti krčem. Pa dajemo tudi bio gajo in parkrat smo dali kapljice koroških lekarn (kapljico na dudo), ki je težavo občasno odpravilo.
Tudi našo je najbolj napenjalo po hrani, se je zvijala in jokala, a ko je podrla kupček in parkrat polila ter se izpunkala je bilo bolje. S časom so se te težave manjšale in sedaj je že dosti bolje.
Pri naši je problem, ker se prehitro doji in požre preveč zraka.




brandon -> RE: refulx in tezave (10.8.2009 20:43:00)

kako ste se pa spopadale z zadahom?
tak kiselkast zadah ima...

pa tudi malce me skrbi za hropenje...

a je katera uporabljala sirup proti krcem od ljubljanskih lekarn pri novorojencku?

v kaksni meri pa kapljice olajsajo krcke? je to zelo opazno?

LP




najnaj -> RE: refulx in tezave (11.8.2009 8:15:33)

moja čunčka je tudi pri 3 tednih dobila krče. krčlo jo je med in po vsakem hranjenju. zato je tudi malo pojedla,ker jo je bolelo in hotela več vlečt. probala sem vse možne kapljice in na koncu pristala pri Colikind granulah, ki so po 5 dneh še hujših krčev, pomagale. od takrat niti enega krča več. uredila se je tudi prebava, ne joče več, se ji več toliko ne dviga gor in vsaj malo več poje. v lekarni so rekli,da je treba počakat 5 dni in tako je tudi bilo. zdaj ima dva meseca in pol in o krčih ne duha ne sluha. še vedno ji dajem pred vsakim obrokom in mislim tako nadaljevat do konec 3 meseca, potem pa počasi opustit. dajem še vedno preventivno,ker sem ji začela dajat kapljice D3. ona je tudi polivala in se ji je dvigala kislina, ma nisem nikoli opazila,da bi imela kakšen poseben zadah.




Katy78 -> RE: refulx in tezave (11.8.2009 8:15:53)

Ne vem, ampak če ima otrok kiselkast zadah in če hrope - po moje to ni ok, če se ne motim, sem enkrat brala, da lahko otrok hrano, ki se mu pri polivanju dvigne, vdihne in zato pride do hropenja, to pa ni v redu za pljuča. Ne vzemi to zdaj "zdravio za gotovo", ampak jaz bi na tvojem mestu šla še 1x do pediatrinje in ji za to hropenje povedala.




ČebelicaMaja -> RE: refulx in tezave (16.8.2009 16:47:30)

jaz lahko rečem da smo za refluks kar že specialisti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], ugotovljen je bil pri 2 mes.- danes nam manjkla 14 dni do prve svečke in še vedno kadar pije mleko pije Novalac AR2, še vedno moramo po hranjenju paziti nanjo, pa vendar je že veliko veliko bolje.

kisel zadah se še dolgo pojavlja- vendar smo mi dobili terapijo z Ranitalom, pa dr. nam je hotela dati Controloc, ki je močnejši- kaj nimate nobene terapije?

Krči so pa poglavje zase- za refluks so krči pogosto spremljevalni "učinek", mi smo imeli skoraj isto hudo kot vi, vendar sem mislila, da so pač krči, ker je imela tudi ta velika enake krče in temu nisem pripisovala, da bi bilo povezano z refluksom...

Kaj pa teža...ali malčica dobro napreduje s težo... pri nas je bila teža problem, ker se je zredila le 200g v 1 mesecu, pa krči, potem je pa PH metrija na PeK pokazala kisli refluks.

Morda bodo glede na to, da je stara šele 3 tedne malo počakali, da vidijo kaj je- ali gre res za refluks, ali ima samo tako močne krče. Glede kapljic-mi smo sprobali vse živo-pa nič ni pomagalo-še najbolj so nam pomagale Sab simplex, pa topel medvedek na trebuščku in nošenje... cele ure in ure nošenja... vendar bo pri 3 mesecih garantirano bolje...takrat čudežno minejo...rekluks bo še, tudi posamezni krči zaradiu kisline, tako hudo kot imate sedaj pa verjetno ne bo...

Dojenje je bilo pri meni skoraj misija nemogoče- še preden sva podrli kupček je že vse letelo ven, začela sem dodajat, ker bi lahko pomanjkanje hrane škodilo nevrološkemu in mišičnemu razvoju- počasi sva pri 3 mesecih zaključili, ker so bile skrbi prevelike-morali smo tehtati pred, po obroku, potem je bila kriza ker je polivala, zapisat vsak ml popitega AM...kriza... ampak z GH se dejansko zelo izboljša in počasi preide.

Nam je danes od refluksa ostala edino zategnjenost-ramenska in splošna mišična zategnjenost... samo pač takrat tudi zdravnkiki tehtajo kaj povzroči več škode... in sedaj pridno hodimo k fizioterapiji, da bomo nadoknadili zamujeno...




ČebelicaMaja -> RE: refulx in tezave (16.8.2009 16:50:05)

IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Ne vem, ampak če ima otrok kiselkast zadah in če hrope - po moje to ni ok, če se ne motim, sem enkrat brala, da lahko otrok hrano, ki se mu pri polivanju dvigne, vdihne in zato pride do hropenja, to pa ni v redu za pljuča. Ne vzemi to zdaj "zdravio za gotovo", ampak jaz bi na tvojem mestu šla še 1x do pediatrinje in ji za to hropenje povedala.


to je pri refluksu tipično...da hropejo in smrčijo, ker jim kislina mleko vrača v požiralnik. Naši so se naredile razjede in tudi zato ni sploh hotela več jesti, ker jo je bolelo. RAnital je to omilil... ne vem, ampak nas je naša P poslala takoj na gastro oddelek na Pek...




Balonchy -> RE: refulx in tezave (16.8.2009 16:58:15)

IZVIRNO SPOROČILO: ČebelicaMaja

jaz lahko rečem da smo za refluks kar že specialisti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] , ugotovljen je bil pri 2 mes.- danes nam manjkla 14 dni do prve svečke in še vedno kadar pije mleko pije Novalac AR2, še vedno moramo po hranjenju paziti nanjo, pa vendar je že veliko veliko bolje.

kisel zadah se še dolgo pojavlja- vendar smo mi dobili terapijo z Ranitalom, pa dr. nam je hotela dati Controloc, ki je močnejši- kaj nimate nobene terapije?

Krči so pa poglavje zase- za refluks so krči pogosto spremljevalni "učinek", mi smo imeli skoraj isto hudo kot vi, vendar sem mislila, da so pač krči, ker je imela tudi ta velika enake krče in temu nisem pripisovala, da bi bilo povezano z refluksom...

Kaj pa teža...ali malčica dobro napreduje s težo... pri nas je bila teža problem, ker se je zredila le 200g v 1 mesecu, pa krči, potem je pa PH metrija na PeK pokazala kisli refluks.

Morda bodo glede na to, da je stara šele 3 tedne malo počakali, da vidijo kaj je- ali gre res za refluks, ali ima samo tako močne krče. Glede kapljic-mi smo sprobali vse živo-pa nič ni pomagalo-še najbolj so nam pomagale Sab simplex, pa topel medvedek na trebuščku in nošenje... cele ure in ure nošenja... vendar bo pri 3 mesecih garantirano bolje...takrat čudežno minejo...rekluks bo še, tudi posamezni krči zaradiu kisline, tako hudo kot imate sedaj pa verjetno ne bo...

Dojenje je bilo pri meni skoraj misija nemogoče- še preden sva podrli kupček je že vse letelo ven, začela sem dodajat, ker bi lahko pomanjkanje hrane škodilo nevrološkemu in mišičnemu razvoju- počasi sva pri 3 mesecih zaključili, ker so bile skrbi prevelike-morali smo tehtati pred, po obroku, potem je bila kriza ker je polivala, zapisat vsak ml popitega AM...kriza... ampak z GH se dejansko zelo izboljša in počasi preide.

Nam je danes od refluksa ostala edino zategnjenost-ramenska in splošna mišična zategnjenost... samo pač takrat tudi zdravnkiki tehtajo kaj povzroči več škode... in sedaj pridno hodimo k fizioterapiji, da bomo nadoknadili zamujeno...



Se podpišem pod vsako besedo (razen napredovanje pri teži, to pri nas ni bil tako velik problem)...

Naš malček je star 7,5 m in kar je ostalo od refluxa = občasno polivanje in slab zadah! Zdravil ne jemlje od 6 meseca... Ostajajo pa še dvignjeno vzglavje in striktno podiranje kupčka!

Tudi naša P ga je takoj poslala na gastroentereološki v PK LJ!!!




Stran: [1]