Breskova marmelada (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Breskova marmelada (5.8.2009 13:58:17)

Dobila sem kar nekaj kg breskev, ki jih moram po jitrem postopku porabiti.

Zanima me, če je že katera delala marmelado brez želirnega sladkorja, z navadnim sladkorjem? Prde potem zelo tekoče ali bolj gostljato?




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:02:45)

ja če boš zadost dolgo kuhala, da voda povre, pol bo gosto, drgač pa ne tolk. nareži jih, pa pocukraj (jst dam vanilijem cukr, pride božansko), pol jih pa pusti stat nekaj ur, jih odcedi in dej kuhat, plus preostanek cukra. pol boš pa tko vidla, kok se bo med kuhanjem obnašala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:04:59)

Ji bom s kuhalnico zagrozila, če se ne bo pridno gostila [sm=smiley36.gif].

Imam mal želatine v prahu. A je to isto kot v želirnem sladkorju al kaj čist drugega (da vidim, kolk sem sedaj mim udarila [sm=smiley36.gif])?




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:07:54)

mal si najbrž mim udarla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

ne vem kok bi šlo z želatino[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] k more bit pektin ( jabolčni največkrat, pač sadni no), ta je recimo že itak v sadju, pa v želinu in v tem želirnem cukru. želatina je pa živalskega izvora in nimam pojma kok bi se obnesla pri kuhanju marmelad[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

če maš možnost kje zun si postavit pa cel dan cmarit, je uspeh zagotovljen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] v kuhnji je pa tvegan podvig, te lohk še kap[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




khurde -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:11:16)

jaz zmer delam z navadnim sladkorjem, sam breskove pa res še nisem. bi pa v tem primeru, k ne vem, kok se breskve "strdijo", npr. slivova marmelada pride res fajn, dala not mal naribanih jabolk.




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:12:16)

dala not mal naribanih jabolk.


jp, ker jabke vsebujejo največ pektina.




khurde -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:13:33)


IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

dala not mal naribanih jabolk.


jp, ker jabke vsebujejo največ pektina.



sedi, pet! [sm=smiley2.gif]




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 14:23:45)


IZVIRNO SPOROČILO: khurde

dala not mal naribanih jabolk.



Ej, to pa sploh ni slaba ideja. Nekaj bom sprobala, pa bomo videli, kaj bo ratal.

Sej kaj je želatina vem, nimam pa želirnega sladkorja pri roki, da bi pogledala, kaj je notri uporabljeno za želirno sredstvo.




moci -> RE: Breskova marmelada (5.8.2009 19:00:40)

jaz sem breskve najprej posula s sladkorjem in pustila stati par ur, potem sem pa naknadno, ko se je marmelada kuhala, posula z želinom. pa je vseeno tekoča[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
ampak na palačinkah je super.




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (6.8.2009 12:18:37)

No, da poročam [sm=jezicek.gif]. Marmelada je uspela. Ni trdna, je pa gosta, ravno prava za na kruh ali palačinke.

Mož me je spomnil, da imamo eno 120 let staro kuharsko knjigo in takrat še niso slišali za želin in podobna sredstva. Notri piše, da se mora breskova marmelada pocat na majhnem ognju eno uro, da se začne gostit, tako sem tudi naredila in je uspelo.

Zdaj pa me zanima še, če je kdo delal marmelado iz bučk? Brala sem en recept z bučkami in bananami, pa me zanima, če je užitno [sm=jezicek.gif]. Ker bučk imamo za izvoz, škoda mi jih je metat stran.




Gina -> RE: Breskova marmelada (6.8.2009 23:00:40)

Malo sem pozna. Vse marmelade, ki sem jih kdaj delala so brez želirnega sladkorja. Sadje + sladkor + kuhati na majhnem ognju doooolgo časa.

Iz bučk ne vem kakšna marmelada pride, sploh ker je toliko vode v njih - a bi dala jabolka zraven al kako? Iz banan je pa naš fant v šoli pri gospodinjstvu delal džem. Je bil prav okusen. Malo poseben, ampak čist fajn. Tisto lahko tudi pozimi delaš - tja je pa dal želirni sladkor.




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (6.8.2009 23:01:39)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Iz bučk ne vem kakšna marmelada pride


Full dobra [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley27.gif[/image].
Dobila, ne naredila...




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (6.8.2009 23:02:38)

iz bučk - a to misliš one svinjske buče, al tiste, tamale, zelene[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] k iz teh si glih ne predstavljam marmelade[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] iz svinjskih je pa odlična, pa kompot tud[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Gina -> RE: Breskova marmelada (6.8.2009 23:42:28)

IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

iz bučk - a to misliš one svinjske buče, al tiste, tamale, zelene[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] k iz teh si glih ne predstavljam marmelade[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] iz svinjskih je pa odlična, pa kompot tud[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Oranžne buče mi tudi rastejo. A maš recept za marmelado?

Drugače pa iz cuket (malih, zelenih buč) moja soseda dela super štrudl. Nisem vprašala za recept, lahko pa, če koga zanima.




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (7.8.2009 10:04:48)


IZVIRNO SPOROČILO: ulla80

iz bučk - a to misliš one svinjske buče, al tiste, tamale, zelene[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] k iz teh si glih ne predstavljam marmelade[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] iz svinjskih je pa odlična, pa kompot tud[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Mislim, da so kar te tamale cukete mišljene, si tudi sama ne predstavljam okusa (zato sprašujem, če je užitno [sm=jezicek.gif]), vem pa, da se iz cuket naredi zelo dober kompot, okus pride nekje med ananasom in hruškami.

Gina, dej vprašaj sosedo za recept.




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (7.8.2009 23:04:23)

Oranžne buče mi tudi rastejo. A maš recept za marmelado?


jst delam od oka približno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tkole nekak :

1,5kg bučnega mesa
0,5kg jabolk
sok ene limone
žlička cimeta, pol žličke ingverja
2kg sladkorja ( lohk želirnega, al pa ne)

jabke in buče narežem na manjše kocke, zmešam s cukrom, cimetom in ingverjem in pustim da stoji ene dve uri.
pol če je veliko vode, je odlijem, če je pa ni, pa dam kar kuhat (odvisno predvsem od jabk). ko zavre, grem sam parkrat s paličnim skoz, da mal zmelje, pa da ostanejo koščki, če dam želirni sladkor, kuham enih 10 min, odstavim, dodam limonin sok in nalijem v vroče kozarce. z navadnim sladkorjem pa kr kako uro kuham, pol pa isto naprej[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

lohk se da tud mal ruma na koncu notr, da tud fajn aromo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] pa fajn je recimo dat zraven kuhat na drobne koščke narezano limonino lupinico, sam to morjo bit neškropljene limone, pa lupino je treba prej v enih petih vodah prekuhat, predn se jo da zraven k masi kuhat. lohk je tud pomarančna lupina...

velik se da, buče so itak taka fajn zadeva, k so dost nevtralne in lohk karkoli u bistvu daš zraven, pa super izpade[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




khurde -> RE: Breskova marmelada (9.8.2009 16:05:52)

jaz vsako marmelado res dolg časa pacam, tut dve uri in dlje [sm=smiley1.gif] si vzamem čas [sm=smiley36.gif] nikol jih ne pretlačim, pasiram al karkol takega, jih pa tok časa kuham, da sadje samo razpade

ankica, kako pa narediš kompot iz bučk?




Anonimen -> RE: Breskova marmelada (10.8.2009 22:50:59)


IZVIRNO SPOROČILO: khurde

ankica, kako pa narediš kompot iz bučk?



Bučke olupim, narežem na kocke in kuham v loncu vode okoli 20 minut, mogoče še malo manj, ko je kuhano, dam notri še sladkor po okusu, cimet in klinčke, fajn pomešam, da se sladkor stopi in to je to.




khurde -> RE: Breskova marmelada (11.8.2009 18:08:00)

o, hvala. bom danes probala. [sm=smiley1.gif] sem sicer gledala na kulinariki, pa je vse z belim vinom delano [sm=zmeden.gif]




Gina -> RE: Breskova marmelada, bučke (16.8.2009 22:31:03)

Evo, sem morala najprej sprobat, da je res dobro, preden krivo vero učim. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

BUČKE za vlaganje v kompot, če jih imate preveč (so zelo dobre, v bistvu je okus tak, kot jabolčni kompot, meni se zdi, da je to bolj sok za razredčit kot kompot, vsaj jaz sem ga veselo razredčila in je fajn):

2kg očiščenih bučk
2dcl (vinskega) kisa 3% - jaz sem dala beli vinski kis 6%, pa pol manj količinsko
-------------------------
2l vode
1kg sladkorja
1 vanilij sladkor
5-10 klinčkov
4 skorje cimeta
1dcl ruma
1 citronka

Bučke očisti in zreži na kocke. Zalij jih z vodo, toliko da jih prekrije, dodaj kis in pusti vse skupaj stati 24 ur. Bučke nato odcedi in operi.
2l vode zavri, dodaj začimbe, razen ruma in sladkor. Ko voda zavre, stresi v to bučke. Vrejo naj 3-5 min, proti koncu dodaj rum.
Še vroče napolni v (v pečici) ogrete kozarce in takoj zapri.

Če hočeš samo kompot, da ga ne misliš uporabljati kot sirup, dodaj manj sladkorja in manj citronke. Menda je vseeno obstojno.




Gina -> RE: Breskova marmelada, bučke (16.8.2009 22:34:36)

Aja, sem vprašala sosedo, kako dela štrudl iz bučk, pa pravi da tako kot jabolčnega, samo da namesto jabolk uporabi bučke.

Če imaš višek bučk, se da naredit tudi polpete iz bučk, mi smo jih ravno danes jedli, še naša gospa pes je fehtala zanje. Naribaš jih, dodaš mešanico iz otrobov za žitne polpete (ne prav veliko, samo za okus), moko in drobtine, jajce (lahko pa še sir, čebulo ali korenje, pač kar ti po okusu bolj paše), zmešaš, s kuhlo oblikuješ polpet in ga narahlo ocvreš. Njami.




Stran: [1]