Dvigovanje glavice pri 3 mesečnem otroku (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


smej -> Dvigovanje glavice pri 3 mesečnem otroku (4.8.2009 13:24:44)

Tiste mamice, ki imate doma 3 mesečne srčke ali dvignejo oziroma potegnejo glavico v ravnini z rameni, če jih potegnete za rokice v sedeči položaj? Meni je pediatrinja rekla da jo pri 2 mesecih že veliko otrok dvigne , pri 3 mesecih pa vsi. Ampak moj sin je še vedno ne dvigne(čez 1 teden bo star 3 mesece). Če ga potegnem za rokici, mu glavica še čisto nazaj visi. Ko ga dam na trebuh, pa jo lepo dvigne. Je imela še katera enake izkušnje? Ali obstajajo kakšne vaje, da bi se to popravilo?




vanilla -> RE: Dvigovanje glavice pri 3 mesečnem otroku (4.8.2009 13:31:14)

Smej, no, jaz sem tudi ravno včeraj to prebrala nekje in se zasekirala ter šla sama probat, kako je pri naši 3-mesečnici. No, pa probam in je tut glavo čist zadaj za sabo vlekla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Medtem ko kravice lepo pase in zelo visoko glavo gor drži in tudi če jo pokonci nosimo, glavico drži lepo samostojno. Še drugi rečejo, kako lepo glavico drži.... No, pa sem malce povadila in jo ene 3-krat tako za rokice čez dan potegnila, pa je bilo potem boljše. Danes sem prej spet probala, pa je že lepo glavica z rameni v ravnini šla gor... Sam vem, da to sigurno ni prav, da delam in ne mislim več - bom itak vidla jutri v posvetovalnici, kaj bo pediater rekel, ker bo sigurno izvedel to vajo.
Tak da, tudi mene zanima, če obstaja kaka vaja.




veronikab -> RE: Dvigovanje glavice pri 3 mesečnem otroku (4.8.2009 13:37:14)

Naš je star 3 mesece in 1 teden, pa tudi ne dvigne glavice v hrbtnem položaju, kravice pa že fino pase. Samo jaz se ne sekiram. Niso vsi otročki isti - eni pač nekaj osvojijo prej, drugi pozneje. Pa še v knjigi Igriva vadba za dojenčka (Andreja Semolič) piše:

Kaj dojenček že zna:
Med 6. in 8. tednom
Novorojenčku uspe vzpostaviti kontrolo oči

Med 2. do 3. mesecem
Lahko glavo zadrži v srednji liniji. Če leži na trebuhu, glavo dvigne za 45 stopinj. V tej legi ima večkrat pokrčene kolke. Drži se s sredincem, prstancem in mezincem. Predmet prime, le če se le-ta dotakne roke. Je sposoben slediti bližnjemu predmetu s pogledom od 0 do 90 stopinj. Zna sesati palec. Se oglaša s posameznimi glasovi, prisotna je mimika obraza. K izvoru bližnjega zvoka je sposoben obrniti glavo in s pogledom sledi predmetu.

Med 3. in 3½. mesecem
Če leži na hrbtu, dvigne glavo za krajši čas. V legi na trebuhu obrne glavo za 90 stopinj. Opre se na podlakti, skrči in izteguje komolec. Dlani razpira in sočasno giba z rokami in jih nosi v sprednji položaj, da se z njimi igra - jih raziskuje. Bližnjemu predmetu sledi s pogledom od 0 do 180 stopinj. Se smeje.

Med 3½. in 4. mesecem
Če ga iz lege na hrbtu dvignemo, sledi z glavo. Glavo stabilno drži, ko je v položaju na hrbtu in na trebuhu. Kontrolira glavo v pokončnem podprtem položaju pestovanja. V legi na trebuhu pokrči kolke. Če mu glavo pasivno obračamo sledi rotacija hrbtenice. Predmete prime s celo roko. Predmet dobro drži in si ga ogleduje. Sledi predmetu, ki mu ga krožno premikamo. Kontrola oči je dobra. Če ga spodbudimo, seže po predmetu in ga tudi prime. Se glasno smeje.


Torej malce časa še ima, saj bi naj to osvojil do sredine 4. meseca.

Lp,

veronikab




pajek -> RE: Dvigovanje glavice pri 3 mesečnem otroku (4.8.2009 14:13:26)

Naša je stara 3 mesece in 6 dni in čisto nič ne dviguje glavice, ko leži. Ko pase kravice ima čisto malo glavo gor, pa jo hitro da dol in se zraven jezi. Ko jo držimo pokonci v naročju, pa je malo stabilna, potem pa jo je treba prijeti. Jaz se že par dni sekiram, ko vidim, kaj drugi že znajo in lahko.Mož mi pravi, da vse že bo enkrat ( pri ta prvi je ta čas to že bilo). Vem, da ima prav, a vseeno se sekiram. Tolažim se malo s tem, da je pravi velikan ( težka je sigurno že 7 kil ), pa da je tako maso težko dvignit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].
Saj vem, da bo vse, pa upam, da kmalu




Onasiss -> RE: Dvigovanje glavice pri 3 mesečnem otroku (4.8.2009 14:28:54)

Ah ne sekiraj se, če ti je pediatrinja rekla, da je vse ok, potem je še čas. Eni se pač razvojno razvijejo prej drugi kasneje. Moja na primer pri 5 mesecih že puza (pa je p rekla, da ni nič narobe), medtem, ko se kak drugi njen "vrstnik" še ne obrne iz trebuha na trebuh ali obratno pa prav tako ni nič narobe.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stran: [1]