Šarki -> 11 kuharskih zmot (4.8.2009 11:49:29)
|
11 NAJVEČJIH KUHINJSKIH ZMOT… IN KAJ RESNIČNO DRŽI !!! 1. ODTAJANA ŽIVILA SE NE SMEJO VEČ ZAMRZOVATI! Res je, da zamrzovanje prekine rast mikroorganizmov, vendar jih ne uniči, tako da se ti ob odtajanju začnejo znova razmnoževati. Zato je treba odtajana surova živila kar najhitreje skuhati. Pripravljene jedi pa lahko znova zamrznete. 2. SREBRNA ŽLICA ZADRŽI OGLJIKOVO KISLINO V STEKLENICI! Napačno. Edina možnost, da se prepreči uhajanje ogljikove kisline iz steklenice, je zamašek. 3. OLIVNO OLJE NI PRIMERNO ZA PEKO ALI CVRTJE! Ne drži. Hladno stisnjeno olivno olje se začne kaditi pri 180 st . C, bolj rafinirano pa celo pri 210 st . C. Peka in cvrtje (tu nastane temperatura okoli 150 st . C) tako ne pomenita težave. 4. V MIKROVALOVNI PEČICI SE UNIČI VEČ HRANILNIH SNOVI KOT PRI KUHANJU! Prav nasprotno: če jed pri kuhanju predolgo segrevamo, ta izgubi vse vitamine. Enako se zgodi, če odlijete vodo, v kateri se je živilo kuhalo. Mikrovalovna pečica pa poskrbi, da vodne molekule pristanejo v notranjosti živila in ga tako hitreje segrejejo. Hranilne snovi tako ostanejo nedotaknjene. 5. SUŠI JE SUROVA RIBA! Napačno. Suši dejansko pomeni kiselkast in se nanaša na riž, pripravljen s kisom. Surova riba se imenuje sašimi. 6. MAŠČOBA ŠKODUJE ZDRAVJU! Ni nujno. Veliko vitaminov lahko telo absorbira le s pomočjo maščobe. Dejansko naj bi našo prehrano sestavljalo najmanj 30% maščob, sicer se poveča tveganje za debelost. 7. COLA UNIČI MESO! Ne drži. Cola vsebuje fosforno kislino, ki poskrbi, da meso nabrekne. 8. MOČNO ZAPEČENO MESO JE BOLJ SOČNO! Ne. Nežno ali pa močno zapečeno meso se glede sočnosti prav nič ne razlikujeta. Kvečjemu v okusu. 9. PLESNIV KRUH JE TREBA VREČI V SMETI! To velja le za narezan kruh – pri hlebcu ali štruci lahko le odstranite plesnive dele. Tako lahko »rešite« tudi sir. 10. PECILNI PRAŠEK VPIJA NEPRIJETEN VONJ V HLADILNIKU! Ne deluje. Bolje: jedi, ki imajo zelo močan vonj, zavijte v prozorno folijo. 11. SPRASKANE TEFLONSKE PONVE POVZROČAJO RAKA! Znak za konec alarma: teflon se začne razkrajati šele pri 260 st . C – pa naj bo spraskan ali ne. Šele takrat lahko tudi nastajajo snovi, ki bi povzročale raka. Ob teh temperaturah pa bi se tudi hrana spremenila v oglje.
|
|
|
|