11 kuharskih zmot (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Šarki -> 11 kuharskih zmot (4.8.2009 11:49:29)

11 NAJVEČJIH KUHINJSKIH ZMOT… IN KAJ RESNIČNO DRŽI !!!


1. ODTAJANA ŽIVILA SE NE SMEJO VEČ ZAMRZOVATI!
Res je, da zamrzovanje prekine rast mikroorganizmov, vendar jih ne uniči, tako da se ti ob odtajanju začnejo znova razmnoževati. Zato je treba odtajana surova živila kar najhitreje skuhati. Pripravljene jedi pa lahko znova zamrznete.

2. SREBRNA ŽLICA ZADRŽI OGLJIKOVO KISLINO V STEKLENICI!
Napačno. Edina možnost, da se prepreči uhajanje ogljikove kisline iz steklenice, je zamašek.

3. OLIVNO OLJE NI PRIMERNO ZA PEKO ALI CVRTJE!
Ne drži. Hladno stisnjeno olivno olje se začne kaditi pri 180 st . C, bolj rafinirano pa celo pri 210 st . C. Peka in cvrtje (tu nastane temperatura okoli 150 st . C) tako ne pomenita težave.

4. V MIKROVALOVNI PEČICI SE UNIČI VEČ HRANILNIH SNOVI KOT PRI KUHANJU!
Prav nasprotno: če jed pri kuhanju predolgo segrevamo, ta izgubi vse vitamine. Enako se zgodi, če odlijete vodo, v kateri se je živilo kuhalo. Mikrovalovna pečica pa poskrbi, da vodne molekule pristanejo v notranjosti živila in ga tako hitreje segrejejo. Hranilne snovi tako ostanejo nedotaknjene.

5. SUŠI JE SUROVA RIBA!
Napačno. Suši dejansko pomeni kiselkast in se nanaša na riž, pripravljen s kisom. Surova riba se imenuje sašimi.

6. MAŠČOBA ŠKODUJE ZDRAVJU!
Ni nujno. Veliko vitaminov lahko telo absorbira le s pomočjo maščobe. Dejansko naj bi našo prehrano sestavljalo najmanj 30% maščob, sicer se poveča tveganje za debelost.

7. COLA UNIČI MESO!
Ne drži. Cola vsebuje fosforno kislino, ki poskrbi, da meso nabrekne.

8. MOČNO ZAPEČENO MESO JE BOLJ SOČNO!
Ne. Nežno ali pa močno zapečeno meso se glede sočnosti prav nič ne razlikujeta. Kvečjemu v okusu.

9. PLESNIV KRUH JE TREBA VREČI V SMETI!
To velja le za narezan kruh – pri hlebcu ali štruci lahko le odstranite plesnive dele. Tako lahko »rešite« tudi sir.

10. PECILNI PRAŠEK VPIJA NEPRIJETEN VONJ V HLADILNIKU!
Ne deluje. Bolje: jedi, ki imajo zelo močan vonj, zavijte v prozorno folijo.

11. SPRASKANE TEFLONSKE PONVE POVZROČAJO RAKA!
Znak za konec alarma: teflon se začne razkrajati šele pri 260 st . C – pa naj bo spraskan ali ne. Šele takrat lahko tudi nastajajo snovi, ki bi povzročale raka. Ob teh temperaturah pa bi se tudi hrana spremenila v oglje.




mateyka -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 12:15:38)

9. PLESNIV KRUH JE TREBA VREČI V SMETI!
To velja le za narezan kruh – pri hlebcu ali štruci lahko le odstranite plesnive dele. Tako lahko »rešite« tudi sir.


sori, ampak tak kruh jaz ne bi dajala otroku, tudi če je "rešen". prav tako sir. in jaz ga tudi ne bi jedla, mi je čisto neprimerno. lepo prosim, plesen smrdi.
no, če bi bila vojna in pomanjkanje potem pa verjetno bi.. a to šteje? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image]




Anonimen -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 13:01:47)

Jaz sem pa ze odrezala plesniv del stran, ostalo pa smo pojedli.




Lunca1 -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 13:05:29)

pri nas plesniv sir obrežemo, kruha pa ne




veronikab -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 13:44:15)


IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

9. PLESNIV KRUH JE TREBA VREČI V SMETI!
To velja le za narezan kruh – pri hlebcu ali štruci lahko le odstranite plesnive dele. Tako lahko »rešite« tudi sir.


sori, ampak tak kruh jaz ne bi dajala otroku, tudi če je "rešen". prav tako sir. in jaz ga tudi ne bi jedla, mi je čisto neprimerno. lepo prosim, plesen smrdi.
no, če bi bila vojna in pomanjkanje potem pa verjetno bi.. a to šteje? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image]



Pa ne samo to - sem enkrat gledala oddajo, ko so plesen na kruhu obarvali in se je dejansko videlo, da je plesen smoje nitke imela že po celi štruci, čeprav je zunaj bila vidna le na enem koncu. FUJ!!! Jaz takega kruha in sira nikoli ne bi jedla.




Felicita -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 16:14:33)

IZVIRNO SPOROČILO: mateyka

9. PLESNIV KRUH JE TREBA VREČI V SMETI!
To velja le za narezan kruh – pri hlebcu ali štruci lahko le odstranite plesnive dele. Tako lahko »rešite« tudi sir.


sori, ampak tak kruh jaz ne bi dajala otroku, tudi če je "rešen". prav tako sir. in jaz ga tudi ne bi jedla, mi je čisto neprimerno. lepo prosim, plesen smrdi.
no, če bi bila vojna in pomanjkanje potem pa verjetno bi.. a to šteje? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image]



jest sm obrezovala pa so mi letos povedali, da večina živilskih plesni 'izdeluje' toksine, ki okužijo celotno živilo... in se sicer od njih ne zastrupiš danes, ju3, drugo leto ampak se pa nabirajo v ledvicah in jetrih in lahko čez dolgo časa povzročajo težave. tko da jest ne obrezujem več.




mateyka -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 16:49:57)

ja Felicita, točno tako. meni so na švedskem rekli, da nosečnice ne smejo plesnivih sirov jest iz razloga, ker lahko otroci par let po porodu fašejo bolezni povezane s to plesnijo zaužito med nosečnostjo - sem samo debelo gledala.




lukec -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 20:59:37)

5. SUŠI JE SUROVA RIBA!
Napačno. Suši dejansko pomeni kiselkast in se nanaša na riž, pripravljen s kisom. Surova riba se imenuje sašimi.


Suši je res okisan riž zavit v liste iz alg, vendar je v njem skoraj vedno zavita tudi surova riba.




Primoza -> RE: 11 kuharskih zmot (4.8.2009 21:04:58)

Polresnice se širijo po netu kot kuga....

http://www.cosmopolitan.si/samo-zate/11_najvecjih_kuhinjskih_zmot-24804.aspx




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (4.8.2009 22:46:49)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




lukec -> RE: 11 kuharskih zmot (5.8.2009 21:30:09)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: skamp

Jaz sem pa ze odrezala plesniv del stran, ostalo pa smo pojedli.


poznam tako, ki je celo gorgonzolo obrezala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




matejchy -> RE: 11 kuharskih zmot (9.8.2009 8:10:45)

IZVIRNO SPOROČILO: metulj333

IZVIRNO SPOROČILO: skamp

Jaz sem pa ze odrezala plesniv del stran, ostalo pa smo pojedli.


poznam tako, ki je celo gorgonzolo obrezala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Ja tota je pa dobra [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stran: [1]