honey
|
Mi smo imeli dolga leta nazaj nekega ovčarja, sploh ne vem več točno, kakšne pasme je bil, ker sem bila še premajhna, ampak bil je zelo podoben volku. Stara sem bila po moje nekje 8 let, sestra pa 3. Pri sosedovih so imeli tudi fanta istih let, kot moja sestra. Nikoli ni bilo nobenih problemov z njim - jaz sem vedno sedela na strehi njegove ute, igrala sva se skupaj, nikoli nobenega problema. Potem pa je enkrat sosedov fant začel metat kamenje proti njemu in ga dražit. Moji starši so takoj, ko so to videli, reagirali, ampak očitno je bilo že prepozno. Ko je sestra prišla nič hudega sluteč mimo, jo je pes zagrabil za nadlaket. Sicer je takoj, ko jo je ugriznil, ugotovil napako, ampak je bilo žal že prepozno. Glede na to, da je bila sestra takrat še tako majhna, je bilo potrebno roko šivat, pa čeprav ni bil ugriz tako močan in bi odraslega človeka najbrž samo bolj opraskal. Ugotovili smo, da takega psa žal ne moremo imeti več in smo ga dali na neko osamljeno kmetijo, kjer niso imeli otrok in tam je dočakal mislim da kar precej visoko starost. Tako da k sreči smo tako rešili problem. Poznam pa primer z naše vasi, ki se je zgodil par let nazaj. Imeli so nemškega ovčarja, ki je bil star kakšni 2 leti. Vedno je bil prijazen kuža, nikoli ni kazal znakov agresije, z otroci se je lepo razumel. Nato je šel z lastnico, njeno sestrično in sestričnino 3-letno hčerko na sprehod. Psa so spustili s povodca, da bi se pač zletal, glede na to, da smo v takem okolišu, kjer ni velike verjetnosti, da ti ga povozi avto in tudi mala verjetnost, da koga srečaš. Pes je normalno dirkal okrog, punčka pa je hodila ob mamici. Kar naenkrat se je pes menda obrnil in brez kakšrnegakoli opozorila skočil v otroka in jo ugriznil v desno stran obraza. Punčka je dobila zelo hude poškodbe in bo potrebnih še več plastičnih operacij, da ji bodo obraz poštimali. Postopek je bi isti, kot že zgoraj opisan - 10 dni na opazovanju in 3x obisk pri veterinarju. Ko ga je lastnica peljala 1. k veterinarju, je bila skoraj ob roko, ker jo je pes hotel ugriznit. Nakar so mu ves čas natikali nagobčnik, ker drugače bi vse pogrizel. Na koncu so - sicer ne vem kako,s kakšnimi preiskavami - ugotovili, da je pes zbolel za ne vem kakšno boleznijo na možganih in se mu je dobesedno utrgalo. Tako da žal zanj ni bilo več rešitve in so ga morali dati uspavati. Poskusi preveriti pri veterinarju, če lahko izključijo kakšno možgansko obolenje, preden se odločite in psa usmrtite. Poskusi tudi z nasveti strokovnjakinje, ki ti je bila zgoraj predlagana. Poskusi vse, da si ne boš potem očitala. Drugo je, če je pes bolan in ga daš usmrtiti, da mu skrajšaš muke. Takole pa, ko niti ne veš, zakaj je pes agresiven, pa mislim, da je bolje, da se ugotovi, zakaj je prišlo do tega in se mu pomaga na kakšen način. Ne vem, jaz vem, da bi tako naredila.