eii2009 -> RE: polovični delovni čas po porodniški????? (12.10.2009 21:20:41)
|
Bi pa jaz dodal še eno opcijo v komentrianje ali morda celo v pogled komu, ki bi znal konkreten odgovor. Pri naju je namreč tako, da je ženi po nastopu porodniške (cca mesec kasneje) potekla pogodba o delu za določen čas. Sedaj je torej iz vidika socialne zavarovana po meni, kot tudi ta mali in se bo po poteku porodniške in dopusta za nego in varstvo otroka prijavila na zavod kot iskalka zaposlitve ali pa tudi ne... Ima morda celo opcijo postati spet študentka saj je vpisana na redni podpilomski študij in bi morda celo to uporabila kot opcijo po poteku prvega leta. Ampak to niti ni tako bistveno. Glede na opcije, ki jih imamo razmisljava o temu, da bi jaz (kot oce) koristil moznost skrajsnega delovnega casa. Saj je zelo mozno, da zena ne bo sla v sluzbo oz., ce jo dobi je zelo verjetno, da jo na nekem novem delovnem mestu med vec kandiodati ne bodo sprejeli, ce bo ze v startu rekla, da bi delala polovicni delovni cas. Obenem pa je moja placa bistveno visja od njene in nama krajsi delovni cas ne bi bistveno okrnil druzinskega proracuna. Skratka... po podrobnem prebiranju obeh zakonov, ki to podorcje urejajo mi se vedno dve stvari nsita jasni... 1. Kdaj bi lahko jaz lahko nastopil skrajsani delovni cas? Ob koncu leta dni (njena porodniska + dopust za nego in varstvo otroka) ali ze sedaj, ko je ona se na "porodniski"? Povsod se omenja do katerga leta, samo eden od starsev, ... nikjer pa od kdaj. Naj omenim, da sem izbral opcijo neplacanega ocetovskega po delih (torej tudi do tretjega leta). 2. A lahko jaz v dogovoru z zavodom sklenem tak ankes k pogodbi, da ga lahko z neko doloceno najavo prekinem krajsi delovni cas in zacne zena delati s krajsim del. casom. Recimo, da jo vzamejo v staro sluzbo in ji to omogocijo se bova morda odlocila, da bo ona na krajsem delovniku. Ali pa da jaz delam s krajsim delovnim casom 6 mecev pa potem ona enako obdobje, ... skratka; se izmenjujeva. Hvala vsem za razmisljanja, se bolj pa za konkreten odgovor... se posebej, ce bo podkrepljen s konkretnim clenom ali aktom. Igor
|
|
|
|