tinamina
|
Pogodba se ne spreminja, dodan je samo aneks. Ja res je, če imaš enega otroka lahko uveljavljaš to do njegovega 3 leta, če imaš pa dva, pa do 6 leta drugega otroka.Če pa tri,pa do 7 leta tretjega otroka. Mamice ne se tolk bat to uveljavljati, to je naša pravica, in nisem še slišala za "prošnjo za krajši del. čas", jaz sem dala le obvestilo in izdali so mi aneks k pogodbi.Navesti moraš od kdaj do kdaj boš uveljavljal krajši del čas, jaz ga imam npr do 2012.delodajalca si dolžan obvestiti 8 dni predenj nastopiš krajši del čas. Imam znanko na inšektoratu in verjemite, da so hitro na mestu, tud anonimno lahko prijavite, če "morate" delati nadure, fotokopirajte urnik, dokaz in delodajalec bo dobil kazen ob pregledu inšpektorja, to opravijo zelo strokovno, anonimnost zagotovijo. Moram opozoriti, da je potrebno poleg Zakona o delovnih razmerjih upoštevati še zakon o starševskem varstvu + obvezno komentar zakona o del. razmerjih, zakon se ne razlaga dobesedno iz členov, zato obstajajo zelo drage knjige ki se jim reče Komentarji in tega ZDR je napisala Ga. Belopavlovič, ki je ena najboljših pravnih strokovnjakinj za delovno pravo.In pravne službe nekaterih delodajalcev teh komentarjev enostavno nimajo ker so to zelo drage knjige. Kar se tiče plače, je seveda za toliko manjša kolikor pač manj delaš, ostalo razliko(prispevke za soc.var. itd, ti krije pač država).Manj lahko delaš do polovice, torej 20 ur na teden. Seveda če delaš 4 ure, ti ne pripada 30 min malica, ampka 20,če gremo v podrobnosti. To je to, upam da sem dala dosti odgovorov, če še katera kaj rabi naj pove, verjemite da sem se o tem pozanimala v nulo. Meni je pač čas z otroki veliko bolj pomemben kot tistih 200 eurov.Verjamem, da nekatere enostavno si tega res ne morejo privoščiti, ampak opažam,da nekatere več zaslužijo, še več hočejo imeti in ostajajo v službah v nedogled..ne vem ljudje smo si pač različni.
|