Anonimen
|
Čao babuške ! Moja mucka že spančka, je zaspala ob 18.30, spala pol urce, se najedla in kar dalje zaspala . Jo pa imam na sumu, da se bo še zbudila, saj še nikoli ni tako zgodaj zaspala. Bomo videli. veronikab - Super ti gre od rok s temi propomočki za nošenje . Midve bova morali še kar malo vaditi ali pa iti tinaaji v šolo (ona ima namreč sling in kolikor sem videla na sprehodu, obvlada zadevo ), preden bova osvojili nošenje v slingu. Nalini in jernejav - Čestitke za 5 mesecev! Ša malo, pa bova z Elo za vami. Sonček85 - Super za nočno spanje! Očitno Aleks prihaja nazaj na svoj stari ritem. To Aleks to! Pa superca, da boste kmalu spet vsi trije več skupaj! malcekvita - Bravo za prva dva zobka! Mi smo še kar brezzobi . Pa držim pesti, da porihtata te presnete driske . En mesec na morju, uau, to bi pa jaz tudi . Pa kakšna faca je Jakob, pravi arafat . stolček bumbo - Tu pa se moram kar z Miško2006 strinjat, da je žal na tržišču veliko škodljive robe in da je vsekakor najbolje poslušat razvojne pediatre, ki se spoznajo na otrokov razvoj. Seveda ne gre za škodljivost na življenje ali smrt, toda škodi pa vendarle, če so tako ugotovili strokovnjaki. Tako da hvala Miška2006 za info . Ista fora je s hojico, ki je bila včasih izjemno priljubljena, pa so znanstvene raziskave dokazale, da otroku v resnici zelo škodi, saj zaradi nje kasneje in s težavo shodi. Tudi jaz sem zagovornica naravnega razvoja in čisto verjamem, da so kakšni na prvi pogled koristni pripomočki lahko na koncu bolj škodljivi kot koristni. Prodat nam hočejo svašta in preden se ugotovi, da je nekaj slabo, se že zamenja par generacij, ki morajo potem nositi škodljive posledice. rea27 - Očitno se nisem prav izrazila. Hotela sem povedati samo to, da je velika razlika med 4 ali 14-mesečnih dojenčkom oziroma otrokom. Znanstveniki, ki se ukvarjajo z razvojem otrok, so si večina zelo enotni, da otrok do prvega leta starosti oziroma do takrat, ko traja zrcalni stadij (do takrat, ko je otrok z mamo kot eno in sebe še ne loči od nje ter posledično sebe tudi ne prepozna v ogledalu; zato se reče zrcalni stadij, ko to zmore), ne moremo ne razvajati, ne vzgajati, in tudi otroci do tega obdobja ne "izsiljujejo", temveč le izražajo svoje potrebe. Prava vzgoja se začne šele po zrcalnem stadiju, ko je otrok že ločen od mame in ima svoj jaz. Zato je potrebno do tega obdobja (ki je nekje do prvega leta starosti) otroku zadovoljiti prav vse potrebe, mu dajati čim več ljubezni, saj se v tem obdobju določi, ali bo optimist ali pesimist, bo zaupal svetu ali ne. V tem obdobju je namreč dojenček eno s svojo potrebo (ali je lačen, žejen, polulan, lačen dotika in ljubezni, ga je strah, ga kaj boli, ga zebe ali mu je vroče ...) in vse te senzacije doživlja kot bi se mu podiral svet. In naloga mame je, da ga vedno znova potolaži oziroma mu zadovolji njegovo potrebo, pa četudi v skrajnem primeru to pomeni, da ga nosi ves dan v naročju (če je recimo toliko bolj občutljiv dojenček, ki se varnega počuti le, če čuti mamin dotik, vonj in glas). Na srečo je takšnih primerov malo, so pa seveda dojenčki med sabo zelo različni. Mislim, da je glavno navodilo za mame to, da je otrok čim bolj zadovoljen in da joka čim manj, kot je možno. Če ga recimo mučijo kolike, tako ne moreš nič, kot da ga stiskaš k sebi, masiraš, tolažiš ... si ob njem. Toda če za uspavanje potrebuje nošenje po rokah, pa mu je treba prvo leto to pač dati. Privzgajanje za mamo oziroma starše manj bolečih metod (med drugim tudi sama imam težave s hrbtenico in me včasih tako boli križ, da bi tulila, toda Ele ne dam zato v posteljico, ampak se menjava z možem, če Ela noče zaspati v posteljici oziroma hoče biti v naročju) pride na vrsto šele kasneje, ko je otrok že sposoben psihično dojeti, za kaj gre. Vsekakor pa ne pred prvim rojstnim dnevom. Uf, sem se razpisala in upam, da sem sedaj bila bolj razumljiva. Blancica - Yeah za nočno spanje in kako lepa fotkica! detelja - Možnosti za potenje je več: 1) vroče poletje (po moje bo kar ta ), 2) hormoni ali 3) morebitna živčnost zaradi bližajočega krsta ? Mogoče pa celo vse troje . izpadanje las - Predvidevam, da je povezano z dojenjem, saj sama nimam s tem težav in ne dojim. Baje je problem predvsem v premajhni količini kalcija v maminem telesu, ki se porablja za tvorbo mleka. Tako da ne bi škodilo kakšno sojino mleko oziroma sojini izdelki, ki so itak koristni za ženske, saj soja uravnava ženske hormone. B-kompleks pa je itak super. Evo, pa sem vas vse obdelala . Ela še kar spi, tako da bo očitno odbrundala do jutra . Lep večer in lepo noč , pa se tipkamo v ponedeljek. Jutri se bomo namreč potepali, imam RD. Vas bom častila naknadno . NenaLena
|