isobel -> RE: Prvi poizkus zanositve (18.1.2010 15:25:12)
|
Ker je padla debata o kilogramih, vam lahko povem še lastne izkušnje. Med prvo nosečnostjo sem jedla po večini majhne obroke sadja, zelenjave in žitaric, a sem se kljub temu redila preveč kot je bilo dovoljeno. Pred prvo nosečnostjo sem bila drobne postave (težka 51kg) in sem se prvi mesec tudi zredila za okoli 4 kg. Mene osebno to ni pretirano skrbelo, čeprav so mi v ambulanti povedali, da je največja 'dovoljena' pridobitev teže v nosečnosti 2 kg na mesec. Ko sem potem prišla na pregled in so videli, koliko sem se zredila, sem imela lekcijo iz zdrave prehrane in števila obrokov, hkrati pa sem morala 2 tedna zapisovati popolnoma vse, kar sem v tem času jedla. Ta jedilnik sem nato prinesla v ambulanto, kjer so mi z njega črtali vse, kar sem morala prenehati jesti (npr. kakšna čokoladica, naravni sokovi, izdelki iz bele moke, kaj drugega že ni bilo; btw. mlečne izdelke ne črtajo). S tem jedilnikom so mi nehali težiti šele, ko se nisem zredila za več kot 2 kg na mesec. Sama sem se takrat jezila na sestre in ginekologinjo, ker so mi povzročale takšne težave, medtem ko druge nosečnice ginekologi niso imeli na 'dieti'. Ko sem rodila in stopila na tehtnico, je ta kazala 10 kg več kot sem jih imela pred nosečnostjo, kar sem tudi nekako pričakovala. Po porodu sem polno dojila 1,5 let brez dodajanja umetnega mleka malemu, a kilogrami kljub temu niso odšli. Mit, da z dojenjem ali tekanjem z vozičkom naokoli, izgubiš kilograme, ne velja. Tri leta po porodu imam še vedno teh 10 kilogramov preveč. Preprosto ne gredo stran. Čeprav po postavi delujem suha, imam trebuh kot bi bila v petem mesecu nosečnosti. Če povzamem, imeti dieto med nosečnostjo ni priporočljivo, saj lahko pride do pomanjkanja hranilnih snovi. Prenajedanje ni dobro, ker tvegaš nosečniško sladkorno in visok krvi pritisk. Vsi pa priporočajo gibanje in zdravo prehranjevanje, a iz lastnih izkušenj lahko povem, da se lahko kljub temu prekomerno redite. Vendar sem bila med nosečnostjo zagovornica tega, da bom jedla, če bom lačna, veliko sem se tudi gibala, nikakor se pa nisem stradala, da bi zadovoljila nekim zdravstvenim smernicam. In to zagovarjam še sedaj.
|
|
|
|