Polonca s piko
|
Evo, ko sem bla jst še punčka, oz. je bil bratec še mlajši, nam je pa mami medicinske brizge prnesla - vsakmu eno taveliko, pa je blo vesele! Pol sm pa začela že s svojo glavo mislt, pa sem vzela 1/2 l plastenko, šla v očetovo delavnico in zabila žebel v pokrovček (no, prej sem poskušala luknjo naredit z vročo buciko, ki sem jo ožgala nad fajrcajgom) in naredila luknjo. Potem pa vodo v flašo in to šprica, da je pravi žur, ko flašo stisneš! Žrtev ošpricaš konkretno, ne pa z enim nežnim curkom, z zalogo 1 dcl . No, to so ideje, kako ni treba zapravljat, pa se imajo otroci vseeno super. Ni treba tabuizirat... pr nas nekej časa nista marala pištol v hiši (s sestro sva starejši), ko pa jo je brat dobil z enega srečelova (pa mu jo je oče prinesel), je bil že toliko starejši, da ni bila dolgo aktualna. Parkrat smo se postreljal, pa je blo to, to. Ne glede na to, a ima pištolo doma ali ne, bo pištolo naredil iz veje, kamna, lego kock... ko bo v tisti fazi. In bo streljal. In v tistem trenutku je potreben pravi odziv. Čeprav tudi sama najbrž ne bom kupila pištole. Pravim najbrž, ker sem že po 18m materinstva dovolj zarečenega kruha pojedla . Kod vidite, sem imela dostop tudi do bucik, fajercajgov, žebljev, kladiva... pa sem preživela. Veliko mi je pomenilo, da so mi starši dovolil uporabljat take zadeve in bili navdušeni nad obupnimi izdelki, še bolj pa nad škodo, ki je ob tem nastala. Ampak to se pripravi, izkušnje in spretnost pa ostanejo... samo toliko za intermezo. Pa še ene reči sem se spomnila. Pred leti je moj oče zamenjal službo. Zaradi spleta okoliščin je pristal na tehniškem zavodu slovenske vojske, kjer praznijo jeklenke, čistijo in popravljajo orožje... itd. Nekoč sva govorila in sem jaz (recimo temu že odrasla, gotovo sem bila že preko 20 let) njega vprašala: "Ati, a ko ti držiš pušo v roki... a ti kdaj pomisliš, da s tem lahko dejansko ubiješ človeka? Puf! In umre. Konec, ende. Ničveč družine. Razcefra ga in umre! ..." Želela sem biti nazorna, opisat mal grozo trenutka. Malo me je pogledal, se nasmehnil in rekel: Nikoli! (Pa daleč stran, da bi bil kaka nežna duša, sposoben je celo ptiče z zračko plašit, ki se mu derejo ob petih zjutraj pred oknom spalnice :D). Vsaka zase naj si razloži, na kaj ta odgovor kaže - nezrelost ali zrelost očeta oz nezrelost ali zrelost hčerke? Raho: v marsičem imaš prav, v nekaterih stvareh se najini razmišljanji razhajata. Moraš vedeti, da ste v vaši družini v drugačni situaciji, ker je imel otrok možnost "spoznat" pravo pištolo. Mislim, da ste to dobr naredil. Ne strinjam se pa, da se ga vsi napijejo, zakadijo, prižgejo kak joint. Veliko je odvisno od vzgoje. Jaz sem se ga prvič malo napila ko sem bila že zelo blizu 20 let. Jointa nisem kadila, kadit sem pa probala, moj mož pa ni prižgal niti enega cigareta... smo izjeme ;)
|