bori2 -> RE: na morje z varuško (17.7.2009 9:48:31)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Še ena T 500 EUR je v redu cena. Ne morem pa brez komentiranja. V tujini je to stalna praksa, ker druge možnosti nimajo. Ni porodniških kot pri nas, ženska mora kmalu po porodu delat ali pa ostat doma. Delovnik do 19.00 je povsem normalen, glede na to, da se še vsi vozijo najmanj eno uro v službo v eno smer in imajo med delom eno uro za kosilo... Potem pa se mora družina odločiti, kateri od partnerjev bo po rojstvu otroka doma, kar pomeni zanj konec kariere in stran vržen denar za izobrazbo, ker te po nekajletni odsotnosti delodajalci gledajo kot na nekoga, ki je že out. Izguba ene plače pa pomeni večjo ranljivost družine kot pri nas in bistveno nižji standard za družino, slabša izobrazb aotrok, itd... Toliko v razmislek, preden kogarkoli obsojate. Ne veste, kaj delata starša v tej družini in v kakšni situaciji sta. Seveda pa je težko preklopiti potem na "super" mamico, sploh če si tako malo z njim. In odločitev za pomoč v obliki varuške ni najboljša, ni pa slaba. Odnos mame do otroka, ko je končno z njim, je pa čisto razumljiv. In prav nič sporen. Rada ima svojega otroka, vse hoče prinesti noter, hudo ji je za vse kar zamuja, slabo vest ima (predvsem zaradi okolice)... No, jest bi pa še na tele povdarke komentirala. Tudi v SLoveniji hodimo mamice pozno domov. v mojem primeru sta otroka med 07 in 14 v šoli-vrtcu, od 14 do 17 pa v varstvu. Imam pač tak delavnik, včasih je treba delat še dlje. Varstvo kombiniramo z nonami, z možem kombinirava ure in dopuste. Ko to ne bo šlo, bomo morali nekoga za te tri ure plačati. Veliko mamimc dela še dlje, zato ker pač mora, če hoče službo obdržati. Od 18 dalje pa moram bit tudi jaz super mami. Je treba skuhat, naredit nalogo, se poigrat, pogovorit,... Tudi meni je hudo, ker vse zamujam, pa ni varjante drugače. Otroka morata vedeti da mamo imata, da ima mama obveznosti in da je ljubezen in varnost vseeno brezpogojna. Kaj pa naj? Najamem varuško še za vikende, dopust in praznike? Pa dajte no! Bi rekla, da je vsak zase odgovoren za svoja dejanja in da je prelaganje odgovornosti in razni izgovori zaenkrat nesprejemljivo. Mi izkoristimo večerne ure, vikende in praznike v nulo. Dopust je pa itak "naš",... Me pa zanima koliko mamic bi v moji situaciji želelo, da se ti na težko pričakovanem dopustu, ko si končno lahko z družino, pridruži še kdo. Tiste ki jih jaz poznam, komaj čakajo da gredo s familjo same nekam proč od dela, šole, nonotov, non in žlahte,...
|
|
|
|