Anonimen -> PORODNIŠKI DOPUST (27.5.2005 17:09:16)
|
Anejka, jaz sem včeraj doživela pravi šok. Klicala sem gospo, ki dela na ministrstvu in se bavi s porodniškimi (številko dobila od prijateljice), jaz bom njene besede vzela za 100%. Ziher je ziher. Moja zgodba pa je taka: sem 1. zaposelena, za določen čas, in sicer 12 dni MANJ kot eno leto (sredi oktobra 04-konca septembra 05). Meni se ravno izide, da bom pri papirjih oddala vseh 12 plač, bi pa bila v času nastopa porodniške brezposelna. 1. Meni se to ne šteje kot 12 mesecev, ker niso polni. Zato mi ne pripada NIČ, razen starševsko nadomestilo (cca 40.000), ki pa je nekajkrat nižje kot moja plača. Zato pazi, ali imaš polnih 12 mesecev. 2. vprašala sem, če bi bilo vse OK, če bi bilo polnih 12 mesecev - še večji šok: porodniško nadomestilo mi pripada, ampak se računa kot tisti minimum, torej znaša okoli 55.000 na mesec. Plače se sploh ne bi upoštevale (čeprav bi v izračun šlo lepo 12 plač). Upam, da sem prav razumela, ampak jaz sem 2x vprašala. Rešitev: v času nastopa porodniške moram biti zaposlena. Potem bo porodniška enaka moji plači. Torej - ali prositi delodajalca, da podaljša za 1 mesec, ali pa prositi kakega privatnika, da me zaposli in si npr. sama plačam prispevke za tisti mesec. Zdaj sem se razpisala, ampak sem srečna, da sem pravi čas poklicala in se pozanimala, sicer bi se lahko obrisala pod nosom. Na Med.over.net mi je npr. odgovorila malo drugače.
|
|
|
|