Vijoličarka -> RE: Čičerika (6.7.2009 0:24:00)
|
Jaz naredim t.i. 'rimsko pojedino'. Čičeriko en daj prej namočim, odlijem vodo, v kateri se je namakala in jo kuham nekje od 40 do 50 minut. Potem ponovno odlijem vodo (nekateri tega ne delajo, jaz pa, ker nas doma rado napenja), nalijem novo, vržem notri eno mesno kocko in kuham še kakšnih dvajset minut. Če se mi zazdi, v tej fazi dodam še na kocke zrezano korenje, vendar redko. Zelje razrežem , kot če bi hotela delati omako iz sladkega zelja, na kvadratke (no, če pridejo pravokotniki, tudi nič hudega). Ko ga režem ga zlagam v veliko skledo in vsako plast malo posolim. To pustim cca 20 minut, da se zmehča. V visokem loncu spražim eno čebulo, da postekleni, nato pražim zelje, da se zmehča in ga malo podušim. Na zelje zlijem čičeriko z vodo vred (je ni veliko) in vse skupaj se še malo po občutku duši in paca. Rezultat je nekakšna 'na pol juha'. Nekako kot jota. Zadevo sem si izmislila enkrat, ko ni bilo doma nič drugega razen zelja in čičerike in vsem nam je bila strašno všeč. Nato je bil po TV nekoč dokumentarec o tem, kaj so jedli v starem Rimu in menda so kot nekakšno 'fast food' stregli tudi čičeriko z zeljem. Kako so to naredili Rimljani, nimam pojma, ampak mož je zaradi tega jed poimenoval 'rimska pojedina'. Ponavadi jo kuham na soboto ali pa popoldne za naslednji dan, ko je pravzaprav še boljša.
|
|
|
|