Razgovor za sluzbo (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Mija79 -> Razgovor za sluzbo (3.7.2009 0:20:20)

Pred dnevi sem imela razgovor za sluzbo.Ker se cesar podobnega nisem dozivela sem se odlocila ,da vas povprasam za mnenje. Kot sem ze rekla sem odsla na razgovor za sluzbo,kjer sem zelela predstaviti svoje izkusnje ter ambicije se predstaviti svojemu delodajalcu iz poslovni plati ,on pa je zelel informacije iz mojega privat zivljenja,kot npr,ce zivim sama z otroci,kaksne dohodke prejemam,kaksne dohodke prejemajo moji otroci.,kako to da sva se z partnerjem razsla.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]...ne vem no,meni osebno se zdi ,da je to poseganje v privat zivljenje in milo receno za mene je to neka vrsta diskriminacije[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].

artista7 -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 0:45:38)

da, to je po zakonu kaznivo, če te sprašujejo po načrtovanju družine ipd, samo ljubica draga, to je Slovenija. Če si res stara toliko, kakor piše, se še čudim, da si to komaj sedaj doživela. To je splošno znano, da se dela.

blazka -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 6:59:41)

Upam, da na ta vprašanja nisi odgovarjala. Če te potencialni novi delodajalec že na prvem razgovoru sprašuje take osebne stvari, jaz zagotovo ne bi šla delat k njemu. Za opravljanje dela ni važno, koliko otrok imaš ti doma in kako jih preživljaš. Važna je tvoja izobrazba in dosedanje izkušnje. To bi mu jaz tudi povedala!!! Nima se kaj vtikati v osebno življenje!!!

Pa še odgovor artisti7: ni res, da se to povsod dela. Sem bila že na veliko razgovorih, pa me takih osebnih stvari ni nikoli nihče spraševal!!!

nu_tella -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 7:25:16)

blazka...cisto je odvisno v kakih "krogih" se giblješ.

Mojo kolegico tudi še nobeden tega ni vprašal...ampak ona dela v šolstvu

Mene so to skoraj na vsakem intervjuju sprašval (takrat še, zakaj nimam partnerja, zakaj nisem poročena)...jaz delam v gospodarstvu, finance.  

Pa nimam nič proti šolstvu samo podajam razlago zakaj verjetno tega še nisi doživela.

ALWAYS LARA -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 7:33:56)

no jaz tudi delam v gospodarstvu, bla tut na dost razgovorih pa sem sem in tja naletela na kakega k me je samo prašal če imam otroke in koliko. in nič drugega. me je pa ena zaslišvala že po telefonu še predno so me povabil na razgovor če imam otroke in kako mam poskrbljeno z varstvom ko so otroci bolni in sem se ji zahvalila za klic in ji povedala da tazga delodajalca ne rabim.

blazka -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 8:11:26)

Tudi jaz delam v gospodarstvu, včasih sem bila tudi v financah. Noben me ni spraševal o varstvu za otroke, koliko jih še mislim imet... Mislim, da resen delodajalec teh stvari ne sprašuje, ker točno ve, da je to osebna stvar.  Kot sem že rekla, če bi mene to spraševali, bi vstala in šla. 

nu_tella -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 8:22:32)

Pol pa super [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Jaz pač nisem mela take sreče...mi je blo pa full bedno, da sem se iz primorske pripeljala v LJ za tak butast razgovor. In sem jim ene parkrat, ko je bi lže cel razgovor tko čudn, da itak nebi tam delala, to tudi povedala...pa so samo gledali, kako si to upam. Sej so ja oni taglavni in jaz njih rabim...

Mija79... ne sekiri se...boš vidla, da je vsak razgovor pojem zase. So neki "kalupi" ampak vedno te lahko kej "preseneti".

Držim pesti da bi bilo čimmamj neprijetnih presenečenj in da čimprej najdeš primerno službo.

ZmajTolovaj -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 9:06:16)

Svašta [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

veronikab -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 9:29:35)

Mija79 - tudi jaz ne bi odgovarjala na taka vprašanja. To so osebne stvari, ki se delodajalca ne tičejo. Tudi sama sem doživela podobno, pa sem razgovor takoj prekinila in rekla, da sem mislila, da sem prišla na razgovor za službo ne pa na Zmenkarije in da pri službi štejejo stvari kot delovne izkušnje in karakter ne pa privatno življenje. Saj vem, de eno brez drugega ne gre, vendar ju pa po nepotrebnem tudi ni treba mešati, prav posebej pa ne na 1. razgovoru za novo službo.

Pa so me čudno pogledali, se opravičili in nadaljevali razgovor. Verjela ali ne, sem na koncu prav jaz bila izbrana za razpisano delovno mesto vendar dela nisem sprejela.

Tanja55 -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 9:39:23)

IZVIRNO SPOROČILO: artista7

da, to je po zakonu kaznivo, če te sprašujejo po načrtovanju družine ipd, samo ljubica draga, to je Slovenija. Če si res stara toliko, kakor piše, se še čudim, da si to komaj sedaj doživela. To je splošno znano, da se dela.

Tocno tako, to je kaznivo in na vprasanja te vrste se ne odgovarja. V UK imas pravico prijavit taksnega delodajalca, ki ti zastavlja vprasanja osebne narave, ker nimajo nic zveze z delovnim mestom. Prijavljas se na razpisano delovno mesto, kolko otrok lahko mas in kaksen starostni razpon se zahteva pa ni v razpisu a ne? Ker je to z zakonom prepovedano in diskriminatorno.

Tole odebeljeno zgoraj pa: dokler se bo tako gledalo na stvari se zadeve ne bodo nic spremenile. Da nekoga odpikas z "ljubica draga, to je Slovenija"je meni zelo zalostno, ker sprememb se dolgo ne bo, ce se bo vsak kar strinjal in zadovoljil s "tak pac je." Seveda pa taksni odgovori blazno sedejo nasi ljubi Sloveniji, lazje se je sprijaznit kot karkoli naredit.

Anonimen -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 14:45:23)

Ah ja.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Punce, bodite srečne da dobite sploh službo v teh časih. 

Jaz imam pa eno čist kontra izkušnjo. Moja prošnja je vsebovala že vse podatke o otroku, izkušnjah, kako je poskrbljeno za varstvo, kaj sem pripravljena...ja, pripravljena sem za službo požreti zakon, ki ti omogoča da  ne delaš do otrokovega 3 leta starosti ponoči (zdravstvo). Na razgovoru so me vrteli okol tega, tak da sem na koncu sam rekla, da sem jasno napisala svojo prošnjo, problemov z otrokom nimam, za varstvo je poskrbljeno, tako da mi otrok ni ovira pri delu, ki ga zdravstvo zahteva. Pol so me začeli vrtet kako z bolnim otrokom, pa sem jim isto rekla, da varstvo je, ko bo pač treba peljat otroka k zdravniku ga bom in to je to. Za sebe in mojo bolniško pa ne morem govorit, saj se vsakemu lahko zgodi marsikaj nepredvidljivega že na poti domov. Drugače pa načeloma jaz zase bolniške ne koristim, ker mi ni potrebe. Samo zgolj če je res nujno. Pa so bli vsi tiho kot miši. No, službo je potem dobila ena druga, ki je bla pred mano noter, čez en mesec pa so me klicali nazaj in dali pogodbo za nedoločen čas. To pa tud nekej šteje, ne?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Na taka in ovaka vprašanja pa se je dobro že prej pripraviti.

donat -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 17:51:32)

ja, jaz pa sem doživela[sm=smiley36.gif] na razgovoru, ker nimam družine ne morem dobiti službe[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] ipa če glih imam vse pogoje[sm=zmeden.gif] (javna uprava)

vsak izgovor je za neki dober[sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif]

pomar*ANČA* -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 18:41:57)

jaz sem tudi že doživela, da je bilo vse super, samo ker še nisem imela družine so raje izbrali drugo punco z družino, ker ne bo več šla na porodniško.... zelo radi sprašujejo o partnerju, kako je urejena družina... mislim da je marsikdo pripravljen na to odgovorit, samo da dobi službo.

Anonimen -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 18:51:59)

IZVIRNO SPOROČILO: ALWAYS LARA

bla tut na dost razgovorih pa sem sem in tja naletela na kakega k me je samo prašal če imam otroke in koliko. in nič drugega.

Meni se to zdi del splosne kulture, vprasanje, ce imas druzino in otroke. Toliko sprasevanja kot pravi  Mija79, je pa cisto prevec. Ker vsak normalen delodajalec ve, da ima vecina ljudi med 20 in 40 let majhne otroke in da otroci tudi zbolijo.  

sazi -> RE: Razgovor za sluzbo (3.7.2009 23:00:01)

IZVIRNO SPOROČILO: blazka

Tudi jaz delam v gospodarstvu, včasih sem bila tudi v financah. Noben me ni spraševal o varstvu za otroke, koliko jih še mislim imet... Mislim, da resen delodajalec teh stvari ne sprašuje, ker točno ve, da je to osebna stvar.  Kot sem že rekla, če bi mene to spraševali, bi vstala in šla. 

Mene so take stvari (no, o planih za poroko in kdaj mislim imeti otroke) spraševali v podjetju, ki je pred kratkim dobilo nagrado za "najzaposlovalca". Seveda je lahko reči, da se na taka vprašanja ne odgovarja, ampak ni vse tako enostavno. Jaz sem odgovorila direktno, da jih nameravam imeti in na nadaljevanje pogovora sem tudi jasno dala vedeti, da jih ne nameravam imeti pri 40ih, ampak prej (na namig direktorice, da ene imajo otroke pri 40ih) - sem odogovrila, ene pa pri 20ih in jaz bom nekje vmes. Vseeno so me vzeli v službo in kasneje z vtikanje v zasebnost nisem imela težav.

Sem pa doživela vsemogoča vprašanja na razgovorih - eni res nimajo meje,

nu_tella -> RE: Razgovor za sluzbo (4.7.2009 23:13:52)

Sej jaz nimam problema z vprašanjem "ali že imate družino (partnerja/otroke) in preprostim odgovorom da/ne in tukaj se konča.

Ko pa sem na to vprašanje odgovorila negativno (pač pr 25, ko sem ravno iskala službo nisem imela partnerja) in so pa sledila vprašanja ala "a da ne. Kako pa to. pa sej ste ja 25 stari" to me pa moti. To so meni osebne stvari (zakaj nimam). To so mi tko butasta vprašanja kot tista od raznih "tetk" ja kako pa da vi2 po 5 letih nimata še otrok?!?! Kaj pa tebe briga!!!

Stigmata -> RE: Razgovor za sluzbo (7.7.2009 10:11:42)

Glede raznih vprašanj, ki jih postavljajo na razgovoru za delo sem pisala na inšpektorat za delo, ker sem doživela na razgovoru, da so mi dali 4 stranski vprašalnik  z vprašanji kot so: kdaj je rojen otrok, je invalid, koliko je prihodek partnerja, njegovi podatki, zdravstveno stanje, emšo, davčna....
Žal sem naprintan odgovor založila, bom  pobrskala med maili, sigurno je še nekje.
Bila sem na enih 15 razgovorih. Potekali so različno od tega da jih je zanimala samo moja strokovna usposobljenost, do zgoraj nevedenih vprašanj.
Dobila sem službo v podjetju, kjer me niso vprašali po osebnem življenju. Edino vprašanje je bilo ali imam kakšne ovire, da ob nedeljah ne bi delala. Povedala sem da ne in zame je bila stvar zaključena.

pupika -> RE: Razgovor za sluzbo (7.7.2009 12:23:45)

Samo stran od takega podjetja. Tudi jaz sem pred leti naletela na tak razgovor, ženska me je spraševala, kolikokrat mi tašča pazi otroka,...kje mož dela,...in še,..Sem bila tako šokirana, da ko sem šla ven, sem pa rekla, da sem pa ne grem delat, nadaljne razgovore pri tej firmi sem odpovedala., ker sem prišla v naslednji krog. In potem sem dobila zaposlitev v podjetju, kjer so me samo vprašali po otroku, sem jim odgovorila in oni meni, da je to podjetje prijazno staršem, da lahko dobiš kaki dopust za otroka, čisto nasprotje z prejšnjim podjetjem. Pa prvo podjetje je državna inštitucija, druga pa ne.

Anonimen -> RE: Razgovor za sluzbo (7.7.2009 18:06:40)

IZVIRNO SPOROČILO: pupika

Tudi jaz sem pred leti naletela na tak razgovor, ženska me je spraševala, kolikokrat mi tašča pazi otroka,...kje mož dela,...in še,..

Pa prvo podjetje je državna inštitucija

Ocitno imajo prevec casa...

Stran: [1]