ronja
|
včasih preveč, včasih premalo. Baje večkrat slednje (tako pravijo bližnji, sam sebe težko sodiš, ampak da probam). Kar se tiče otrok, nisem skoraj nič egoistična - če vem, da je nekaj boljše za njih, bom skoraj gotovo naredila to, čeprav bo slabše zame. Se trudim, da bi to malo spremenila včasih, samo mi ne gre preveč . To je v bistvu lubijeva naloga: on me mal nazaj drži, da v miru pojem kosilo, recimo. Zato če ga ni, sem veliko bolj lačna . Evo, tu sem premalo . Glede lubija sem nekje pola pola - tako kot on - enkrat en popusti, drugič drugi. Tu se mi zdi ravno prav. Glede ostalih sem bolj egoistična: nikomur ni toliko do moje sreče kot meni sami, zato moram pač jaz zanjo poskrbet. Trudim pa se, da ne bi nikogar po nepotrebnem prizadela (včasih je pa treba, to sem se pa naučila, ko sem dobila tamale - ker če jih ne, trpiš ti in s tabo tudi tvoji otroci). Glede naključnih ljudi na cesti pa sem vljudna ampak se pa čisto nič ne sekiram, če koga moti moje dojenje v javnosti, moje nenamazane trepalnice, moje čudne barvne kombinacije in nemodno oblačenje in kar je še tega . Tu sem recimo čisti egoist in verjetno je komu grozno gledat mene, ker nekatere res baje kar boli, če vidijo kaj neprimernega, pa se zato nič ne sekiram, niti nimam slabe vesti - saj mu ni treba gledat. Brez kančka slabe vesti bom pokazala in povedala, kaj si mislim o divjem vozniku, ki me je skoraj zgazil. Bom pa vedno vstala s sedeža starejšemu, nosečnici, komurkoli, ki bi se mi zdelo, da mu je slabo, ga noga boli, probala držat vrata v trgovini, ne prit tja zadnjo min., da ne končavajo prodajalke zaradi mene čez uro, ipd... Vsekakor lahko damo različno veliko na različnih področjih, vendar si pač najdeš nekoga, ki ti na čustvenem področju lahko da nekak toliko kot daješ ti, na ostalih se pa kompenzirata (recimo jaz oblačim male rokice njegovih otrok v male rokavčke, on pa premakne velike omare, da stlači male posteljice v stanovanje ). meni se zdi egoistično to, da forsiraš nekaj, ker ti je to pač všeč, čeprav drugemu škodi. In če je ta drugi nekdo, ki ga imaš rad, potem si res velik egoist. Včasih to delamo, pa se niti ne zavedamo, to je najhujše... To, da moj oče prižge tv, da se mu ni treba z malo ukvarjat, se mi ne zdi egoistično - zdi se mi, da je tako nesamozavesten glede teh malih otrok, da si sploh ne upa probat. Mogoče se motim, ampak zame on ni egoist, samo ne zna (še - ga učimo ).
|