Nika v službi -> RE: Kreditna kartica (30.6.2009 13:07:49)
|
IZVIRNO SPOROČILO: urška plačilna z odlogom plačila je taka, da ti mesečni znesek nakupov trgajo samo enkrat na mesec, odvisno kdaj se zmeniš, ponavadi 8. 18. ali 28. v mesecu. s tem, da me maš recimo trajnik 28, ti nakupe po 20. v mesecu štejejo že v naslednji mesec. torej tisto kar si kupovala od 20. - 28. junija boš plačala na trajniku 28. julija. kreditna je pa taka, da ti vsak nakup ki ga z njo opraviš razdelijo na tri obroke (mislim da je varianta tudi na 6 obrokov) torej če kupiš nekaj za 90 € 15.5. boš 30e plačala 28. 5., 30€ 28€ in 30€ 28.7. in tako za vsak nakup. na vsaki kartici se ti določi limit preko katerega ne moreš. Tole pač ni res. Klasična KREDITNA kartica pomeni kreditiranje do naslednjega meseca, dan določiš sama. Plačaš cel znesek porabe za določeno obračunsko obdobje. Tako imam jaz Mastecard. Potem pa imaš še razne izpeljanke z revolving kreditom ali odlogom plačila, kjer se dogovoriš (ali pa ti je določen) za določen odstotek minimalnega plačila (ponavadi 20 ali 25% porabe), ostal dolg se ti prenese v naslednji mesec, ko spet poravnaš najmanj dogovorjeni odstotek (lahko pa več!), itd. Tako imam jaz Diners kartico. Sicer pa Diners nudi tudi klasično kreditno, s katero lahko plačuješ tudi obročno (kje lahko obročno plačuješ pa ni odvisno od kartice Diners, ampak od plačilnega mesta). Včasih je to slednjo opcijo nudila zgolj Karanta, zdaj pa ima tak sistem veliko kartic. Torej, jaz kreditne kartice redno uporabljam (MC, DC), ker veliko potujem. Za potovanje je kreditna kartica že nuja, saj brez nje ne moreš narediti niti hotelske rezervacije več, da ne omenjam še česa drugega. V tujini te tudi sicer precej čudno gledajo, če posluješ z gotovino, si takoj sumljiv... Zaradi občasnih težav na terminalih pa je priporočljivo, da imaš dve različni kreditni kartici, ker si potem bolj na varnem. Če ena ne zagrabi, imaš še vedno drugo. Tudi mož deluje po enakem principu, s to razliko, da je on lastnik MC in Amexa. Kreditne kartice pa so seveda lahko tudi past za tiste, ki tudi sicer ne znajo najbolj z denarjem oz. nimajo svoje porabe pod kontrolo (glede na zmožnosti in finančni priliv).
|
|
|
|