olivno olje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


ROZSI -> olivno olje (27.6.2009 6:34:37)

ali mogoče kdo ve, katero olivno olje ne smrdi?? hočem malo spremeniti prehrano in s tem tudi olje in ker je olivno olje zelo zdravo seveda tudi to .v sparu sem kupila natura olivno olje, ko sem steklenico odprla me je skoraj vrglo, smrdelo je nenormalno[sm=smiley13.gif] .izbira je nenormalno velika zato pa tudi ne vem katero bi vzele.hvala že vnaprej za pomoč
lp




buči -> RE: olivno olje (27.6.2009 7:59:29)

Kupi bolj kvalitetno olje, ne blagovne znake, ker ti niso najbolj ok. Jaz uporabljal mislim da monini - to, ki ga na veliko reklamirajo zadnje čase na TV. Že nekaj let, ga dam povsod, tudi v kruh, palačinke, pa otroka nič ne vesta, sploh ne opazita.




lukec -> RE: olivno olje (27.6.2009 8:38:15)

Zdej odvisno od tega ali ti smrdi olivno olje na splošno, ker ima res specifičen vonj, al samo ena znamka, kar dvomim. Sicer pa zgoraj omenjeno olje na testu ni bilo prav dobro ocenjeno, tako da jaz priporočam (glede na teste) Luccese (Lidl), Gea, Minos al pa Castello (hofer), ki so dobili zelo dobre ocene pa še tista iz hoferja in lidla sta zelo poceni, kljub kvaliteti. Jaz sama uporabljam lidlovega. Najboljši na slovenskem trgu pa je Vanja iz Istre, vendar pa je cena huuuuda (42 evrov liter).




buči -> RE: olivno olje (27.6.2009 12:23:16)

Meni je hofferjev zanič, ima ful priokus in grozen vonj ... Najbolje je pač poskusit.




constanca -> RE: olivno olje (27.6.2009 14:32:32)



Midva tudi uporabljava Monini ze odkar pomnim. Sva poskusila vmes ze tudi druge znamke  in nama niso odgovarjale.

In prav tako ga uporabljava za vse (tudi za kruh). Nama se navadno olje, 1 liter, vedno ustara. Je pa res, da  skoraj ne kuhava jedi za katere bi ga potrebovala.










sahary -> RE: olivno olje (27.6.2009 15:48:34)

Buči, kako ga daš v palačinke? Misliš da palačinke pečeš na njem? Ker mi ga tudi dosti uporabljamo, ampak tapravega s primorske, spremeni agregatno stanje v hladilniku pa tudi zelo gosto je, nobeno trgovinsko se ne more s tem primerjat. In ja, cene so res zasoljene. Hotla sem povedat da olvno olje ni primerno za pečenje, cvrenje, v tvojem primeru peko palačink ne samo da izgubi vse vitamine ampak postane karcogeno. No vsaj jaz ga uporabljam izključno za "hladne" zadeve




sahary -> RE: olivno olje (27.6.2009 15:49:34)

Aja še to, Monini je tudi meni najljubše če sem kje kjer ne dobim ali pozabim s seboj vzeti "tapravega"
tudi strkne se malo na hladnem




lukec -> RE: olivno olje (27.6.2009 17:56:00)

IZVIRNO SPOROČILO: sahary

Aja še to, Monini je tudi meni najljubše če sem kje kjer ne dobim ali pozabim s seboj vzeti "tapravega"
tudi strkne se malo na hladnem


Verjamem, da je Monini nekaterim najljubše, a teste ima slabe, pravzaprav sploh ni deviško, čeprav to na njem piše.




svita -> RE: olivno olje (27.6.2009 21:14:56)

Nobena maščoba ni dobra,če se jo pregreva toda še najmanj škode si naredimo,z olivnim oljem.Glede kvalitete pa se strinjam z Lukecem pa tudi to si lahko vsak prebere na ZPS.




barika -> RE: olivno olje (28.6.2009 0:39:34)

Od olj uporabljam samo olivno olje (gea, lidl ...) in pa kokosovo mast, "navadnega" olja nisem kupila že dobri 2 leti.
Res pa je, da ne poham in ne delam veliko na olju, tako da imam tistih 0,75 dl za kar dolgo časa.




Anonimen -> RE: olivno olje (28.6.2009 7:44:04)

Kako pa je z uporabo oljčnega olja pri kuhi? Drži, da se ob toplotni obdelavi oljčnega olja sproščajo nezdrave snovi? Zavajajoče je, da olivno olje ni dobro za cvrtje. To je neka fama, ki se je začela s prodajo vokov. Pri cvrtju z olivnim oljem je problem le ekonomski. Oljčno olje je zelo stabilno in če je dobro, potem lahko v dobrem oljčnem olju cvremo tudi večkrat, tako kot v drugih oljih. Dobro olje ne spreminja svojih vsebnosti. Obstajajo razlike med olji in mislim, da je visoka cena eden od zadržkov pri tovrstni uporabi oljčnega olja. Glede na to, da je to maščoba, pa vedno priporočamo, da je treba biti pri uporabi pazljiv. Čedalje več novejših raziskav govori o tem, da lahko zaradi vsebnosti biofenolov z oljčnim oljem naredimo tudi toplo hrano in da lahko v njem prav tako cvremo. Težko najdemo tako univerzalno olje, kot je oljčno, kar se tiče maščob. Oljčno olje ima visoko stabilnost, veliko oksidantov, lahko ga uporabljamo za hladno in toplo, za zjutraj in zvečer. Prve diplomske naloge in raziskave so se delale na žarkem olju in zaradi tega so bili tudi rezultati drugačni.

http://www.indirekt.si/intervju/da_olivno_olje_ni_dobro_za_cvrtje_je_fama/115851


Jaz uporabljam kar lidlovega.


Varno za cvrtje!
Uživanje olivnega olja ne samo ščiti arterije in varuje pred rakavimi obolenji, ampak zelo dobro prenaša tudi cvrtje. Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija, pa se maščobe ne bodo poškodovale ("zažgale"), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo še nekaj "rezerve".
Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviško olivno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maščobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi še večkrat uporabno, če ga le ustrezno hranimo: ostanke prejšnjih cvrtij pustimo na dnu oziroma olje precedimo pred vnovično uporabo. Nobena od drugih maščob ne zagotavlja več kot eno varno uporabo!


http://www.pozitivke.net/article.php/Olivno_Olje_Skrivnost/print




Stran: [1]