Anonimen -> RE: olivno olje (28.6.2009 7:44:04)
|
Kako pa je z uporabo oljčnega olja pri kuhi? Drži, da se ob toplotni obdelavi oljčnega olja sproščajo nezdrave snovi? Zavajajoče je, da olivno olje ni dobro za cvrtje. To je neka fama, ki se je začela s prodajo vokov. Pri cvrtju z olivnim oljem je problem le ekonomski. Oljčno olje je zelo stabilno in če je dobro, potem lahko v dobrem oljčnem olju cvremo tudi večkrat, tako kot v drugih oljih. Dobro olje ne spreminja svojih vsebnosti. Obstajajo razlike med olji in mislim, da je visoka cena eden od zadržkov pri tovrstni uporabi oljčnega olja. Glede na to, da je to maščoba, pa vedno priporočamo, da je treba biti pri uporabi pazljiv. Čedalje več novejših raziskav govori o tem, da lahko zaradi vsebnosti biofenolov z oljčnim oljem naredimo tudi toplo hrano in da lahko v njem prav tako cvremo. Težko najdemo tako univerzalno olje, kot je oljčno, kar se tiče maščob. Oljčno olje ima visoko stabilnost, veliko oksidantov, lahko ga uporabljamo za hladno in toplo, za zjutraj in zvečer. Prve diplomske naloge in raziskave so se delale na žarkem olju in zaradi tega so bili tudi rezultati drugačni. http://www.indirekt.si/intervju/da_olivno_olje_ni_dobro_za_cvrtje_je_fama/115851 Jaz uporabljam kar lidlovega. Varno za cvrtje! Uživanje olivnega olja ne samo ščiti arterije in varuje pred rakavimi obolenji, ampak zelo dobro prenaša tudi cvrtje. Lahko ga segrejete celo do 280 stopinj Celzija, pa se maščobe ne bodo poškodovale ("zažgale"), pri cvrtju pa se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija, kar pomeni, da imamo še nekaj "rezerve". Teorija gospodinj se glasi, da je ekstra deviško olivno olje za cvrtje predrago. Toda v nasprotju z drugimi maščobami za cvrtje je to olje po prvi uporabi še večkrat uporabno, če ga le ustrezno hranimo: ostanke prejšnjih cvrtij pustimo na dnu oziroma olje precedimo pred vnovično uporabo. Nobena od drugih maščob ne zagotavlja več kot eno varno uporabo! http://www.pozitivke.net/article.php/Olivno_Olje_Skrivnost/print
|
|
|
|