Vegeta in alpsko mleko (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Bejba -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 20:25:33)

Ali lahko našemu 7-mesečnemu malčku ponudim kakšno zelenjavo ali mesek, ki je začinjen z Vegeto? Jaz jo za kuho zelo veliko uporabljam, vendar sem do sedaj vedno ločevala njegove in najine jedi, ravno zaradi tega.
In še nekaj. Ali mu lahko pire krompir že pripravim z Alpskim mlekom ali je boljše če mu še vedno delam z njegovim adaptiranim mlekom? Drugače še ni pil ali poskusil alpskega.

Hvala in veliko sončka vam želim :).

LP; Bejba




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (24.5.2005 20:48:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Anonimen -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 20:55:46)

js vegeto uporablam tut od kakega 7. mesca, tko po mal ne more škodit. alpsko mleko pa že od pol leta. pije ga pa tm od 9. mesca.

lp, lara




afrika -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 20:56:38)

Sicer nimam pojma kako in kaj jesti pri 7. mesecih, ampak Vegete jaz ne bi uporabljala. Ko je našega v prvih treh mesecih napenjalo, sem ugotovila, da je bilo hudo prav zaradi Vegete. Ko sem jo črtala iz jedilnika, je malega nehalo mučit. Pa tudi mi2 sva opazila razliko pri sebi (manj vetrov). Sem prej povsod dajala polno vegete, ker mi je všeč okus, zdaj pa čim dlje od nje.




frutka_ -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 21:06:41)

Sicer se je pri kuhanju čimbolj izogibam, sploh za malega ne solim nič oz. res malo.
Mislim, da mu pire lahko delaš z mlekcom. Meni je v posvetovalnici rekla dr. da po 6. mesecu lahko dodajam skutice, smetane....Sicer pa itak daš malo mleka tako da ni krize oz. lahko namesto mleka daš le kislo smetano.

Jaz sem mu alpsko mleko začela dajati zdaj pri 11-ih mesecih, prej pa je normalno že dobival skuto, jogurte, smetano....Priporočljiva dnevna količina mleka na dan je 500-600ml v tej starosti.

LP




Gina -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 21:13:23)

Oboje lahko uporabljaš v jedeh (pire, ..), samostojno pa jaz alpskega mleka vsekakor še ne bi. Pa soli (vegetaj)tudi manj kot vsem ostalim. Ostali si dosolite kasneje.




Anonimen -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 21:31:47)

Alpsko mleko sem jaz za pire pri teh mesecih uporabljala, vegete pa ne. Tega pa res ni treba.




cukrmali -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 21:34:07)

jaz pa res ne vem, zakaj bi clovek stresal vegeto v hrano... :zmeden:a sem cudna al kaj - pol ma pa ja vse isti okus - tko kot v menzi... jaz dam rajsi posamezne zacimbe, mam celo zbirko maestro, zdaj poleti pa tudi vrticek svezih zelisc na balkonu - to je sele njami!!! Vcasih pozimi ko ni sveze zelenjave dam kaksno kocko v juho (zelo redko), zdaj pa ne vec, ker sveza zelenjava ima itak ful poln okus.




Natas@ -> Vegeta in alpsko mleko (24.5.2005 21:46:06)

tudi pri nas smo na veliko uporabljali Vegeto, ki smo jo že kar dolgo nazaj (že pred Anžetom) zamenjali z ostalimi začimbami, npr. bazilika, rožarin,... in je okus še boljši kot začinjeno z vegeto ali drugimi podobnimi mešanicami.

Glede pireja pa pri nas dobi smetano (kislo) ali pa mu zmešam tisto vodo v kateri se je krompir kuhal. Treba čim manj komplicirat.

Lp




BARBARA R. -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 7:22:48)

Vprašanja, pri katerih so naša mnenja običajno različna. Jaz nebi in tudi ji še ne dam ne enega, ne drugega. No, vegete sploh ne uporabljam. Alpsko mleko pa tudi bolj malo, Običajno dodam sojino mleko in malo masla.

:muca:




Žirafca Helena1 -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 7:24:13)

Tkole je z vegeto8). V sebi :(ima:( konzervanse ravno zato je strogo prepovedana v vrtcu (pri nas ziher).

Alpsko mleko pa je tudi bolj škodljivo kot navadno, (info: živilski tehnik & učitelj biologije in gospodinjstva - moja sestra). Ne bi zdaj vedela, kaj vse vsebuje, ampak ja logično, da ma ogromno dodatkov saj zdrži mesece v sobni temperaturi, če je zaprt.

Jest ne bi.
Helena:miska:




Primoza -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 7:34:52)

Pire lahko pripravite z alpskim ali katerikoli drugim mlekom - vendar pa opazujte možne alergijske reakcije.
Vegeta je sestavljena iz posušenih začimb, soli in Na glutaminata, ki je ojačevalec okusa. Tega glutaminata dojenček res ne rabi, spet pa ni ne vem kako škodljiv, razen če nima dojenček specifične alergije na to snov, kot na vsako drugo.




Primoza -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 7:44:36)

Na glutaminat je marsikje, občasno tudi v prehrani vrtcev.

Alpsko mleko nima konzervansov ampak je obdelano z izredno hitrim segrevanjem na visoko temperaturo - "skrivnostna" kratica na embalaži alpskega mleka »UHT« pomeni »ultra high temperature«.

Sploh se moderne industrijske priprave hrane izogibajo dodatkov konzervansov, ampak uporabljajo večkrat alternativne postopke priprave, kot je navedeno ali pa pakiranje v kontrolirani atmosferi ipd. To seveda pomeni, da dober sok, če ga pustiš izven hladilnika "zavre" že po 24 urah ipd.




Bejba -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 8:11:15)

Saj jaz tudi uporabljam ogromno drugih začimb, imam jih celo paleto, ker zelo rada eksperimentiram v kuhinji. Vendar mi je okus po vegeti všeč in zato jo včasih kakšnim jedem dodam. Malčku sem do sedaj vedno kuhala posebej in mu minimalno solila ter dodala še kakšne druge začimbe. Zanimalo me je v bistvu, če bi bilo kaj narobe, če bi kdaj jedel kakšno stvar, ki je začinjena z vegeto, ne pa da bi mu namenoma njegove jedi delala z njo. Jaz jo ponavadi uporabljam za kakšne omake in se mi zdi, da so potem res super (seveda plus vse ostale začimbe, ki pašejo zraven).
Hvala za vaša mnenja.

LP;B





Gina -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 17:09:20)

Helena, to je pa res čudno, da ima tvoja sestra univerzitetno izobrazbo, pa takih osnovnih reči ne ve, kot ti jih je Primož zelo natančno opisal. Točno tako, kot pravi, je v resnici. Na glutaminat ni ne vem kako škodljiv, alpsko mleko segrevajo na ultra visoki tem. za nekaj sekund (saj tudi npr. paradižnikov sok ali karkoli domačega shraniš čez zimo na enak način v kozarec - zavreš in vroče zapreš - pa obdrži celo zimo!), vegeta pa v vrtcih ni prepovedana, težko da bi bila v vašem, je pa ceneje, če uporabljajo zelišča, ali začinko.
Vsako homogenizirano mleko (torej tudi navadno, ki ga kupiš v trgovini), pa je težje prebavljivo iz drugega razloga, ker ga morajo dati v neko centrifugo, da se molekule ločijo, da je lahko točno 3.5 maščobe ali kolikor maščobe pač želijo, v njem. To pa je problem, ne pa, da je mleko alpsko ali ne alpsko - homogenizacija mleka ni tako zelo zdrava za prebavo!




Žirafca Helena1 -> Vegeta in alpsko mleko (25.5.2005 21:03:34)

Ne sej sem zabluzila, ni tolk bogato s snovmi kot pa samo pasterizirano.




Stran: [1]