skokica01
|
IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 IZVIRNO SPOROČILO: skokica01 IZVIRNO SPOROČILO: sanja nk. vsak dan pa zaradi malarije umre 100000 , pa o tem nihče ne govori... Če se ne motim se proti malariji lahko pravočasno zaščitiš. ti se ze lahko zascitis, ko gres v malaricna obmocja sam na dopust. Tisti, ki pa tam zivijo, pa se ne morejo. Prvic, ker zdravil ni, drugic ce ze so so predraga za marsikoga, tretjic so antimalariki tolk strupeni, da se jih vsak dan na dolgi rok ne jemlje. Poanta je v tem, da v t.i. tretjem svetu ljudje v visokih stevilkah umirajo zaradi malarije, ki se je, ko jo enkrat dobis tud vec ne resis...tle pa zaradi gripe tak halo. Se o UK - tukaj se o gripi kaj posebnega ne govori, na zacetku so vneto porocali, porocajo se zdaj, ampak meni se ne zdi, da bi kaj pretirano alarmirali. Mi smo v stanovanjski kompleks dobili navodila kaj storit ce se kdo pojavi s simptomi, pa odsvetovali so potovanja v Mehiko in Spanijo, do nadaljnega. Nekaj sol so zacasno zaprli, ucenci so bli doma in imeli blage simptome gripe, kot vsake druge gripe do sedaj. In to je to. Maske pa -- jst bi jo z veseljem nosila takrat ko sem bolana in ciham, ker se mi zdi super nacin da ne prenasas klic na vsakogar, ki pride mimo. Psiholoski pritisk je pa v toliko kolikor se mu prepustis. Moje mnenje je, da trenutno panike ni potrebno zganjat, vec problemov lahko nastopi v jeseni, ko se zaradi sprememb v temperaturah lahko pricakuje tudi vecji poras obolelih. Sama se vedno migam, pa zivim v milijonskem mestu. Procent obolelih v UK je relativno majhen glede na to, koliksen je pretok ljudi dnevno ne samo v Londonu ampak v celi drzavi. Morate se zavedat, da v London prileti vsako minuto eno letalo, v Slovenijo pa nekaj deset cel dan. Torej, ce nekdo vidi stevilke 300-400 obolelih se zdi da ni ravno panike za zganjat. Ce bi ble pa cifre za ene 3 nicle vecje...pol bi pa verjetno tud jst prisla kmalu domov - Tko me pa se nekaj casa ne bo, pa upam, da bom se naprej letala naokrog brez tezav. Se opravičujem, ker sem se morda narobe izrazila. Popolnoma jasno mi je in se zavedam, da se ljudje tretjega sveta ne morejo zaščititi pred malarjo in se strinjam, da je to grozno. Želela sem le povedati, da se mi (zahodjaki) pred potovanji v tretje dežele nekako vseeno lahko zaščitimo pred boleznimi kot so malarija, hepatitis, ipd., pred tole gripo pa pač ne.
|