Dashenka
|
Uff, sorry Gina, moram malo pokomentirat, zato bom malo razčlenila Zanimiva teorija, dashenka. Strinjam se s tem,da je neekološki naš način reciklaže plastike, to imaš čisto prav, vendar se mi zdi, da si en point malce spustila. Tudi pri nas na smetiščih pridobivajo energijo iz plinov, ki uhajajo ob sežigu. Pridelajo kar precej tega kolikor mi je znano oz. sem slišala tega, ko so nam na smetišču predavali o teh rečeh. Težava vseh smetišč je, da proizvajajo veliko strupenih snovi, ki se med temi procesi izločajo. Ne bo držalo, na smetiščih pridobivajo bioplin (metan, oz CH4), ki nastane pri gnitju organsko razgradljivih snovi- gre za neškodljiv proces. Ta metan, pa potem lahko koristno uporabijo, kor energent - produkt sežiga metana pa je CO2, H2O in energija. Obratno pa ne bo šlo in sicer, in sicer da bi z gorenjem (torej oksidacijo) pridobili pline, ki bi jih nato še enkrat sežigali in iz njih pridobivali energijo. To bi bil namreč perpetum mobile - ne gre, je skregano z osnovnimi zakoni termodinamike Najbrž nihče ne verjame, da to, da pronicajo med drugim tudi v tla, ne škoduje okolju, pa čeprav je to na relativno omejenem prostoru - a misliš da nobenih strupov ne zanese z vodo drugam, pa z zrakom ravno tako? Poleg tega, če morajo oni (smetišče) najprej tisto, kar od sežganih odpadkov odteče strupenega najprej sploh prečistiti, preden sploh lahko spustijo v kanalizacijo!, a je potem jasno, za kako hude strupe gre, če niti tja ne smejo?! Pa jasno je, a ne, da taka čiščenja (dvakratna, prvo za v kanalizacijo, potem pa še drugo čiščenje, da gre lahko v okolje) nikdar ne očistijo toliko, da bi mi lahko jasno vedeli, da nismo zastrupljali okolja - gre za minimalne standarde, katerim je zadoščeno, ne gre za resnično neke čiste odplake, ki bi ne povzročale zemlji gorja! Res je, izcedne vode so problem odlagališč in deponij - v resnici so največji problem, ker če deponija ni pravilno skonstruirana, potem pronicajo v zemljo in naprej podtalnico. Problem deponij, predvsem starejših je predvsem v tem, d so na njih odlagali tudi nevarne industrijke odpadke od izpraznjenih akumulatorjev do transformatorskih olj dalje. Jogurtni lončki pa niso problem, ker so inertni - sami po sebi nestrupeni in ne reagirajo z okolico. Tudi še nisem slišala,da bi izcedne vode sploh bile speljane v kanalizacijo. To bi bilo pecej čudno, ker je kanalizacija namenjena izključno komunalnim odpadnim vodam - torej se po njen pretaka v glavnem naš kakec in lulanje. Industrijske odpadne vode gredo lahko na komunalne čistilne naprave le v primeru, da ne škodujejo mikroorganizmom, ki papajo kakec, veselo rastejo in sem množijo. Če na ČN spustiš strupeno snov, pomoriš vse mikroorgabizme in čistilna moč pade na nulo. Še vedno trdim, da je najhujši razlog za zastrupljanje okolja gore smeti, ki jih proizvedemo. Ni fora v reciklaži. Fora je v zmanjšanju odpadkov. Zmanjšati jih moramo, ljudje, če hočemo preživeti. To je pa dejstvo, s tem se 100% strinjam. In prav imaš, morali bi najti drug način za reciklažo plastike, se strinjam. Vendarle še vedno menim, da je boljša draga reciklaža, kot sežiganje in proizvajanje strupenih snovi, ki gredo v zemljo, vodo.... Tu se pa močno motiš. S sežigom v sežigalnici komunalnih odpadkov ne proizvajaš nobenih strupenih snovi. Plastiko sežgeš pri temp nad 1000stC, nastane CO2+Voda in pa seveda energija, ki jo uporabiš za ogrevanje sanitarne vode, ali pa z njo proizvajaš el. energijo.
|