kako in kaj (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> kako in kaj (12.6.2009 1:22:43)

zivjo
jz mam pa eno vprasanje pa ne vem kam se obrniti
mogoce ste ze omenjale to ampak jz nism nikjer zasledila
no kokr koli upam da ne bom koga v zivce spravila s tem
zanima me naslednje:
kot mati samohranilka in brezaposlena oseba (sm na zavodu) me zanima
kake pravice imem od CSD-ja?
ali lahko uveljavljam starsevski dodatek (ponavljam sm brezaposlena)
in otroski dodatek?
in kok pride starsevski dodatek in otroski?
zanima me ce je katera na istem kokr jz pa kake pravice se mam?
sprasujem to ker na CSD-ju pravzaprav nimas to koga vprasati mislim sej mas sam noben ti ne bo vsega povedal pa sm se odlocila da tuki gor vprasam mogoce katera ve kaj in kako in mi lahko s tem pomaga ker povedan po pravici se nimam na koga obrniti
zelo bi bila hvalezna vasih odgovorov
pa se enkrat se opravicujem ce sm kje spregledala to temo
sm nova tuki gor pa se še čist ne zanjdem
najlepsa hvala v naprej 

urška -> RE: kako in kaj (12.6.2009 7:04:23)

starševski dodatek dobivaš namesto porodničke. torej eno leto po otrokovem rojstvu. potem ti pripada denarna socialna pomoč in otroški dodatek. in ja, vse to ti bojo povedali na CSD.

Kerensa* -> RE: kako in kaj (12.6.2009 7:10:24)

Starševski dodatek ti kot brezposelni pripada eno leto po porodu. če rodiš npr. januarja, ti prvega nakažejo februarja (za januar, torej za en mesec nazaj). Znesek je slabih 200€ mesečno. Pripada pa ti tudi otroški dodatek - glede na to, da si brezposelna samohranilka, boš najverjetneje dobila najvišjega, torej dobrih 100€. Ampak kot samohranilka moraš imeti urejeno preživnino za otroka - če je še ne prejemaš, moraš imeti vsaj že vloženo tožbo (če ni sporazuma). Seveda mora biti očetovstvo urejeno - če še ni, moraš imeti prav tako najmanj vloženo tožbo za ugotavljanje očetovstva.

Za otroka in zase pa lahko (ob nekaterih pogojih) zaprosiš istočasno tudi za DSP. Zase bi dobila razliko med polno DSP in starševskim dodatkom (nekaj 10€), za otroka pa cca. 65€, če še ne prejema preživnine ali če je njegova preživnina manjša od tega zneska.

V najboljšem primeru lahko torej 1. leto po porodu dobivaš cca. 450€ mesečno.

sladka_seka -> RE: kako in kaj (13.6.2009 2:22:33)

kerensa kaj pa pomeni DSP?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

zmajaz -> RE: kako in kaj (13.6.2009 10:18:28)

DSP = denarna socialna pomoč

Stran: [1]