Kaj je (ne)varno za doječe matere? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

KATY&TIMMY -> Kaj je (ne)varno za doječe matere? (23.5.2005 11:11:02)

-BARVA ZA LASE
Nekateri frizerji doječim materam odsvetujejo barvanje las. Za otroka barvanje las ni nevarno, saj kemikalije iz proizvodov za barvanje in nego las ne vplivajo na materino mleko. Med barvanjem las je možno, da se kemikalije absorbirajo prek materine kože na lasišču, a količina je zanemarljiva. Če ima mati zdravo lasišče in nepoškodovano kožo , je verjetnost je verjetnost za absorbiranje manjša. Se pa lahko ( a redko ) zgodi, da zaradi hormonskih vplivov barva las na koncu ni natanko takšna , kot so jo matere izbrale.

-KREME PROTI CELULITU
Strokovnjaki imajo o kremah proti celulitu zelo različna mnenja. Večinoma velja, da so ob zmerni uporabi ti preparati varni. Odločilno je torej, na kako veliko površino kože pripravke nanašamo in kako pogosto. Varnost uporabe je močno odvisna tudi od tega, katere učinkovine takšna krema vsebuje in v kakšni kombinaciji. Večina krem za nego telesa in proti celulitu se ne absorbira sistemsko ( če bi se, bi morale biti na recept ), torej tudi ne prehajajo v materino mleko. Vendarle nekatere kreme, na primer tiste, ki vsebujejo bršljan ali cekropijo, za doječo mater niso primerne.

-KREME ZA UMETNO PORJAVITEV KOŽE
Kakor pri kremah proti celulitu strokovnjaki tudi tukaj niso enotnega mnenja. Nekatere kreme za umetno porjavitev vsebujejo DHA ( dihydroxaceton ), za katerega še ni dokazano, ali se sistemsko absorbira ali ne. Če bi se, bi bila tovrstna mazila absolutno neprimerna za uporabo v prvih treh mesecih nosečnosti in med dojenjem, po nekaterih virih pa tudi sicer.

-SAVNA
V času dojenja lahko normalno obiskujete savno. Nekatere mamice so opazile, da se jim med savnanjem mleko izceja, zato imejte pri roki manjšo brisačo , da ne boste v zadregi pred drugimi uporabniki savne. Ne pozabite na uživanje tekočine, najbolje navadne vode.

-SOLARIJ
Sončenje v solariju je za doječe matere varno. A kakor povsod naj tudi tukaj velja zmernost, saj pretirano izpostavljanje UV-žarkom ni dobro za kožo. Nekateri opozarjajo, da ima mati taradi sončenja povečano količino vitamina D, vendar ta dojenčku prek materinega mleka ne škodi. Nekatere doječe matere poročajo, da so pri sončenju dobile manjše, a zelo boleče opekline na bradavicah. Zato si bradavice pred sončenjem zaščitite.

Ta članek je bil objavljen v Anji. In ker sem večkrat opazila da mamice sprašujejo informacije o tovrstnih stvareh sem se odločila da ga prepišem. Upam da bo komu vsaj malo v pomoč.
lp,KATJA:morje::morje::morje::morje:

Anonimen -> Kaj je (ne)varno za doječe matere? (23.5.2005 11:14:45)

O ti hudič ti :hudicek:
Noseča sem!
Ker sem se pobarvala z lešnikovo barvo, ven je pa prišla (po besedah mojega prijaznega moža) binkoštno črna...
In tu pravijo, da je to možno zaradi hormonov med nosečnostjo :zmeden2:

Pajaca -> Kaj je (ne)varno za doječe matere? (23.5.2005 11:21:48)

Meta ti to res, al se sam hecaš????

Anonimen -> Kaj je (ne)varno za doječe matere? (23.5.2005 11:24:08)

Ja zgleda da res. Kako naj si drugač razlagam, da je iz lešnikove ven prišla črna :zmeden:
hehehe... Mogoče je bla to boja trulog lješnjaka :)-

teta beta -> Kaj je (ne)varno za doječe matere? (23.5.2005 12:12:32)

Ja; bo kar držalo. Jaz sem po eni uri odločanja kupila neko šampanjc blond od loreala, postala sem pa bakreno-bronasta. Ful dobra barva, ni kaj (:bravo:), težko bi jo trofla, ampak kaj pa naj dam pol gor naslednjič???!!!!

viv_ -> Kaj je (ne)varno za doječe matere? (23.5.2005 12:14:10)

teta beta - jaz nisem bila niti 2x v življenju iste barve, noseča sem bila pa samo 1x ;)

Stran: [1]