zmajaz -> RE: otroški na porodniški (13.6.2009 8:57:25)
|
Spremembo si dolžan javiti, sploh če gre v njihovo škodo - recimo da se brezposelna oseba zaposli, kar pomeni, da ni več upravičena do tako visokega OD. Če ne javiš, pa moraš potem, ko enkrat ugotovijo, da nisi javil, vrniti ves preveč plačan OD. V primeru izgube zaposlitve si pa itak na slabšem ti, če ne javiš - v tem primeru se ne bodo sekirali niti ti ne bodo za nazaj povrnili premalo izplačanega OD. S tem preverjanjem nisem sigurna kaj misliš - a da bi oni sami ugotovili, da je oseba izgubila zaposlitev in ji dvignili OD? Glede obračunavanja je pa po moji logiki tako, da četudi se gledajo 2x za isto leto, podatki po mojem niso čisto isti - recimo v zgornjem primeru, ki sem ga navedla, ko brezposelna oseba najde zaposlitev, ji izračunajo novo višino OD kar glede na trenutno plačo, ko bo pa naslednje leto oddajala novo vlogo, se bo pa gledal osebni dohodek za celo leto 2008 in bo v bistvu OD višji, ker je oseba bila del leta brezposelna in tako brez dohodka. Pa kolikor vem se vse odločbe izdajajo za dobo enega leta, to potem pomeni, da tudi če prvotno oddajaš vlogo januarja, februarja ali marca in moraš torej dati podatke za predpreteklo leto, potem ko sredi leta (recimo septembra) javiš spremembo, dobiš novo odločbo, ki spet velja 1 leto, tako da potem od takrat dalje oddajaš vlogo za OD septembra in vpisuješ podatke za preteklo leto, ne več predpreteklo.
|
|
|
|