mojca345 -> RE: ovratnica proti lajanju (10.6.2009 11:10:13)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Arwenko mojca345 seveda se pes poleni...ker je z njim treba delat skoz, celo življenje, ne pa samo tistih par mesec ali kakšno leto v šoli, potem pa ne več. In ja, če gre pod strokovnim vodstvom je takšna ovratnica pogojno dovoljena, ker so ti pravilno svetovali kdaj in kako se jo uporablja, pa seveda takšno z zrakom ali zvokom in ne z elektriko, ki je zakonsko prepovedana. Zakaj pa pogojno, zato, ker se je tvoj pes naučil samo, da ga mora bit strah, strah piska, ki je zanj neprijeten, po nekaterih raziskavah celo boleč in strah pritiska zraka, ki je za pse blazno neprijeten, kot recimo če bi tebi nekdo pihnil v uho na vso moč...je tudi zelo neprijetno. In pes se je tako naučil samo, da ga mora bit strah posledic in pride k tebi zato ker ga je strah, ne pa zato ker hoče prit, in zame pač to recimo ni pravi pristop za oblikovanje odnosa s psom. ja te čist razumem, si nežna duša. dve stvari pa lahko povem za nazaj : prva je ta, da nas večina ljudi ima živali, ker jih imamo radi in izključno samo zaradi tega, ker če gledaš celoten paket, je jasno, da od njih nič nimamo. samo ena odgovornost je to za prehrano, za sprehode, za počutje, za vzgojo in strošek. če človek nima rad živali in seveda ni pripravljen vse to in še več početi, potem žival zavrže, kot se to dogaja oz. če je pameten, si je sploh ne vzame v dom. seveda pa pes ni otrok, čeprav ima velika večina ljudi žival skoraj že za svojega otroka. pes razume A,B,C potem je pa konec. in pes nikoli ne zraste, kot otrok. nikoli se ne nauči, da če je Ne je ne, ker bo eno in isto stvar potem ponovil še 4000 krat, ko bo imel priložnost, in seveda če mu bo privlačna. dočim otroka zraste, razume več, in vsako leto bolj ve kaj sme in kaj ne sme, dokler ne preraste v človeka, ki se sam odloča o tem in drugem. psu ne moreš razložiti ničesar. seveda se daš na vse 4 večkrat in razlagaš v besedah, da to pa ni bilo prav in da mora drugič drugače....se pogovarjaš z njim in pes vse kar razume je, da mu namenjaš pozornost, ne razume pa tvojih besed. jaz nisem ekspert in nimam 24 ur časa, tako kot učitelji za šole za pse, da bi se z svojim psom ukvarjala, se poglabljala v njega in ga skušala razumeti. moram še tako kto vsi ostali hoditi v službo, kuhati, likati, prati, se ukvarjati z možem in tako dalje...... vsak je pač na svojem področju ekspert oz. ga bolj pozna, kot drugi, ki je na kakem drugem področju ekspert. mislim, da v času, ko ti pritisneš na gumb in psa pošprica, ker dela nezaželjene dejavnosti, ni namen, da bi on k teb pritekel ves nasmejan in srečen. namen je, da dosežeš, da si zapomni, da tega več ne bo počel, ker za tebe ni sprejemljivo. vsak lastnik se pa sam odloči kaj je za njega sprejemjlivo in kaj ni. za mene so omenjeni pripomočki, edini način, da lahko jaz svojemu psu povem"tega pa ne smeš povedat". edino to pes razume. lahko povem, da naš pes bo star 3 leta in seveda ovratnice ne uporablja več tako pogosto kot jo je prej, ker zdaj se je preko pogojnega učenja naučila, da ko sliši ukaz, le tega izvrši. glede na zgoraj opisano, pa mislim, da ovratnice nisi še nikoli sprobala, niti v živo videla, da bi dejansko videla reakcijo psa. mislim, da je ta ovratnica veliko boljša, kot pa ROKA, ki jo veliko lastnikov uporablja, ko enostavno ne vedo več kaj naj naredijo, da bi z svojim psom bili v miru in da bi se razumeli, pes pa še kar po svoje dela. moje skromno mnenje.
|
|
|
|