lotoska
|
IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra jaz se pa samo eno stvar sprašujem. v literaturi, pogovorih z LLL, forumih, materinski šoli in vseh reklamnih letakih o promoviranju dojenja se zasledi, da je materino mleko "pametno" mleko, torej - da je "sprogramirano" natanko za dojenčka svoje mame, da v tistem trenutku, ko se otrok doji, mleko točno "ve" kaj otrok rabi. zato materino mleko ni enake sestave in enakih lastnosti pri 3 tednih, 1 mesecu, 3 mesecih ali 6 mesecih. zato se sprašujem, če ima neka ženska, ki doji svojega npr. 10 mesecev starega otroka viška mleka, ki ga hoče odstopit novorojenčku. je to sploh smiselno? ker če gre za hrano, potem je dobro vsako prilagojeno mleko, le da se dojenček nasiti. v tem primeru ne bi videla nobene koristi od tega ali kupim mleko v trgovini ali ga vzamem od neke mame (razen to, da adaptiranega pač plačam). če bi vedela, da je v ženskem (NE MATERINEM, pač pa ŽENSKEM) mleku nekaj več kot to, potem bi razmislila. pred časom (ko sem imela prvega otroka) sem namreč spoznala nekaj mamic v skupini, v kateri je mamica, ki je imela tako ogromne količine mleka, da ji je to povzročalo velikanske težave, odstopila mleko starejšemu dojenčku in ga redno zalagala, ker je bil zelo veliko bolan (pripisano seveda temu, da ga mamica ni dojila, ker ni imela mleka). otrok je bil nato hranjen povečini z ŽENSKIM mlekom (torej ne mlekom svoje mame, pač pa druge ženske, ki je imela mlajšega dojenčka) in ni bilo bistvenih sprememb v zdravju. pač hrana kot hrana. lahko bi bilo tudi adaptirano npr. sicer pa ne vem, če ste že zasledile izraz, da sta si dva otroka "brata po mleku" - kar pomeni, da si nista v sorodu, da jih pa je dojila ista ženska. to je bilo časa nazaj, ko so ženske, ki so premogle več mleka dojile druge otroke iz soseske. očitno so bili tudi včasih cajti, ko niso vse ženske mogle dojiti. zdaj če ne dojiš, si nesposobna, popušila na polni črti, se nisi dovolj trudila - neglede na izvor težave (ki včasih ni samo mati, pač pa tudi zaspan, bolan, švoh otrok). ko sem prej zgoraj brala komentar od Pacote, ki DOJI KER JE OZAVEŠČENA, me je skoraj kap. torej, vse tiste, ki smo delno ozaveščene, nam očitno dela samo pol možganov in smo samo polovično normalne oz nam dela samo polovica dojk....katastrofa! Prepričana sem, da je resnično malo mamic, ki so vrgle puško v koruzo, preden so prelile krvave solze (in nekatere kri iz dojk!) pa jim ni uspelo ali ni uspelo popolnoma.
|