Polonca s piko -> Ideje za hitrejše delo s pralnimi pleničkami (2.6.2009 12:22:03)
|
Saj vem, da že teče ena obširna tema o pralnih pleničkah. Se mi je pa utrnila še ena ideja, in sicer, da bi na enem mestu zbrale čimveč idej, kako rokujemo, delamo s pralnimi pleničkami, da je čim hitreje in enostavneje. Od povijanja (priznajmo, ko dete postane živahno moramo postati prave akrobatke, da namestimo pleničko, vložek, predlogo pa še prekrivne), do odlaganja umazanih plenic (vedro, koš s kasetami...?), pranja (na koliko, s čim, kaj damo zraven), sušenja (kje, kako), zlaganja (kako, kje imamo pospravljene)... Mi je rekla nekoč ena mamica: Jaz imam v 10. štuku manj dela, da pleničke operem, kot da vsak dan nosim smeti. In jaz, šema, je nisem nič povprašala... Povdarjam, da ta tema ni namenjena debati katere so boljše, s katerimi smo zadovoljne in s katerimi ne, zakaj pralne pleničke da oz. zakaj ne... ampak pišemo samo ideje, da "profesionalke" [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] olajšamo delo s pleničkami ta "frišnim". Takole delam jaz; upam, da kateri pomagam oz. dobim še kako boljšo idejo. - Umazane pleničke odlagam v vedro s pokrovom, v katerem imam mrežo (vrečo), ki sem jo sešila iz stare zavese. Nato pa jih v 2-3 dneh skupaj z mrežo zbašem v stroj; med pranjem popadajo ven. Ker je tamala stara že 17 m je ta faza izvedena zeeelo na hitrco. Saj iz vedra ne smrdijo, ampak ko jih enkrat ven vzameš... UHUHUHU! - Če pride drekec čez predlogo ga očistim: a) če je bolj na debelo poberem dol z wc papirjem in splaknem pod tekočo vodo, b) če je bolj malo samo splaknem pod tekočo vodo (a mislite, da bi se od tega lahko odtok zamašil?). Potem plenico ovijem in dam v vedro do pranja. - Navadno jih perem na 60°C, zato zraven zmečem še vse nogavičke, bodije, svetle majčke, moževe majice za rekreacijo (je pa reku, da se mu zdi, da včasih, ko zašvica zavoha vonj po pleničkah. Pa ne vem, a je to res, al sam seb smrdi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] - imate tudi ve podobno izkušnjo?) - Malo kombiniram pralno sredstvo, včasih z oreščki, malo pogosteje s praški - v tem primeru dam dodatno izpiranje. - Od časa do časa jih operem na 95°C. Ponavadi ne ločim bambusovih, pa ni na njih nobene škode (načeloma se perejo na 60°) - Enkrat sem ponesreči oprala tudi volnene prekrivne. In to ravno takrat ko sem dala na 95°C (pa to naredim morda 1x na mesec). No prekrivne so prišle ven čisto trde, 50% manjše kot so šle notr... beri: total uničene, hitro sem jih vrgla v smeti in potlačila fejst na dno, da se ne bi tepla po glavi vsakič, ko bi odprla smeti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. - Tudi sušenje kombiniram - sužilec, vrv, radiatorji. Zdi se mi, da so potem najhitreje pospravljene, če jih imam na radiatorjih. Ponavadi jih že obesimi izmenjaje: plenička-vložek-plenička-vložek... tako so že takoj ko jih poberem lepo razporejene. Ker imam sušilec kombiniran pralnim strojem, pridejo precej zmečkane ven in je pravzaprav manj dela, če jih obesim na radiatorje, kot, če so iz sušilca, ko moram vsako malo raztegnit in pogladit. - Pleničk ne likam in ne zlagam. v predal jih zložim eno poleg druge. - Ko jo povijam ji vložek in pleničko hkrati namestim pod rito, potem pa še predlogo. Povečini ni težav, razen če je zares tečna. Prekrivne so nameščene BP - Imam nekaj pleničk na ježka in nekaj na pritiskače. Prve so boljše, ker se jih hitreje namesti, druge pa imajo dve prednosti:1) ne more jih odpeti (tiste na ježka zdaj včasih že sama odpenja, kar izgleda tako - zapenjam eno stran ona odpenja drugo in potem obratno :) ), 2) meni se ne zgodi, da bi pozabila zapet ježka preden jih odvržem v pranje in potem ne uničujejo mojih lepih spodnjih hlačk Hheheehe Če se še kaj spomnim, pa še dopišem. Pa vaše izkušnje? PS: Sedaj res deluje, da je s temi pleničkami fuuul velik dela, dejstvo je, da ne vzame več dela kot ena televizijska oddaja na 14 dni (samo, če gledaš oddajo, ni nihče bolj zdrav, kvečjemu nasprotno, nervozen si nad slovenskimi kvaziestradniki, pa še kaj...)
|
|
|
|