blaža -> RE: Februarski sončki 2008 2.del! (29.5.2009 20:17:43)
|
Testo: 200 g moke 75 g mrzlega masla 6 do 7 žlic mrzle vode ščep soli Nadev: 500 g češenj, brez koščic 3 žlice sladila (ali sladkorja za posip) Preliv: v pol litrski lonček dodamo: 2 veliki jajci 2 dl sladke smetane 1 zvrhano žlico gustina 2 do 3 žlice sladila ali sladkorja nekaj kapljic vanilije ščep soli toliko mleka, da bo vsega skupaj 5 dl Testo: najprej res na hitro zamesimo testo, ki ga zavijemo v plastično folijo in postavimo na hladno vsaj za pol ure. Testo razvaljamo 2 do 3 mm na debelo in ga damo na s peki papirjem prevlečen model za torto. Testa bo verjetno za 2 piti. Na testo stresemo češnje in jih posujemo s sladilom ali sladkorjem. Jajčka, mleko in ostale sestavine na hitro premešamo (jaz delam to v Tupperware shaker-ju). Tekočine naj bo pol litra. To polijemo po češnjah in pečemo v pečici na spodnji rešetki pri 190 stopinjah 50 do 60 minut ali toliko časa, da je pita lepo zlato rjava. Mi jo imamo najraje še malo toplo. Testa bo več kot samo za eno pito. Predlagam, da višek testa razvaljate v primeren obseg za vaš pekač, ga zavijete v peki papir, spravite v plastično vrečko in zmrznete. To testo se uporablja za Quiche, Ameriško jabolčno pito in tudi mesne zavitke. Res ga je enkratni imeti pri roki, še posebej, ker sicer s to pito sicer ni nobenega dela. Namesto češenj uporabljajo Švicarji razpolovljene slive in marelice, na 2 cm koščke narezano rabarbaro, pa tudi na tanke lističe narezana jabolka. kej takega je mogoče tudi dobro, ma uni biskvit z sadnjem je še bolj enostaven pa manj materijala. No tale je na slikici zgledala kot ena okrogla pita z češnjami.
|
|
|
|