ronja
|
no ronja, lej, tud ti misliš, da ena vzgojna po riti je kul oz. ni nič hudega, tko da ne vem zakaj te preseneča teh 70%. ne, ne mislim, da je kul oz. nič hudega - ni pa to enako hudo kot pretepanje. Še vedno je nasilje in ni prav. Vendar pa je razlika, tko kot med posilstvom in otipavanjem, recimo. Oboje je narobe, oboje lahko pusti posledice, vendar vseeno ne moremo rečt, da je isto. (in oboje je kaznivo, če smo ravno pri tem). Časa si ni problem vzet za stvari, kjer ga imaš - kjer pa mora otrok ubogat na besedo, tam ga pač nimaš - recimo ko si ti Ulo vlekla za roko ob cesti, ker ni hotela dat roke - to je čisto isto! Ni fora v vzgojni ampak v tem, da ti da roko oz. da spusti nekaj nevarnega in to takoj, brez pregovarjanja. Naučiš ga pa popolnoma isto kot ti, ko si Uli pustila, da se dotaknila likalnika - da je tam nevarno in ne sme tikat. pretepanje lastnih otrok ni kaznivo. Policisti se ne strinjajo s teboj, pa zakon o družinskem nasilju tudi ne. Ko ravno omenjate kable: Naši je tudi to prepovedano, seveda. Pa je en parkat zanalašč hotela drezat v (zščiteno) vtičnico, s tistimi hudički v očeh, dajmo mami nagajat user posted image . No, jaz sem odreagirala najprej tkao, da sem ji to strogo prepovedala. En čas je bil mir. Punca je malo zrasla in hotela preizkušat obstoječe meje. In spet malo nagajati mami user posted image . Pa sem jo odtsranila, ker samo opozorilo ni pomagalo. En čas je bil mir. In je spet malo zrasla, nekja mesecev kasneje, spet gremo preizkušat meje. Ni več pomagalo opozorilo, niti da sem jo odnesla stran. Pa sem ji povedala, da so v vtičnicah Točno tako je bilo tudi pri nas. Ravno tako smo ji razlagali o elektriki, pač na drugem primeru, ker kljukic se ne boji . Ampak njej so bili ti kabli še kar strašno zanimivi... Ulla, seveda najprej rečeš, seveda najprej odstraniš - vendar pa otroka, ki drži kabel, ne moreš odstranit, če kabla prej ne spusti, se ti ne zdi? In ji razklepaš prstke, ampak če medtem zgrabi z drugo roko in ne spusti, potem ji pač iztrgaš kabel, pa kakorkoli že to grdo izgleda. In tu ni časa se pogajat, to mora pač ubogat na besedo - ni veliko takih stvari, ampak direktne nevarnosti so take. Mislim, da to izgleda popolnoma enako kot ko ti svojo malo vlečeš za roko ob cesti... Pomisli... Psa seveda tudi najprej kregaš, odstraniš, vendar pes ne more splezat ne vem kam vse in lažje tudi umakneš vse nevarno... Vtičnice lahko zaščitiš in niso problem, kabli pa pač po našem stanovanju so, ker se pač drugače ne da. Z veseljem bi jih vse umaknila, dokler ne bo razumela, pa se ne da, mala lahko že spleza marsikam in vedno jih doseže - zato mora vedet, da tega pač ne sme. A zakaj? Zato, ker ga lahko pregrizne, samo zato. No, mala ne stika več po kablih, mimogrede, od takrat dalje ne... Vzgoja je zelo zahtevna reč, še posebej, ko si zvečer utrujen in vidiš zgolj samo posteljo, pa ti en malček skače po glavi. Meni to načeloma ne dela toliko problemov - verjetno zato, ker ne rabim toliko spanja. Vendar pa v tem primeru, ko dela otrok nekaj nevarnega in noče nehat, dejansko ne vem, kako lahko početje prekineš, ne da bi uporabil fizično moč. Enostavno kadar preizkušajo meje, jih je treba kar nekaj časa prepričevat v svoj prav - jaz bi pa rada, da nevarnosti izpusti takoj! Za ostala pravila mi ni tako važno v kolikem času se bo zgodilo in se da res vse zmenit, tudi pri prometu recimo zaenkrat nismo meli problemov - vendar če jih bomo, jo bom potegnila nazaj, ne glede na to, kako bo to luštno. Ja, saj ravno to ti pravim, da je težko postavit mejo - da lahko pač uporabljaš svojo moč zato, da otroka odneseš stran od nevarnosti in ga to lahko tudi boli (Uli ziher ni bilo luštno, ko si jo vlekla, Ronji tudi ne, ko sem ji kabel izpulila)... Preusmerjanje pozornosti je super, vendar kadar se otrok odloči testirat meje, baje na pali (tudi po mojih izkušnjah traja, predno pali). In kljub temu, kar si napisala o svojo vzgoji, delaš v bistvu popolnoma isto, ko jo vlečeš za roko ob cesti, čeprav ti sama noče dat roke...
< Sporočilo je popravil ronja -- 26.5.2009 14:30:39 >
|