talika81 -> morska hrana med nosečnostjo (25.5.2009 7:58:09)
|
v eni od strokovnih revij je bilo objavljeno, da imajo otroci, katerih matere so v nosečnosti jedle morsko hrano, boljše sposobnosti z vidfika nevrološkega razvoja. morska hrana je namreč bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so nujno potrebne za optimalen razvoj živčevja. toda na drugi strani je morska hrana lahko okužena z nevrotoksini, zlasti s težkimi kovinami, npr. živim srebrom. zato so npr. v ZDA v veljavi priporočila Agencije za prehrano, da naj noseče ženske v ZDA ne presežejo vnosa 340 g morske hrane na teden. slovenske sveže rine naj ne bi vsebovale velikih količin težkih kovin in živega srebra. previdnost pa vsekakor velja pri zamrznjenih in konzerviranih izdelikh. sedaj so na tržišlu tudi kakovostni prehranski dodatki, ki vsebujejo omega-3 maščobne kisline. (vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti)
|
|
|
|