Žar (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


zvesta -> Žar (23.5.2009 19:32:10)

Tako, skrajni čas je, da si nabavimo nek žar. Da bomo tudi mi kdaj lahko grilali namesto kuhanja kosila.

Bi pa rabili nekaj takega, da lahko to počnemo na balkonu. Druge možnosti nimamo. Pa ne bi plinskega, ampak na brikete.

Pa me zanimate kaj priporočate.

Kaj menite o tem čudu: http://www.speci.si/index.php?cPath=26_33

Ali raje kaj takega: http://www.speci.si/index.php?cPath=26_39

Hvala za vsak nasvet!




Splišni -> RE: Žar (23.5.2009 19:39:12)

To 1čudo
[/link]

imam jaz.

Pa kaj pa vem. Eno uro je treba prej zakurit, da se razgori, potem se pa da kaj spečt. Samo ne celega piščanca, kot je na enem videu. Moj vedno pizdi, ker tako dolgi traja, da se razgori. Je pa dfino, ker se ga da res lepo pomit. Menda tudi v stroju. Jaz ga v stroju še nisem, ker smo vedno pekli na vikendu, tam pa stroja ni.

Kar se tiče drugega - če boste kupovali tako obliko, potem definitivno raje kupite Webra - mislim da je smokie boy ta mali. Weber je res zakon, pa saj ima 8 let ali koliko garancije na rjavenje. Mislim,da ga imajo v Merkurju in tudi Obiju.
Ker nekaj podobnega Webru, kot je tisto na sliki, sta moja starša kupila svaku za RD, pa zdaj ne more z ogljem pečt, samo z briketi, ker oglje med režami dol leti, menda. Pa tudi pločevina vprašanje, kakšna je.

Evo, tale Weber je O.K. (smokie Joe)

[link=http://www.weber.com/grills/default.aspx?glid=7&mid=30]http://www.weber.com/grills/default.aspx?glid=7&mid=30


[image]http://www.weber.com/grills/assets/en-us/img/grilllinenav/joeMenu.jpg[/image]




tintin -> RE: Žar (23.5.2009 21:11:04)

kaj pa električni, ala tole:

http://www.lovecnacene.si/electrolux-etg-240-elektricni-zar/m/42376/




zvesta -> RE: Žar (23.5.2009 21:21:29)

Splišni, hvala za odgovor. A pol, če bi kupovala še enkrat, bi še kupila to čudo?

k
Tintin, ne, električnega ne bi. Čar grilanja je v tem, da diši po dimu. Vsaj meni. Je čist drugačen okus, če se peče na električnem žaru, ali na plinskem, ali na odprtem ognju. In jaz bi slednje.




bumerang -> RE: Žar (23.5.2009 21:28:00)

Na električnem je razlika, med plinskim in ogljenim pa čisto nobene, če se seveda na ogljenem peče tako kot je treba. Meso pečeno na žaru z ogljem je namreč ob napačni uporabi - in prav pri tej uporabi ljudje pravijo, da je to tisti nepozabni okus, ki ga v bistvu dajo maščobe, ki kapljajo direkt na ogenj, se zažgejo in potem dim zadimi meso - hudo kancerogeno. Je skorajda ni bolj kancerogene stvari.




Splišni -> RE: Žar (23.5.2009 21:47:11)

IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

Na električnem je razlika, med plinskim in ogljenim pa čisto nobene, če se seveda na ogljenem peče tako kot je treba. Meso pečeno na žaru z ogljem je namreč ob napačni uporabi - in prav pri tej uporabi ljudje pravijo, da je to tisti nepozabni okus, ki ga v bistvu dajo maščobe, ki kapljajo direkt na ogenj, se zažgejo in potem dim zadimi meso - hudo kancerogeno. Je skorajda ni bolj kancerogene stvari.


No, pri tem žaru Cobb pa ravno tega ni, ker se sok, ki teče od mesa dol, zbira v eni posodici.

Če bi ga še enkrat kupila? Jaz bi ga, mož pa ne. Ker on pizdi maksimalno, ko mora malo počakat (no, ne ravno čisto malo, to je res ...), pa peče se počasi, potem pa spet pizdi. Tako da on ga ne bi še enkrat kupil, ampak meni se pa za na balkon res zdi čisto O.K. za 3 ljudi je čisto v redu.

Bomo jutri pekli na balkonu, pa ti povem.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  Bom jaz pekla, da ne bo toliko ****kanja.

No, zdaj je rekel, da moram dopisat, da NE PEČE SPLOJ. Da ne moreš 3 ure delati kosila.

No, poročam jutri.




bumerang -> RE: Žar (23.5.2009 21:52:29)

No, če sok ne kaplja na ogenj, potem je ok. Ampak potem na okusu in zunanjem efektu s plinskim ni nobene razlike. Razen te, da plinski prižgeš, čez dve minuti naložiš na ploščo in imaš v desetih minutah pečeno. Dimi pa ravno tako efektivno kot ogljen. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Splišni -> RE: Žar (24.5.2009 14:44:31)

No, zdajle ravno pečemo. Kadi se tako, da se jaz iz bloka ven ne bom upala več prikazat, ker si ne predstavljam, kako bo smrdelo perilo, ki visi po nekaterih balkonih.
Mogoče sem jaz naredila generalno napako, ker sem meso prebodla, ker jaz z vilico obračam, G pa s prijemalko. Ker tako kadilo se še nikoli ni.
Tako da na balkonu definitivno ne bomo več pekli.
Žar drugače danes v redu funkcionira, hitro peče, ker smo kupili ene kocke za pržigar, ki počasi gorijo 15 minut ins e ta čas briketi razgorijo.




Paštetka -> RE: Žar (24.5.2009 14:49:08)

IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

Na električnem je razlika, med plinskim in ogljenim pa čisto nobene, če se seveda na ogljenem peče tako kot je treba. Meso pečeno na žaru z ogljem je namreč ob napačni uporabi - in prav pri tej uporabi ljudje pravijo, da je to tisti nepozabni okus, ki ga v bistvu dajo maščobe, ki kapljajo direkt na ogenj, se zažgejo in potem dim zadimi meso - hudo kancerogeno. Je skorajda ni bolj kancerogene stvari.



kje pa to piše? Res me zanima, ker za to 1. slišim.

Je pa okus na žaru pečenega mesa (les ne oglje) fenomenalen.





Freycha -> RE: Žar (24.5.2009 15:16:35)

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

No, zdajle ravno pečemo. Kadi se tako, da se jaz iz bloka ven ne bom upala več prikazat, ker si ne predstavljam, kako bo smrdelo perilo, ki visi po nekaterih balkonih.
Mogoče sem jaz naredila generalno napako, ker sem meso prebodla, ker jaz z vilico obračam, G pa s prijemalko. Ker tako kadilo se še nikoli ni.
Tako da na balkonu definitivno ne bomo več pekli.
Žar drugače danes v redu funkcionira, hitro peče, ker smo kupili ene kocke za pržigar, ki počasi gorijo 15 minut ins e ta čas briketi razgorijo.


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Splišni -> RE: Žar (24.5.2009 15:20:44)

[image]http://www.speci.si/images/hiw.jpg[/image]
Taka je sestava žara Cobb. Brikete se naloži v drugo posodo od spodaj in sicer v un srednji del. Na črno ploščo se naloži meso. Plošča ima utore, ki vodijo v en večji utor ob zunajem robu plošče, od tam pa sok mesa, ki priteče tja, steče v zunanji del posode, kjer je oglje. Tako da ne priteče direktno na oglje.

No, razen če ne delaš tako kot sem jaz danes, da meso (piščanca) prebadaš in potem ven steče toliko soka, da ne more po utorih odtečt, ampak gre direktno skozi luknjice na sredi plošče.




Splišni -> RE: Žar (24.5.2009 16:05:24)

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

Na električnem je razlika, med plinskim in ogljenim pa čisto nobene, če se seveda na ogljenem peče tako kot je treba. Meso pečeno na žaru z ogljem je namreč ob napačni uporabi - in prav pri tej uporabi ljudje pravijo, da je to tisti nepozabni okus, ki ga v bistvu dajo maščobe, ki kapljajo direkt na ogenj, se zažgejo in potem dim zadimi meso - hudo kancerogeno. Je skorajda ni bolj kancerogene stvari.



kje pa to piše? Res me zanima, ker za to 1. slišim.



Uf, to pa jaz že dolgo vem. Grem iskat, če kje najdem.

Evo, tukaj že nekaj o tem:

Policiklični aromatski ogljikovodiki v hrani
PAH-i nastajajo in onesnažujejo živila med postopki prekajevanja ter segrevanja in sušenja, pri katerih produkti segrevanja pridejo v neposreden stik z živilom. Lahko pa je onesnaženost živil s PAH-i tudi posledica onesnaženega okolja, npr. v morski hrani zaradi razlitja nafte v morju, zaradi ladijskega prometa, v olivnem olju zaradi požarov ipd.
Živila, v katerih se lahko nahajajo PAH-i (odvisno od postopka obdelave) so: suho sadje, manj kakovostna jedilna olja (olje iz oljčnih tropin), prekajene ribe in mesni izdelki, sveža morska hrana, suhe dišavnice in začimbe, pražena kava ter vsa živila (še posebej živila živalskega izvora), pripravljena na žaru (rdeče meso, perutnina, ribe ipd.). Po mnenju American Institute for Cancer Research (AICR) redno uživanje na žaru pripravljene hrane poveča tveganje za pojav raka na želodcu, debelem črevesu in dojkah. To tveganje se lahko zmanjša, če upoštevamo nekatera priporočila (v nadaljevanju).
Toplotna obdelava živil na visokih temperaturah, npr. pečenje na žaru, praženje mesa kot je rdeče meso, perutnina, ribe, lahko povzroči nastajanje policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki se tvorijo ob direktni izpostavljenosti ognju ali ko maščoba iz mesa odteka na vroče oglje ali kamen.. Potencialna nevarnost se skriva v  dimu, ki vsebuje PAH-e iz oglja, gorečega lesa ali zažgane maščobe, ki se absorbirajo v meso ali naberejo na njegovi površini.

link:
http://www.cenim.se/317-a.html

Drugače pa v nejdi.si odtipkaj "kancerogeno meso z žara" in boš dobila veliko zadetkov. Te bo res minilo na žaru pečt.




Paštetka -> RE: Žar (24.5.2009 19:41:02)

hvala, splišni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Splišni -> RE: Žar (24.5.2009 20:45:02)

IZVIRNO SPOROČILO: Freycha

IZVIRNO SPOROČILO: Splišni

No, zdajle ravno pečemo. Kadi se tako, da se jaz iz bloka ven ne bom upala več prikazat, ker si ne predstavljam, kako bo smrdelo perilo, ki visi po nekaterih balkonih.
Mogoče sem jaz naredila generalno napako, ker sem meso prebodla, ker jaz z vilico obračam, G pa s prijemalko. Ker tako kadilo se še nikoli ni.
Tako da na balkonu definitivno ne bomo več pekli.
Žar drugače danes v redu funkcionira, hitro peče, ker smo kupili ene kocke za pržigar, ki počasi gorijo 15 minut ins e ta čas briketi razgorijo.


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



Joooj, ne smej se. A veš kako sem bila vesela, ko sem prej na stopnicah srečala eno težakinjo, ki nad menoj stanuje. Tibor ji pravi ministrica za okolje. Je šla po štengah gor s hladilno torbo, tako da je očitno ves dan ni bilo doma. UF! Hvala bogu.




Stran: [1]