Splišni -> RE: Žar (24.5.2009 16:05:24)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka IZVIRNO SPOROČILO: bumerang Na električnem je razlika, med plinskim in ogljenim pa čisto nobene, če se seveda na ogljenem peče tako kot je treba. Meso pečeno na žaru z ogljem je namreč ob napačni uporabi - in prav pri tej uporabi ljudje pravijo, da je to tisti nepozabni okus, ki ga v bistvu dajo maščobe, ki kapljajo direkt na ogenj, se zažgejo in potem dim zadimi meso - hudo kancerogeno. Je skorajda ni bolj kancerogene stvari. kje pa to piše? Res me zanima, ker za to 1. slišim. Uf, to pa jaz že dolgo vem. Grem iskat, če kje najdem. Evo, tukaj že nekaj o tem: Policiklični aromatski ogljikovodiki v hrani PAH-i nastajajo in onesnažujejo živila med postopki prekajevanja ter segrevanja in sušenja, pri katerih produkti segrevanja pridejo v neposreden stik z živilom. Lahko pa je onesnaženost živil s PAH-i tudi posledica onesnaženega okolja, npr. v morski hrani zaradi razlitja nafte v morju, zaradi ladijskega prometa, v olivnem olju zaradi požarov ipd. Živila, v katerih se lahko nahajajo PAH-i (odvisno od postopka obdelave) so: suho sadje, manj kakovostna jedilna olja (olje iz oljčnih tropin), prekajene ribe in mesni izdelki, sveža morska hrana, suhe dišavnice in začimbe, pražena kava ter vsa živila (še posebej živila živalskega izvora), pripravljena na žaru (rdeče meso, perutnina, ribe ipd.). Po mnenju American Institute for Cancer Research (AICR) redno uživanje na žaru pripravljene hrane poveča tveganje za pojav raka na želodcu, debelem črevesu in dojkah. To tveganje se lahko zmanjša, če upoštevamo nekatera priporočila (v nadaljevanju). Toplotna obdelava živil na visokih temperaturah, npr. pečenje na žaru, praženje mesa kot je rdeče meso, perutnina, ribe, lahko povzroči nastajanje policikličnih aromatskih ogljikovodikov, ki se tvorijo ob direktni izpostavljenosti ognju ali ko maščoba iz mesa odteka na vroče oglje ali kamen.. Potencialna nevarnost se skriva v dimu, ki vsebuje PAH-e iz oglja, gorečega lesa ali zažgane maščobe, ki se absorbirajo v meso ali naberejo na njegovi površini. link: http://www.cenim.se/317-a.html Drugače pa v nejdi.si odtipkaj "kancerogeno meso z žara" in boš dobila veliko zadetkov. Te bo res minilo na žaru pečt.
|
|
|
|