beluši ali šparglji (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan



Sporočilo


Alika -> beluši ali šparglji (17.5.2005 13:04:47)

Me zanima,kako jih pripravite oz..če ima katera kak dobr recept.:bravo::bravo:
Jih nism še nikol delala,pa bi probala:zmeden:
Pozdravček
Alika




Baldi -> beluši ali šparglji (17.5.2005 13:17:13)

Tukaj imaš recept za špargljevo torto, ki mi ga je posredovala Al bina. Sicer ga še nisem probal, bom pa v kratkem...:ups:

Š P A R G L J E V A T O R T A

Za testo:
250 g moke
1 jajce
1 ščepec soli
125 g hladnega masla

Za oblogo:
250 g zelenih belušev
250 g belih belušev
sol
250 g gorgonzole
150 g kisle smetane
1 jajce
poper
sveže nariban muškatni orešček

1. Na delovno površino stresite moko in v sredino naredite jamico. Dodajte jajce in sol. Ob rob narežite maslo. Vse sesekljajte z nožem in pregnetite v gladko testo. Pokrito postavite na hladno za pol ure.

2. Beluše operite pod tekočo vodo. Bele olupite cele, zelene pa le na spodnji tretjini. Vsem odrežite oleseneli del. Prav tako odrežite vrhove in jih prihranite. Glavni del blanširajte v osoljeni vreli vodi približno pet minut, dodajte vrhove in kuhajte še dve minuti. Odlijte vodo, beluše oplaknite z mrzlo vodo in jih dobro odcedite.

3. Gorgonzolo razdrobite z vilico. Umešajte kislo smetano in jajce. Začinite s soljo, poprmom in muškatnih oreščkom. Pečico segrejte na 200 stopinj(ventilatosrko na 180).

4. Na pomokani delovni površini razvaljajte testo, ga položite v namaščen okrogel pekač za narastke premera 26 cm in ob robu povlecite približno 3 sm visoko. Beluše z vrhovi dekorativno razporedite po testu in enakomerno pokrijte s sirovo mešanico. Torto pecite od 30 do 35 minut.

Drugače je pa neva6 specialist za šparglje:bravo: No, vsaj po njenih besedah sodeč, ker tudi še nisem probal:)

LP:pujs:




Anonimen -> beluši ali šparglji (17.5.2005 13:18:39)

Za moj okus je najbolje tako, da je čim bolj preprosto:

Na dnu jih malo obrežeš, najlažje je spodnji del kar olupit s tistim nožkom za lupljenje krompirja (malo moraš odrezat in olupit, ker je spodnji del večinoma malo olesenel). Teh olupkov ne vrži stran ampak jih daj v posodo kuhat s šparglji. Najbolje je, da se kuhajo pokonci, da vršički niso v vodi ampak se skuhajo v pari. Notri daš malo masla in kakšno žličko ali dve vegete ali začinke.

Kuhajo se cca 10 minut, odvisno od tega, koliko so sveži in debeli. Pazi, da jih ne razkuhš, ker hitro razpadejo, če so kuhani poskusiš spodnji del stebla.

Ko so kuhani daš vse skup ven iz vode, tisto vodo lahko poješ kot juho, ker dajo veliko okusa od sebe, notri daš lahko malo kisle smetane in kroketkov.

Šparglje pa postrežeš kar take, le kuhane, najbolje s pečeni9m mladim krompirjem, čeznje namažeš malo masla, zraven pa rezina ali dve pršuta.

Preprosto ampak odlično!




baguSka -> beluši ali šparglji (17.5.2005 14:08:43)

Hmm moja mami je pouna receptov za šparglje..sam je zdele ne dobim. Nardi pa tok noro pito, da še tisti k ne marajo špargljev prste ližejo...8)8)




Anonimen -> beluši ali šparglji (17.5.2005 14:37:59)

Hvala Baldi za kompliment.
Vse recepte ki sem ti jih zadnjič predlagala nisem poskusila jaz osebno kuhat,grem raje k svakinji,ko ona naredi oziroma moj svak;):bravo:
Jaz si naredim raje fritajo iz šparglnou,je hitro in dobro.Ostale recepte pa prepustim drugim da jih packajo.:)-

Fritaja:
Na olivnem olju popražite na kocke narezano panceto ali pršut ali oboje,pa domače klobase tudi pašejo.Gor vržeš mehke dele špatglnov,pa počasi na niskem ognju pajcaš,posoliš popopraš,medtem stepeš po želji število jajc uliješ v kozico in počakaš da zakrknejo.Rata ena velika velika omleta.




Stran: [1]