|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 19:22:19   
bumerang
Me ozadje sploh ne zanima. Takšno je moje mnenje ob dejstvu, da sta obe plastenki na dosegu roke.
Ni bil pa point sporočila v mojem mnenju ampak to, da se napačnim očita, da jih dviga. Koga dviga je bilo jasno zapisano nekaj višje.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 21:56:04   
špelin@
Poleg linka, ki ga je dala Skye, še malo branja za čez vikend:

''RESNICE IN ZMOTE O MLEKU

K pisanju tega sestavka me je vzpodbudil članek z naslovom »Homogenizirano mleko je počasni ubijalec«. Pravzaprav sta me k pisanju bolj kot članek vzpodbudili pismi bralk, ki v grozi pred nevarnim ubijalcem pozivata v akcijo kar vso slovensko javnost, vključno s predsednikom države. Res, da imamo Slovenci (pa ne samo Slovenci) radi senzacije, vendar prehrana ni področje, ki bi bilo primerno za takšne igrice.

Ljudje dobro vedo, da obstaja povezava med prehrano in zdravjem. Zastrašujoči stavki o škodljivosti mlečne maščobe v homogeniziranem mleku pod naslovi, ki imajo nadih »smrtne nevarnosti« jih zagotovo prestrašijo in odvrnejo od pitja te vrste mleka. Saj to je prav, boste rekli! Res je, to bi bilo prav, če bi sestavki temeljili na znanstveno dokazanih resnicah, potrjenih v raziskovalni in strokovni javnosti. Pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do povsem napačnih sklepanj oziroma zaključkov. Pazimo torej, kako »senzacionalno« pišemo o hrani in ne begajmo ljudi s »polresnicami«. Pomislimo, kaj vse je bilo že napisanega samo o škodljivosti in koristnosti masla in margarine, pa o sladkorju in umetnih sladilih, paradižniku in korenčkovem soku.

Če bi torej povprašali prave strokovnjake za prehrano bi vam ti, na osnovi vsega, kar je bilo do zdaj znanstveno ugotovljenega zatrdili, da je povsem nemogoče, da bi mlečna maščoba zaužita z mlekom direktno prehajala iz prebavnega trakta v ožilje.

Pa pojdimo po vrsti! Glavnino mlečne maščobe (okoli 98 odstotkov) predstavljajo trigliceridi (triacilgliceroli), sestavljeni iz ene molekule glicerola in treh mulekul maščobnih kislin (lahko so enake ali različne). Maščoba se nahaja v mleku v maščobnih kroglicah (kapljicah), ki so porazdeljene v vodni fazi v obliki emulzije. Nastaja v celicah mlečne žleze. Ko maščoba izstopa iz celice mlečne žleze se obda z membrano, ki vsebuje veliko fosfolipidov in proteinov. Maščobne kroglice lahko po velikosti razvrstimo v tri skupine: majhne, s premerom do 1 mikron (m), srednje, s premerom med 3 in 5 mikroni in velike, s premerom med 8 in 10 mikroni. Kar 70 do 90 % maščobnih kroglic v kravjem pa tudi humanem mleku spada v prvo skupino, torej so manjše od 1 mikrona in so že same po sebi po velikosti takšne kot tiste, ki bodo nastale med homogenizacijo. Med homogenizacijo namreč večje kroglice s posebnim postopkom razbijejo na manjše. S tem se skupna površina kroglic (torej površina preko katere bodo lahko med prebavo delovali na maščobe encimi, ki maščobe razgrajujejo) poveča. Površino novo nastalih kroglic prekrijejo kazeinske micele in podmicele in v manjši meri serum proteini. Te snovi bi, kot trdi v vaši reviji objavljeni članek, dejansko zaščitile maščobne kroglice pred učinkovanjem t.i. lipolitičnih encimov, torej encimov, ki razgrajujejo maščobe, če ne bi kazeini, ki so občutljivi za kislino (nizke pH vrednosti), v okolju želodca izgubili električni naboj (tudi stabilnost). Zato so lažje dostopni prebavnim encimom ter zato lažje razgradljivi (ne pa težje !). Ko se razgradijo kazeini, ki »ščitijo« maščobne kapljice, tudi maščobna kapljica ni več zaščitena pred encimi, ki razgrajujejo maščobe. na osnovi teh ugotovitev strokovna literatura navaja, da je homogenizirana maščoba lažje prebavljiva kot nehomogenizirana.

Po tej poenostavljeni razlagi bom poskusila v nadaljevanju razložiti, zakaj maščobne kroglice, tudi če so zelo majhne, ne morejo »skakati« skozi črevesno steno in se nato lepiti po stenah ožilja.

Kadar želimo govoriti o vplivu hrane na zdravje moramo imeti vsaj osnovno znanja iz fiziologije prehrane, v našem primeru znanje o prebavi in absorbciji maščob. Proces prebave maščobe se začne v želodcu, kjer se s pomočjo želodčnih sokov in gibanja mišic želodca maščoba porazdeli po vsebini želodca v obliki emulzije. Mlečna maščoba, za razliko od drugih vrst maščob, v takšni obliki v želodec že pride. Prava razgradnja maščobe se začne v tankem črevesu (jejunum), kjer encim lipaza cepi maščobo do maščobnih kislin in glicerola ter majhno količino monogliceridov, encim fosfolipaza pa razgradi fosfolipide membran. Proteine (tudi kazeine) so že v želodcu začeli razgrajevati kislina in pepsin, njihova razgradnja s proteolitičnimi encimi pa se nadaljuje v tankem črevesu. Maščoba v vodni mešanici tankega črevesa ni topna. Manjše kroglice bi se hitro združile v večje kroglice. Za uspešno delovanje lipaz morajo zato posebni emulgatorji - žolčne kisline te kroglice obdržati čim manjše, v obliki fine emulzije! Ko so maščobe razgrajene do njihovih sestavin, te sestavine (glicerol in maščobne kisline) prehajajo (difundirajo) v obliki drobnih kompleksov, ki jih imenujemo micele, v črevesne celice (enterocite). Tam se začne ponovna sinteza maščob, ki pa so po sestavi različne od maščob, prisotnih v prebavljeni hrani. S povezavo (prekrivanjem) trigliceridov s fosfolipidi in apolipoproteini nastanejo hilomikroni, ki vsebujejo tudi druge produkte, nastale med prebavo maščobe, kot so holesterol in v maščobi topni vitamini. Hilomikroni prehajajo nato v limfni sistem in tako se začne njihovo potovanje po telesu. Hilomikroni pa so samo ena oblika lipoproteinov, ki prenašajo maščobe po telesu. To pa je že nova zapletena zgodba, s katero bi bilo ob upoštevanju količine in sestave zaužite maščobe mnogo natančneje razložiti povezavo med prehrano (maščobo) in obolenji srca in ožilja kot pa s poenostavljeno zgodbico, ki si je tokrat za dežurnega krivca izbrala homogenizirano mleko.

Prof. dr. Irena Rogelj
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo''

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:04:18   
Najaa
Poznam deklico, ki je hudo zanemarjena... namreč njena starša sta ji dala že pri 3m alpsko mleko za pit... In to po priporočilu dr. Cerarjeve, ker je mala imela po vsakem AM hude krče... In punčka je bila nedonošena. In kot rečeno hudo zanemarjena.

user posted image

Zdaj pa gasa v napad!

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:16:16   
bumerang
Kdo te pa napada?

Prof. dr. mr. kr. **** lahko napiše kar jo je volja, jaz in očitno še kdo ne vidi nobene potrebe po tem, da bi pili mleko z razbitimi maščobami, narejeno tako, da traja 2 leti. Ti pa kakor te je volja.

Omenjen članek poznam in imam o njem svoje mnenje. Že dejstvo, da v isti sapi negira škodljivost umetnih sladil, vse pove. Če bi želela, bi našla ducat člankov drugih prof. dr. mr. kr, ki glede homogeniziranega mleka dokazujejo drugače. Tako da takšni citati ljudi name ne naredijo posebnega vtisa. 

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu Najaa)
Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:27:21   
rija
če bi lahko samo dodala....

jaz sem našemu dajala POMURSKO mleko.....

a sem ga tudi zanemarjalauser posted image





ker zdaj je kar je....otrok zrasel, nobene alergije, relativno zdrav, nadpovprečno živahen in zelo pameten....

prekmurske krave so zakonuser posted image user posted image

< Sporočilo je popravil rija -- 15.5.2009 22:28:45 >


_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:28:08   
rija
bumerang, katero mleko pa traja 2 letiuser posted image

da vem za primer kakšne vojne, sončnega praha ali kaj so že prejšnjič pisale.....da naredim zalogo.....user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:32:00   
bumerang
Rija, tisto v prahu!

Po kom je pa pamet jerbal?

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:34:11   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang
Prof. dr. mr. kr. **** lahko napiše kar jo je volja, jaz in očitno še kdo ne vidi nobene potrebe po tem, da bi pili mleko z razbitimi maščobami, narejeno tako, da traja 2 leti.

Prvič slišim za tako mleko user posted image 2 leti?? A je to kaj novega? Hitro patentiraj user posted image

Za vse ostale, če slučajno katera ne pozna pojmov: če je mleko homogenizirano, mu to še ne podaljša roka trajanja. Tudi klasično sveže mleko, ki ima rok trajanja par dni, je običajno homogenizirano (razen Planikino).

Sveže mleko
Sveže mleko je mleko, ki po pasterizaciji in homogenizaciji ohrani kar največ hranilnih snovi in je pri temperaturi 6°C obstojno več dni. Lahko ima različne vsebnosti maščobe. Polno mleko vsebuje minimalno 3,5 % mlečne maščobe, polposneto od 1,5 % do 1,8 %, posneto pa največ 0,5 % mlečne maščobe.


Trajno mleko
Trajno mleko je mleko z daljšo, 120-dnevno obstojnostjo, obdelano s segrevanjem na ultra visoko temperaturo (kratkotrajno sterilizirano) in postopkom homogenizacije. Do odprtja ga lahko hranimo na sobni temperaturi (do 25°C), po odrptju pa ga pospravimo v hladilnik. Tudi trajno mleko po vsebnosti maščobe delimo na polno, polposneto in posneto.

Pasterizacija: KLIK

Kratkotrajna sterilizacija: KLIK


(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:34:49   
rija
upam da ne po tebi. ker nočem meti doma takega komplikatorjauser posted image



_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:37:37   
bumerang
IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Prvič slišim za tako mleko user posted image 2 leti?? A je to kaj novega? Hitro patentiraj user posted image

Za vse ostale, če slučajno katera ne pozna pojmov: če je mleko homogenizirano, mu to še ne podaljša roka trajanja. Tudi klasično sveže mleko, ki ima rok trajanja par dni, je običajno homogenizirano (razen Planikino).




Ohohoh, še ena, ki odkriva toplo vodo? user posted image

Malo naslov preberi, govora je o alpskem mleku ne pa o kateremkoli homogeniziranem mleku.

Ko boš naslednjič med policami, malo poglej deklaracije. Planikino ni edino nehomogenizirano!

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:38:36   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

Rija, tisto v prahu!

Po kom je pa pamet jerbal?

Mleko v prahu je visokokvalitetno dehidrirano mleko, ki ga proizvajamo po posebnem postopku s popolnim odstranjevanjem vode. Pred dehidracijo mleku samo delno odvzamemo maščobo. Tako dobimo polnomastno mleko v prahu in ohranimo vse hranljive snovi. Mleku niso dodani konzervansi ali kakršni koli drugi aditivi.

Posneto mleko v prahu je visokokvalitetno dehidrirano mleko, ki ga proizvajamo po posebnem postopku s popolnim odstranjevanjem vode. Pred dehidracijo mleku popolnoma odvzamemo maščobo, tako dobimo posneto mleko v prahu. Posnetemu mleku v prahu niso dodani konzervansi ali drugi aditivi. Priporočamo ga pri prehrani športnikov, nosečnic, starejših ljudi, pri shujševalni prehrani in kot napitek po napornem delu. Proizvod ima znak varovalnega živila Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.


(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:39:48   
bumerang
Aha pa še nekaj - preden odkriješ sama in vehementno vržeš na trg. Planikino mleko že kar nekaj časa ni več med bolj kvalitetnimi zaradi slabo organizirane hladne verige in verjetno tudi zaradi same tehnologije v proizvodnji.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:42:31   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang

IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Prvič slišim za tako mleko user posted image 2 leti?? A je to kaj novega? Hitro patentiraj user posted image

Za vse ostale, če slučajno katera ne pozna pojmov: če je mleko homogenizirano, mu to še ne podaljša roka trajanja. Tudi klasično sveže mleko, ki ima rok trajanja par dni, je običajno homogenizirano (razen Planikino).




Ohohoh, še ena, ki odkriva toplo vodo? user posted image

Malo naslov preberi, govora je o alpskem mleku ne pa o kateremkoli homogeniziranem mleku.

Ko boš naslednjič med policami, malo poglej deklaracije. Planikino ni edino nehomogenizirano!


A tebe resno spomin baše?

Citiram tvoj prvi post na tej temi ob 15:40:


IZVIRNO SPOROČILO: bumerang
Jaz dojenčku trajnega mleka ne bi dajala!

Spar ima pravkar v svoji ponudbi na novo nehomogenizirano mleko, ki je odlično.


A ne, da je škoda? user posted image

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:44:09   
bumerang
Joj, saj nima smisla.
Zdaj ko si prekopirala že pol besedil živilske tehnologije se spravi študirat še malo pesništvo in ko boš ugotovila kaj so pesniške figure in kdaj in kako jih lahko uporabljamo tudi v prozi lahko skopiraš še to!


_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:44:15   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang
Aha pa še nekaj - preden odkriješ sama in vehementno vržeš na trg. Planikino mleko že kar nekaj časa ni več med bolj kvalitetnimi zaradi slabo organizirane hladne verige in verjetno tudi zaradi same tehnologije v proizvodnji.

Hvala za pomoč, ma ti si fenomen user posted image

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:45:00   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang
Joj, saj nima smisla.
Zdaj ko si prekopirala že pol besedil živilske tehnologije se spravi študirat še malo pesništvo in ko boš ugotovila kaj so pesniške figure in kdaj in kako jih lahko uporabljamo tudi v prozi lahko skopiraš še to!

Je.bi ga, teh ne morem dat otroku pit user posted image

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 41
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:46:50   
bumerang
Ne, me spomin ne baše, tebe pa očitno marsikaj.
Govora je o alpskem mleku proti nehomogeniziranem mleku.
Trajno mleko je pač me drugim tudi alpsko. A tega pa med tvojo literaturo pa nisi našla? Dej še malo poguglaj, ni vrag, da ne boš. Potem pa hitro skopiraj.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 42
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 22:49:13   
bumerang
IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Hvala za pomoč, ma ti si fenomen user posted image



Hvala, vem.

IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Je.bi ga, teh ne morem dat otroku pit user posted image



Lahko pa vzameš za svojo duševno hrano. Pol paše sem copy-paste narediš, ko je tako fino bit pameten.

_____________________________

Ustavi se in prišel boš!

(odgovor članu špelin@)
Neposredna povezava do sporočila: 43
   RE: alpsko mleko
15.5.2009 23:20:08   
sanelaa
kr neki, namest da bi se razvijala pametna debata, se dogaja babji ravs. Itak, ena bolj pametna od druge. 

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 44
   RE: alpsko mleko
16.5.2009 0:38:59   
pikicai
NO SEJ SE MI NE DA BRAT VAŠE ČIROLEČAROLE....MAM SAM ENO PRIPOMBO.....VPRAŠALA SM ENGA ZNANCA ZOBOZDRAVNIKA.....K MA NAŠ MALI NA ENKICAH TAKE RUMENE PIKICE ZAKAJ TO.....JE NAJPREJ REKEL DA NAJ MALI NE PIJE ALPSKEGA MLEKA PA USTEKLENIČENE VODE, DA JE TO NAJSLABŠ......POL SMO PA UGOTOVIL DA SO TE PIKICE ŠE POSLEDICA RAZVOJA V NOSEČNOSTI....

(odgovor članu sanelaa)
Neposredna povezava do sporočila: 45
   RE: alpsko mleko
16.5.2009 6:30:30   
Dashenka
IZVIRNO SPOROČILO: maxi133

Pozdravljene!
Imam punčko staro 13 mesecev in me zanima, če ji namesto navadnega kravjega mleka, lahko dam alpsko mleko??? Ali bi blo kaj narobe? Ker se tisto navadno tko hitro pokvari, da ga mečem stalno proč...



Odgovor je na dlani. Ja seveda ji lahko ponudis alpsko mleko, ki je le sinonim za sterilizirano mleko oz mleko obdelano po UHT tehnologiji, kar pomeni nic drugega, kot to, da ga za zelo kratek cas segrejejo na zelo visoko temperaturo in nato pohladijo.

S tem unicijo vse mikroorganizme, ki povzrocijo, da se mleko pokvari - tako vse patogene, zaradi njih zbolimo (te unici tudi navadna pasterizacija - ali pod domace kuhanje mleka), kot tudi nepatogene - torej tiste, ki povrzrocijo, da se mleko v nekaj dneh skisa.


Edino, kar ti svetujem je to, da kupujes cim bolj sveze mleko (ne glede na rok trajanja), saj vsako mleko (alpsko ali navadno, homogenozirno ali nehomogenizirano, direkt izpod krave ali pa kupljeno v diskontu) neizogibno s staranjem postaja vse slabse.

Ce pa bi clovek zelel piti res kvalitetno mleko, potem bi moral poznati kmeta in vedeti s cim hrani krave.
Dokler pa bodo slovenski kmetje futrali svoje krave s silazo, bom se naprej raje kupovala sterilna mleka v trgovinah, pa ceprav so po poreklu slovaska ali madzarska - na testih neodvisnih potrosniskih organizacij so bila ocenjena kot najkvalitetnejsa.

< Sporočilo je popravil Dashenka -- 16.5.2009 6:33:04 >

(odgovor članu maxi133)
Neposredna povezava do sporočila: 46
   RE: alpsko mleko
16.5.2009 6:33:00   
kristinaj
jaz sem naši pri 8m začela na alpskem delati gres, polento, čokolešnik, ker mi ne gre v račun kako to lahko delaš z aptamilom, z aptamilom sem pa nadaljevala do 13m, ker vsebuje vse potrebne sestavine

_____________________________

polona 5.4.2007, 55 cm 3900 g
vili 19.10.2008, 57 cm, 3910 g

bila bi neustavljiva, če bi lahko začela....

(odgovor članu maxi133)
Neposredna povezava do sporočila: 47
   RE: alpsko mleko
16.5.2009 9:35:19   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: maxi133

Pozdravljene!
Imam punčko staro 13 mesecev in me zanima, če ji namesto navadnega kravjega mleka, lahko dam alpsko mleko??? Ali bi blo kaj narobe? Ker se tisto navadno tko hitro pokvari, da ga mečem stalno proč...



Odgovor je na dlani. Ja seveda ji lahko ponudis alpsko mleko, ki je le sinonim za sterilizirano mleko oz mleko obdelano po UHT tehnologiji, kar pomeni nic drugega, kot to, da ga za zelo kratek cas segrejejo na zelo visoko temperaturo in nato pohladijo.

S tem unicijo vse mikroorganizme, ki povzrocijo, da se mleko pokvari - tako vse patogene, zaradi njih zbolimo (te unici tudi navadna pasterizacija - ali pod domace kuhanje mleka), kot tudi nepatogene - torej tiste, ki povrzrocijo, da se mleko v nekaj dneh skisa.


Edino, kar ti svetujem je to, da kupujes cim bolj sveze mleko (ne glede na rok trajanja), saj vsako mleko (alpsko ali navadno, homogenozirno ali nehomogenizirano, direkt izpod krave ali pa kupljeno v diskontu) neizogibno s staranjem postaja vse slabse.

Ce pa bi clovek zelel piti res kvalitetno mleko, potem bi moral poznati kmeta in vedeti s cim hrani krave.
Dokler pa bodo slovenski kmetje futrali svoje krave s silazo, bom se naprej raje kupovala sterilna mleka v trgovinah, pa ceprav so po poreklu slovaska ali madzarska - na testih neodvisnih potrosniskih organizacij so bila ocenjena kot najkvalitetnejsa.


Dashenka, a nisi mogla že malo prej napisati? user posted image user posted image user posted image

_____________________________

...vox populi...

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 48
   RE: alpsko mleko
16.5.2009 10:54:33   
nia5
IZVIRNO SPOROČILO: Dashenka

IZVIRNO SPOROČILO: maxi133

Pozdravljene!
Imam punčko staro 13 mesecev in me zanima, če ji namesto navadnega kravjega mleka, lahko dam alpsko mleko??? Ali bi blo kaj narobe? Ker se tisto navadno tko hitro pokvari, da ga mečem stalno proč...



Odgovor je na dlani. Ja seveda ji lahko ponudis alpsko mleko, ki je le sinonim za sterilizirano mleko oz mleko obdelano po UHT tehnologiji, kar pomeni nic drugega, kot to, da ga za zelo kratek cas segrejejo na zelo visoko temperaturo in nato pohladijo.

S tem unicijo vse mikroorganizme, ki povzrocijo, da se mleko pokvari - tako vse patogene, zaradi njih zbolimo (te unici tudi navadna pasterizacija - ali pod domace kuhanje mleka), kot tudi nepatogene - torej tiste, ki povrzrocijo, da se mleko v nekaj dneh skisa.


Edino, kar ti svetujem je to, da kupujes cim bolj sveze mleko (ne glede na rok trajanja), saj vsako mleko (alpsko ali navadno, homogenozirno ali nehomogenizirano, direkt izpod krave ali pa kupljeno v diskontu) neizogibno s staranjem postaja vse slabse.

Ce pa bi clovek zelel piti res kvalitetno mleko, potem bi moral poznati kmeta in vedeti s cim hrani krave.
Dokler pa bodo slovenski kmetje futrali svoje krave s silazo, bom se naprej raje kupovala sterilna mleka v trgovinah, pa ceprav so po poreklu slovaska ali madzarska - na testih neodvisnih potrosniskih organizacij so bila ocenjena kot najkvalitetnejsa.





Ga poznam in vem in s tem bo pila zdravo mleko! Debatirati pa ne mislim več, ker vidim da si samo iščete!


_____________________________

21.05.2008 nama je življenje za vedno polepšala najina pikica Nia.

(odgovor članu Dashenka)
Neposredna povezava do sporočila: 49
   RE: alpsko mleko
20.5.2009 18:17:21   
špelin@
IZVIRNO SPOROČILO: bumerang
Spar ima pravkar v svoji ponudbi na novo nehomogenizirano mleko, ki je odlično.

Vlečem temo iz naftalina, ja user posted image

Če imaš v mislih Vital nehomogenizirano mleko, naj povem, da to mleko ni primerno za user posted image in malčke, ker NI polnomastno.
Sem danes pogledala, ko sem bila ravno v Sparu.

(odgovor članu bumerang)
Neposredna povezava do sporočila: 50
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Očarljiva imena za deklice s francoskim pr...
To je izbor 28 najlepših imen v Franciji - nekatera ste zagotovo že slišali, druga so precej posebna, ampak zvenijo pa z...
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...




Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?