Rododendron (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Od rožce do solatke

Sporočilo

honey -> Rododendron (12.5.2009 9:03:06)

Včeraj sem bila v neki trgovini in sem videla tako čudovite rododendrone, da sem ga že skoraj kupila. Vem pa, da ga je imela mami na vrtu in sem jo klicala in mi je odsvetovala nakup, saj je njej zmrznil čez zimo. Bil je 30 €, zato se raje nisem odločila za nakup, ker da ga bom imela samo čez poletje, mi je škoda denarja.

Zdaj pa me zanimajo vaše izkušnje z rododendronom. Ali vam je prezimil na vrtu? Ga je potrebno še posebej zaščititi? Kakšno zemljo potrebuje? Je zelo zahtevna roža za negovanje oz. uspešno rast?

Upam, da me bo katera potolažila, da je naša mati naredila kaj narobe, da ji je pomrznil, saj so bili res tako lepi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

mini11 -> RE: Rododendron (12.5.2009 9:46:55)

Mi imamo zunaj kar 2 in to že 15 let, pa nam ni nič pomrznil. Tudi zahteven ni, enkrat letno mu dodamo zemljo iz gozda in je to to. Je pa res, da ga pozimi pokrijemo s plahto, da ni sneg direktno na njem.

honey -> RE: Rododendron (12.5.2009 9:48:58)

Mini11 hvala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Še to mi povej, iz katerega konca SLO si? Ker pri nas v Logatcu je vedno kakšnih 10°manj, kot v Lj. - pozimi mislim.

Gina -> RE: Rododendron (12.5.2009 17:20:40)

Rododendroni so načeloma rastline mrzlih krajev. Cela Nemčija jih je polna, pa gozdnati predeli sosednjih dežel. Jaz živim še malo nad logatcem, pa mi uspeva(-ta dva primerka).
Problem pri rododendronih in azelejah je samo ta, da rabijo kislo zemljo (kislo šoto ali gozdno zemljo izpod iglavcev), pa da ne smejo biti na soncu - če hočeš da lepo delajo seveda. Pa večina njih relativno počasi raste, se mi zdi.
MOrda je bil pri tvoji mami problem v apnencu, ki ga ne prenesejo. Logatec pa je precej apnenčast, čim korenine dosežejo original zemljo, pod tvojo nasuto mislim, so v apnencu, ki jim slabo dene. Skopat moraš veliiiiko luknjo in vanjo dat zemljo za rododendrone, ali prinesti gozdno zemljo - približno tako kot za borovnice. Potem pa vsako leto gnoji z gnojilom zanje, pa dodajaj kislo šoto (pazi, lahko ti poturijo tudi tako, ki ni kisla, pa nujno jo namoči, preden jo boš dala v luknjo ali dodala zemlji).
30eur je veliko denarja za rododendron. V merkurju so imeli precej cenejše variante, pa relativno velike, pa zelo lepe, še par tednov nazaj. V kalcah so pa sicer dobro založeni, ampak dragi - fajn je, ker tam dobiš primerke, ki jih ne povsod, ampak moraš narediti precejšnjo selekcijo, kar se cene izdelkov tiče.

mini11 -> RE: Rododendron (12.5.2009 17:37:41)

Iz Maribora, imamo pa sam lapor na dvorišču - smo na hribu Kalvarija.

bumerang -> RE: Rododendron (12.5.2009 17:55:43)

Zimski problem rododendronov je, da se posušijo in ne da zmrznejo. Posušijo pa se zato, ker ljudje mislijo, da jih ni potrebno zalivati. Rododendron je zimzelen, listna površina je kar velika tako da veliko vode iz nje tudi izhlapi. Posledično rododendron tudi pozimi zalivamo, razen, če je sneg ga ne. Priporočajo obilno zalivanje vsak teden v času dneva, ko zemlja odmrzne.
Znaki suše so usločeni listi.

Stran: [1]