Gina -> RE: Rododendron (12.5.2009 17:20:40)
|
Rododendroni so načeloma rastline mrzlih krajev. Cela Nemčija jih je polna, pa gozdnati predeli sosednjih dežel. Jaz živim še malo nad logatcem, pa mi uspeva(-ta dva primerka). Problem pri rododendronih in azelejah je samo ta, da rabijo kislo zemljo (kislo šoto ali gozdno zemljo izpod iglavcev), pa da ne smejo biti na soncu - če hočeš da lepo delajo seveda. Pa večina njih relativno počasi raste, se mi zdi. MOrda je bil pri tvoji mami problem v apnencu, ki ga ne prenesejo. Logatec pa je precej apnenčast, čim korenine dosežejo original zemljo, pod tvojo nasuto mislim, so v apnencu, ki jim slabo dene. Skopat moraš veliiiiko luknjo in vanjo dat zemljo za rododendrone, ali prinesti gozdno zemljo - približno tako kot za borovnice. Potem pa vsako leto gnoji z gnojilom zanje, pa dodajaj kislo šoto (pazi, lahko ti poturijo tudi tako, ki ni kisla, pa nujno jo namoči, preden jo boš dala v luknjo ali dodala zemlji). 30eur je veliko denarja za rododendron. V merkurju so imeli precej cenejše variante, pa relativno velike, pa zelo lepe, še par tednov nazaj. V kalcah so pa sicer dobro založeni, ampak dragi - fajn je, ker tam dobiš primerke, ki jih ne povsod, ampak moraš narediti precejšnjo selekcijo, kar se cene izdelkov tiče.
|
|
|
|