novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


CIPRESA -> novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 8:52:03)

Vse mamice ki ste med nosečnostjo staknile tokso in ste jo z rojstvom prenesle na svoje otročke bi prosila za malo vaših izkušenj z to boleznijo.
Tu jaz sem ena izmed njih. Anja je okužena z tokso, zdaj je že drugi izvid pokazal pozitivno, sicer protitelesa padajo vendar počasi. Smo na zdravilih.
Tole me zstrašuje ko berem po forumih razne članke:

"Okužena nosečnica je lahko popolnoma brez znakov bolezni, za plod pa vseeno predstavlja okužba nevarnost, ki se kaže v obliki splava, prezgodnjega poroda, mrtvorojenosti ali pa se otrok rodi z različnimi kliničnimi znaki in simptomi okužbe: povišana telesna temperatura, vodenoglavost, premajhna glava, povečana jetra in vranica, zlatenica, krči, okvara oči , slepota, izpuščaji, motnje sluha, vnetje srčne mišice in pljuč. V 12% pride celo do smrti. Med trajne posledice spadajo: duševna prizadetost, krči, spastičnost, okvare vida, mikrocefalija, nižji IQ."

Kako je bilo pri vas? Kdaj  ste prenehale z zdravili? Ko je vrednost protiteles na ničli ali takrat pomeni da je otrok zdrav in ni treba več zdravil ali se še vedno vse lahko  ponovi in bo strah pred tem naštetim zgoraj vedno ostal?

Prosim za kako informacijo!!




benika -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 8:53:44)

Joj CIPRESA, pojma nimam. Ampak držim pa pesti, da se kmalu vse skupaj uredi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




symona -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 9:08:55)

Zdravo!

CIPRESA, tudi jaz sem bila v nosečnosti okužena s toxo, jemala sem rovamycin, 3 x po 2 tableti na dan. Takoj po porodu pa sem morala še hčerki en teden dajati rovamycin. En teden po rojstvu smo imeli pregled v ljubljani na kliniki, je bilo vse v redu. Danes je moja pupa stara tri mesece in je hvala bogu vse v redu. V petek pa imamo spet pregled v ljubljani. Tak da si lahko pomirjena, jaz sem bila na istem kot ti.




bskrle -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 10:08:24)

Sama sem imela cimro, katere prvorojenka je bila okužena. Posledic deklica ni imela.




ssprdamj -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 10:24:56)

Zivjo!

Pomembno je, ali so pozitivna le IgG protitelesa, medtem ko so IgM in IgA negativna. V tem primeru tudi zdravljenje otrocka ni potrebno. IgG prehajajo od mamice k dojencku in  najverjetneje v 6 mesecih do enega leta izginejo. No, sicer pa se s tem podrocjem ukvarja dr. Maja Arnez, ki je res zdravnica s srcem, ki ti odgovori na prav vsako vprasanje.




CIPRESA -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 10:33:53)

IZVIRNO SPOROČILO: symona

Zdravo!

CIPRESA, tudi jaz sem bila v nosečnosti okužena s toxo, jemala sem rovamycin, 3 x po 2 tableti na dan. Takoj po porodu pa sem morala še hčerki en teden dajati rovamycin. En teden po rojstvu smo imeli pregled v ljubljani na kliniki, je bilo vse v redu. Danes je moja pupa stara tri mesece in je hvala bogu vse v redu. V petek pa imamo spet pregled v ljubljani. Tak da si lahko pomirjena, jaz sem bila na istem kot ti.


nič te nočem strašit, a je bilo podobno pri nas, prve 3 mesece oz. prve dva pregleda vse negativno potem pa pozitivni tretji izvid, točno 3 mesece po porodu, ko naj bi se pokazalo ali je pobrala okužbo med porodom ali ne. Držim pesti da pri vas ne bo tako[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




petrolejka -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 13:27:43)

Živjo Cipresa,

v začetku si napisala, da je mala okužena, nato pa, da sta bila prva 2 pregleda negativna. Kaj sedaj? Ssprdamj ti je dobro odgovorila. Preveri še enkrat izvide. Če sta bila prva dva izvida negativna, potem zdravil verjetno ne jemljeta več. In če je sedaj, tretji izvid pozitiven, je lahko laboratorijska napaka ali pa se je mala naknadno okužila (jo je kdo prijel za roko, prej je čistil mačje stranišče, pral zelenjavo in ne dobro opral...).

Držim pesti, da sta IgA in IgM negativna! IgG so v bistvu tvoja protitelesa, ki bodo pri mali izginila do cca 1 leta.




CIPRESA -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 14:13:05)

Prvedva izvida sta bila negativna - prvi je bil delan takoj po porodu, potem pa en mesec po porodu. Oba sta bila negativna vse vrednosti (IgA, IgM)razen protitelesa ne ker so bila prisotna v njenem telesu še moja. V  začetku marca - 3 mesece po porodu pa je IgA pokazal pozitivno, kar pomeni da se je Anja z tokso okužila ob porodu, približno  3 mesece pa traja da se okužba vidi v krvi (po besedah dr. Arneževe). Tako je bil tretji test pozitiven in začeli smo jemati zdravila.

Tudi jaz sem zadnje tromesečje jemala Rovamicin a se je mala kljub temu okužila z tokso pri porodu.
so pa izvidi malo čudni a so 2X pokazali enako (pri 2X odvzeti krvi) tako da ne gre za laboratorijsko napako ampak je res okužba. IgA je pozitiven, protitelesa so normalno pozitivna a padajo, IgM pa je negativen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Tako da ne gre za novo okužbo drugače bi bil IgM pozitiven pa tudi pri tolikšni pazljivosti je skoraj nemogoče da se dojenček okuži z  tokso v prvih mesecih. Anja je nedojena in smo na AM. Kako je lahko pri tem IgA pozitiven ki samo potrjuje vrednost IgM - pojma nimam. Pravi dr. Arneževa da je redkost a so taki primeri tudi možni.

Jaz nisem hotela ravno strokovnih mnenj ampak le mnenja mamic ki se s tem srečujejo. Dr. Arneževo vprašam kar moram nemorem jo pa morit z vprašanji kako je s tistimi ki se pozdravijo koliko jih je...ipd. Zato sem vprašala tu vas ki vas je mogoče tudi bilo malo strah te bolezni in kako je šlo.
Še to me zanima kako je z porodniško, glede na to da moram Anji skoraj čez cel dan dajat zdravila in jo nemorem dati v vrtec novembra če bo imela še zdravila niti drugam v varstvo. Ali lahko z pediatrinjo napiševa vlogo za podaljšanje porodniške?

Hvala vsem za odgovore.




petrolejka -> RE: novorojenčki okuženi z toksoplazmozo (5.5.2009 15:23:10)

Ja, ni kaj. Očitno se je res okužila ob porodu. Želim ti, da se javijo mamice, ki imajo podoben primer. Z mojim otrokom je na srečo vse ok.

Prosi pediatrinjo za napotnico za razvojno. Mislim, da bi lahko dobila podaljšano porodniško. Pa če bi vaju dala še na nevro, pa sploh. Držim pesti, da se vse dobro izteče!




Stran: [1]