škorpijončica -> RE: Septembrke 2009 - part.II (15.6.2009 12:22:14)
|
Živjo Veselka; glede klopa; jst sm ga tudi imela pred enim mesecem ampak bi ti rada povedala, da ni panike, res. Klop ima strup v prebavilih in da pride do okužbe človeka, mora biti klop prisesan vsaj 42 ur. Če si ga takoj našla, ni problema, sam ne delat tko kot včasih, ko so klopa mazali z oljem, ker sem se ravno en teden nazaj za izpit učila, da se to ne sme delat, ker potem klop v boju za preživetje izloči še več kužne sline. Pravtako je najbolje, da ga odstraniš s pinceto, z enim potegom prevokotno (ne ga matrat levo, desno) in potem mesto vboda razkužiš. Pomembno je, da zdaj opazuješ, kaj se dogaja. Meningitis se pojavi 4 do 20 dni po okužbi v obliki glavobola, utrujenosti, bolečin v sklepih in kasneje še povišana tel. tem. in bruhanje. Boreliozo pa prepoznaš po rdečini, ki se pojavi po nekaj dneh ali tednih na mestu vboda, rdečina se pomika navzven, v osrednjem delu zbledi, zato zgleda kot kolobar. Če karkoli opaziš, takoj k zdravniku in povej, da si staknila klopa, ker če se bolezen hitro odkrije, se brez težav pozdavi. Sigurna sem, da bo vse v redu, zato se ne obremenjuj s tem, se zgodi, da tud klopa stakneš, (jih je pa enkrat imel moj fant 30, pa ni zbolel, jst pa nisem klopa sploh našla, pa sem bila dvakrat v bolnici zaradi meningitisa in borelije nekaj let nazaj). Tko da klop ni nič hudega, sam najdt ga morš pravočasno. Kadarkoli greste v gozd, na kakšn travnik, se potem preglejte, naj vas fant pogleda po hrbtu. Aja pa klopi imajo radi mehko kožo, zato ne pozabit pogledat po pazduhe, za ušesi, pregib kolena, vrat... Kako ste drugače? Jst sm danes dobila preživnino, pa sem že vso zapravla, ker sem se ustavila v trgovini z otroško opremo. Sem kupla polno oblekc, plišast termoforček in ful srčkano brisačko, ki ima na kapuci ušeska. Joj, komaj čakam, da vidim mojo Niico v teh malih stvareh! Še 80 dni! S porodom sem se že nekak sprijaznila, sam je pa moj fant čist proti epiduralni, zdaj pa sploh, ko je videl cenik porodnišnice pa piše da stane 180 eurov. Pa mu govorim, da je to itak moja stvar, pa da si bom že sama plačala. Mogoče ste na njegovi strani, da sploh ni potrebna, ampak ko bom šla k zobarju pulit zob, bom tud hotla inekcijo, pa če morm zanjo dat zadnji denar ki ga še imam. To je pač moje mnenje. Ojoj, spet nakladam, bom raj zaklučla :) Fajn se imejte, nosečke, pa pejte kaj vn na sončka!
|
|
|
|