klopi-panika (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

bebii -> klopi-panika (3.5.2009 18:45:47)

Živjo,
Včasih se mi zdi ,da res pretiravam, ampak klopov se strašansko bojim. Marsikateri izlet ali sprehod pokvari ta moj strah, ker potem še par dni samo gledam naokrog če je kje kak klop. Se jih tudi vi bojite?  Ko pomislim, da ga lahko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] kje stakne me zgrabi panika. zame me niti ne skrbi, za [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] pa obupen strah. Kaj naredite če ga kljub zaščiti dobi? lp

bskrle -> RE: klopi-panika (3.5.2009 19:08:15)

Klopa odstranim.
A cepljeni niste?

Todala -> RE: klopi-panika (3.5.2009 22:26:58)

Koliko stane cepljene otroka (en odmerek)? Ali nekdo ve? Slišala sem, da po prvem dajo drugi odmerek mesec kasneje, tretji pa 10 mesec kasneje.

Anonimen -> RE: klopi-panika (3.5.2009 22:59:25)

Koliko pa mora biti star otrok, da ga lahko daš cepit proti klopnemu meningitisu?

pupika -> RE: klopi-panika (4.5.2009 6:47:22)

Tudi mene je strah teh klopov, pri nas jih je ogromno. Je lani naš mali šel poleti z mojimi starši na sprehod po gmajni, pa se je zgleda naš mali vsedel na gnezdo in je domov prišel kar z 7 prisesanimi klopi, seveda sem ga takoj pregledala in preoblekla, pa nisem nič našla, naslednji dan, pa sem mu samo ven vlekla, bilo me je zelo strah, strah predvsem zaradi borelije, kajti proti klopnemu meningitisu je cepljen. So bili pa tako mali klopi, da jih moja mami sploh ni videla, ko sem ji kazala, je bilo videt, kot bi imel samo eno smetko, pa sem mu hotela odstranit pa ni šlo, potem pa panika.No hvala bogu se je vse srečno končalo, ga pa še zdaj gledam, če ima kje kaki flek, ali pa klopa kje, kajti za borelijo se lahko flek tudi veliko kasneje pojavi, kot pa samo po 2 mesecih.

Mislim, pa da morajo bit malčki stari eno leto za cepljenje. Naš je sedaj dobil 3 doze, dve lani v razmaku enega leta, tretjo dozo pa po 1 letu, sedaj pa imamo mir in čez tri leta spet.Cepivo pa stane okoli 30E.

hubi -> RE: klopi-panika (4.5.2009 8:32:41)

Cepijo se lahko otroci od 6 mesecev dalje. Vsaka doza stane 30 evrov. Prvi dve sta v razmaku 1 meseca, nato po enem letu, potem pa nisem sigurna, po 3 in 5 letih. Je pa priporočljivo v zimskih mesecih. V nekaterih ZD pa še vedno cepijo, pokliči.

Naja31 -> RE: klopi-panika (4.5.2009 9:26:46)

Jaz pa ne paničarim.
Ne vem, s temi klopi se sploh ne obremenjujem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Še manj, da bi otroku prepovedala skakanje po travi.

Tudi če dobiš klopa, še ne pomeni, da zboliš. Če se to zgodi, se bomo potem sekirali.

Blink1 -> RE: klopi-panika (6.5.2009 17:27:30)

Mi smo našo malo cepili...

Felicita -> RE: klopi-panika (6.5.2009 18:04:42)

u bistvu klopi niti niso problematični - ker jih vsaj vidiš in v povprečju traja, 24 ur da izbrizga virus/bakterijo/parazita. če ga prej opaziš in lepo ven potegneš možnosti praktično ni. se je pa vseen fajn merkat, pregledovat na pol ure do uro pa vse cunje dat takoj v stroj - se lahko zavlečejo v gube in 'napadejo' par dni po prihodu iz 'nevarnega' področja. v bistvu se je res treba samo preventivnih ukrepov držat.
bolj problematične so ličinke in nimfe, tiste se pa prisesajo samo za kartek čas pa vseen prenašajo bolezni, pa precej hitreje jih 'izbrizgajo' v kri - zato se je fajn pogosto pregledovat.
aja, pa bognedaj se prisesanga klopa lotevat z alkoholom ali oljem; ker če kej prenaša ga tko razjeziš (oz ga postaviš pod stres) bo začel pospešeno izločat slino in si pol lahko 100% da boš kej staknil...

Stran: [1]