mami 3
|
Tudi mi smo dobili negativen odgovor. Oglašam se šele sedaj, ker sem bila ob prejemu odločbe iz najbližjega vrtca (ga gledam iz balkona) čisto v šoku. Naš malček je šele 26 na čakalni listi, čeprav ima zadostno število točk, kot jih je bilo potrebno za sprejem, to je 63 (50 za prebivališče v MOL, 6 za bližino vrtca in 7 za starost 11 mesecev in več). Jaz sem bila prepričana, da vrtec dobimo, to mi je še septembra zagotovila uslužbenka, ki je sprejela vlogo. Ker da se ne bo sprejemalo otrok izven Ljubljane. Ker sem blizu vrtca, vsak dan gledam avtomobile, s katerimi otroke pripeljejo - registrske tablice z grbi občine Vrhnika, Velike Lašče, Višnja Gora... Jaz sem verjela našemu županu, ko je ob vpisu 2008/2009 zagotovil, da bodo vsi ljubljanski otroci do 2010 imeli prostor. Da bo naredil red in ne bo dopustil diskriminacije ljubljanskih otrok na račun občin, ki ne skrbijo za svoje malčke. In sem bila čisto mirna. No, letos se je 2000 otrok iz ostalih občin formalno preselilo v Ljubljano. In to župana nič ne moti (glejte članek v žurnal24 http://www.zurnal24.si/Vrtci-spet-pretesni-za-vse/novice/slovenija/osrednja/106442). Opazno je tudi to, da župan nič več ne obljublja rešitve. Še več - sedaj on o probematiki ne govori več, načelnica za vrtce pa mirno izjavi, da zaradi formalnega priseljevanja pač tudi ljubljanski otroci ne bodo imeli zagotovljenega mesta. Sem hotela navesti še kakšno povezavo na obljube o "medu in mleku" iz leta 2008, a je člankov preveč. Sicer razumem stiske staršev izven Ljubljane, je pa krivično do mene (mojega malčka) in vseh pravih Ljubljančanov, ki že leta plačujemo davek v Ljubljani. Pa mislim celo, da je kaznivo navajati lažne podatke o statusu (v tem primeru prebivališča) z namenom pridobiti korist. Kaj ni MOL dolžan po uradni dolžnosti kaj ukreniti? Saj nekdo najbrž spremlja gibanja prebivalstva z namenom načrtovanja kapacitet v vrtcih? Zakaj ob ugotovitvi, da se je veliko staršev z majhnimi otroki v zadnjem letu formalno prijavilo v MOL, niso ukrepali. Lahko bi uvedli nov kriterija za točkovanje npr. za "neprekinjeno bivanje (in plačevanje davkov) v MOL v trajanju npr 12 (ali 24 ali 36) mesecev". Krivic bi bilo manj. Pogrešam tudi kakršnekoli informacije, kako naprej. Kako bo MOL rešil problem? Ali je to za njih sploh problem? MOL in spletne strani vrtcev so statične, ažurnih informacij ni. Klicala sem v vrtec in dobila odgovor, naj sicer pokličem še junija (ko bo znano števil podpisanih pogodb). Hkrati pravijo, da ni upanja, ker jih 26 prav gotovo ne bo odstopilo in da je situacija čisto drugačna kot lani - ni več maneverskega prostora kot lani, ko so se lahko širili v prazne igralnice in šole. Podpiram pobudo, da gre delegacija mamic z otroki v MOL (oz k načelnici za vrtce). Jaz sem zraven. Po začetnem obupu se sicer vračam v pozitivno razpoloženje. Sem pa tudi bolj prijazna s taščo...
|