mufek -> socialna pomoč, porodniška, s.p (18.4.2009 10:14:44)
|
Še jaz bi vas prosila za pomoč. Sem namreč brezposelna samohranilka in sedaj sem še enkrat zanosila z istim partnerjem. S hčerko živiva pri mojih starših v lastni garsonjeri tako, da staršem plačujem najemnino, problem je v tem, da moji starši ne sprejmejo mojega partnerja zato, živiva vsak na svojem naslovu. Ker tudi pri njemu ne moremo skupaj stanovati smo se zdaj odločili, da si najamemo svoje stanovanje. Zdaj me pa zanima, ker sem predkratkim izgubila službo, namreč sem delala preko javnih del in sem vložila zahtevek za socialno pomoč kako naj se prijavimo na novem naslovu vsi skupaj ali je bolje, da se samo jaz prijavim in tako vseeno dobim socialno pomoč? Če se prijavimo skupaj potem verjetno na csd zahtevajo dohodke od mojega partnerja? Moj partner trenutno dela preko javnih del. Kaj pa porodniška ali mi pripada in če ne koliko je starševsko nadomestilo? Še nekaj me zanima kako to gre s preživnino za drugega otroka te sodišče avtomatsko sam pokliče ali morava midva javiti kakšno je zdaj stanje. Namreč me malo skrbi kako bo pol potem, ko se mi izteče porodniška in bom prezposelna ali bom lahko sploh dobila socialno pomoč, verjetno ne, če bomo skupaj na istem naslovu ali se motim? Še eno vprašanje imam, če mi bo kera znala svetovati. Namreč iz zavoda za zaposlovanje so mi ponudili subvencijo za odprtje s.p.-ja in zdaj ne vem, če se mi to sploh splača glede na to, da bom šla septembra na porodniško in tudi njihovo izplačo bo šele čez 120 dni, do takrat pa mora vsak sam poskrbeti, da si plača prispevke za vsak mesec. Če ostanem na zavodu lahko dobim dvokratno občinsko pomoč za rojstvo otroka, delovno dobo za otroka. Se mi zdi, če odprem s.p., ker še nimam utečenega posla, da bi imela preveč stroškov. Ali ima katera izkušnjo s tem, da je odprla s.p potem šla na porodniško in potem delala za polovični čas? Na zavodu mi ne znajo nič pametnega povedati, se sam sladko smejijo. Verjetno se nas želijo na ta način hitro rešiti. Hvala vsem že vnaprej za nasvete in komentarje.
|
|
|
|