Ločitev (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

vejica -> Ločitev (11.5.2005 16:22:04)

nujno potrebujem par informacij in sicer ali mi lahko poveste kako bom lahko terjala preživnino za otroka od bivšega moža ki je nezaposlen in nima nobenih prilivov na banko, ter ni lastnik nobene nepremičnine ali prevoznega sredstva.Ali je bolje da se probava sporazumno dogovoriti o višini te preživnine in kje morava to overiti in kaj bo če se ne bo držal stvari ki bodo napisane na najini pogodbi.In seveda punce zanima me koliko obiskov mu pripada ,glede na to da je otrok star 15 mesecev.Ali res lahko zahteva da gre otrok tolk majhen z njim na morje? Hvala vam vsem že vnaprej za vse vaše odgovore in lep sončen pozdrav

urši77 -> Ločitev (11.5.2005 17:18:52)

Vse se dogovarjata na CSD, če tam ne prideta do skupnega dogovora, pa vama ostane sodišče. Kot mama samohranilka si upravičena do brezplačne pravne pomoči.
Če mož nima nobenih sredstev obstaja nek državni sklad. Ti dobivaš nek denar in kasneje država terja njega.

Kako je z daljšim dopustom tako majhnega otroka z očetom brez mame ne vem....sicer brez službe kako si pa lahko plača morje?????Ima pa pravico do stikov z otrokom in ti kot uradni skrbnik si to po zakonu dolžna tudi omogočiti-seveda spet po dogovoru.

LP in čimugodnejšo rešitev:)

kofetek2010 -> Ločitev (11.5.2005 18:03:47)

na tem linku imaš možnost, da sama sestaviš (brez stroškov odvetnika) vlogo za sporazumno ločitev oz. tožbo za sporazumno ločitev :)

http://www.informiran.si/

Anja -> Ločitev (11.5.2005 21:22:41)

Kolegica 15 mesecnika ni dajala bivsemu otroka za cez noc. tako je zahtevala na CSD.

Na CSD se kr lepo zmeni, pa ce bos dodala, da ga nikol ni dajal spat in otrok ni navajen bit z njim, bo ze tako, da ga ne dobi za cez noc.

Na CSD se da vse zmenit. Saj socialne delavke so tudi ljudje, celo vecinoma zenske ;)

Gina -> Ločitev (11.5.2005 22:06:06)

O vseh stvareh se dogovorita sama, to je najboljši način. Če pa se ne bosta mogla, ga pa toži. V vsakem primeru pa ni več dovolj samo notarsko overjen sporazum, ki naj ti ga sestavi odvetnik, ampak mora preživnino in stike določiti tudi sodišče. Vložiš za sporazumno razvezo v tem primeru.

Jaz vseeno menim, da je prav, da se otrok navadi na očeta in da ta tudi skrbi zanj. O stikih se zmenita sama, vendar menim, da je vsak drugi vikend (cel vikend) minimum za otroka, če hočeš, da imata kolikor toliko normalne odnose, to pa je vendarle v tvojem interesu, ker ne moreš kaznovat otroka, če se vidva ne razumeta.
Jaz bi ga pa vseeno spustila z njim na morje, čeprav bi mi bilo hudo (to sem tudi pri svojih naredila), zaradi otroka, saj njemu bo fajn tam, ne bo trpel.

Sčasoma se te stvari uredijo, sploh ko se prvi šok poleže. Na začetku prihaja otrok od drugega starša čisto zmešan domov - to je normalno, ne jemlji tega prehudo. Vendar je sčasoma to vedno boljše.
Dobro zrihtaj!

karmy -> Ločitev (12.5.2005 9:12:26)

jzt ti iz mojih izkušenj povem, da sporazumno se zment za preživnino, je težko,...zelo težko... edin če je tako fer in da ve da otrok rabi vsako leto več denarja, za obleke, plenice, hrano, vrtec,izvenšolške aktivnosti,...

sm to je edin če je idealn tip... drgač morš na CSD ali na sodišče...

@Gina midva mava urejene stike enkrat na mesec, in ga za zdaj moj sin, še nič ne pogreša... ker moj bivši pojma nima kaj naj dela z njim...

mi je pred časom bleknu vn, ja k bo 18 let star, bova šla pa na pir.. mislim, kak idiot.. lahk si z otrokom prijatelj, vendar se tista meja med prijateljem in staršem ne sme izbrisati, in mam občutek da on noče bit starš...

moje mnenje: on je še vedno mamin sinček alias večni otrok... :grrr:

Katyj -> Ločitev (12.5.2005 9:24:48)

Praviloma naj bi bil otrok vsakih štirinajst dni za cel vikend pri očetu, vmes pa za dve ali tri ure. t.j.vikend - dva dni, vikend - tri ure, vikend - dva dni, vikend - tri ure.
Vem, ker ima moj otroka iz prvega zakona in jo je tožil za obiske.
Sicer pa je stvar dogovora med vama in CSD. Kako je s počitnicami pa ne vem.
Glede preživnine po novem to ureja sodišče. Valorizacija je pa vsako leto 1.4.. Če ti on ne plačuje ti plačuje država.

LP K

zoya_ -> Ločitev (12.5.2005 10:15:38)

vejica, še vedno je najlažja rešitev, da se vse dogovorita. Če veš, da nima nobenih prihodkov, tako ali tako ne more plačevati preživnino. Pa naj malo več časa z otrokom. Saj to te tako za otroka dobro, da je več z njim.

To koliko očetu pripada obiskov? Ima ga vsak dan pravico videt. Je pa vse stvar dogovora.

karmy -> Ločitev (12.5.2005 14:16:08)

zoya_ preživnina krepko dobro pride če je tist k ma otroka brez dnarja... zaprosiš pr skladu da ti izplačuje preživnino, potem se pa oni obesijo sooner or later na njegov osebni dohodek takoj k se zaposli... :hudicek:

karmy -> Ločitev (12.5.2005 14:17:00)

in več obiskov, ne bo nahranilo otrokovih ust...

zoya_ -> Ločitev (12.5.2005 14:21:03)

ja res je, ne bo nahranilo, samo če oče nima od nikjer dat, potem lahko tudi z obiski kaj pripomore.... ni pa treba vse v denarju merit. Mogoče bi zelo rad dal, pa nima, pa bi zato raje več časa preživel z otrokom.
Moj oče tudi zame ni moral plačevati preživnine, pa mi je bilo vseeno... važno mi je bilo to, da je prišel na obisk in mi je pokazal kako me ima rad, tudi moja mami je bila s tem zadovoljna, ko je pa lahko, mi je pa tudi kaj dal.

karmy -> Ločitev (12.5.2005 14:23:28)

sej pravim... daš vlogo na sklad in ti tam izplačujejo neplačano preživnino, in se pol oni ukvarjajo z tvojim bivšim...

lepi so obiski res, ampak če bi res hotu dat, bi že kje zbrskal ali si sposodu... moj bivši tud če nima dnarja si sposodi samo da dobim.. ker ve kako zelo potrebujeva vsak tolar...

Stran: [1]