uvajanje goste hrane (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček

Sporočilo

PetraSkok -> uvajanje goste hrane (16.4.2009 9:01:50)

Živjo,

mene pa zanima, kdaj ste prvič začele z uvajanjem goste hrane, koliko ji bil takrat star vaš otrok in s čem točno ste najprej začele? Moja pupa je stara 2,5 meseca je v celoti na Aptamilu in ne vem, kdaj naj prvič začnem z uvajanjem in kaj točno ji naj dam.
Saj vem, da mi bo pediater še vse povedal, a vseeno me zanimajo vaše izkušnje, za katere se vnaprej lepo zahvaljujem.

klavdex -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 9:35:15)

Hej.
Imata še čas. Midva sva začela pri petem mesecu, zdaj je star sedem pa že skoraj vse je ( razen prepovedanih živil do prvega leta ). Začela sva z korenčkom, ampak res počasi, prvi dan dve žlički, drugi dan malo več in tako naprej. Kupla sem tudi riževo kašico in mu je bila kr všeč. Potem sem mu dala banano, prekuhano jabolko, cvetačo,...in tako naprej postopoma. Od začetka sem mu k hrani primešala svoje mleko, če ne dojiš ji dodaj aptamil, da se lažje navadi goste hrane. Ni ti pa treba nič hitet, do šestega meseca imajo dovolj samo mleko, če pa hočeš pa začni prej. Pediater ti bo pa itek rekel, da do šestega meseca ne smeš dati nič drugega kot pa samo mleko. Uživaj, dokler sta še samo na mlekeco, potem je veliko več skrbi.

slovenka -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 10:10:02)

Petra, danes P ne priporočajo GH tam do 4,5 mesecev - počasni začetki, praviloma pa potem pri 6m, ko potrebuje kaj več kot samo mleko. Tako da je res še čas. Poznam pa tudi take, ki pri 3m že začenjajo, a s tem tudi določene stvari tvegajo. JAz nenazadnje nisem bila pripravljena zelo zgodaj na to, ker se mi je zdelo, da ni več prav dojenček, ko enkrat na žlico je. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

AnciM -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 10:27:10)

Jaz sem začela zelo počasi, ko je kazal znake zanjo. Vbistvu nekako začutiš, da otrok ni več takšen dojenček kot je bil na začetku. Ni več ves neboglen ampak ga zanima svet. Nevem težko je napisat kdaj. Najbolj očitni so, da želi sedeti, da sitnari ko gleda druge kako jedo, da se steguje za žlico. Tako sva midva začela par dni pred 4m zelo počasi. Kak dan žličko dve korenčkovega soka. Kak dan kuhano jabolko. Kak dan ko je bil interes je dobil GH, večinoma pa še vedno AM. Potem do 6m sva zamenjala v celoti en obrok z GH. Zvečer je že od 4m dobival rižolino. Drugega obroka GH še nisva v celoti vpeljala, pa bo kmalu 8m. Se nama nič ne mudi. Če mu ni do GH, mu pač ni. Lačen zagotovo ne bo.

pipic -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 10:53:26)

Iskalnik ali tema o gosti hrani.Dobiš ven vse kar te zanima in še več

tašy -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 11:44:18)

Imata še čas,jaz sem začela okrog 6meseca,najprej z hipovo prvo riževo  kašico,ki se zmeša samo z prekuhano vodo,sprva je ven pljuval a se je kmalu navadil in z veseljem odpiral usta,nato pa sem počesi začela z korenčkom,bučkami,bananami....ampak v majhnih količinah,da se je navadil in spoznal različne okuse.

slovenka -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 13:29:24)

IZVIRNO SPOROČILO: AnciM

Jaz sem začela zelo počasi, ko je kazal znake zanjo. Vbistvu nekako začutiš, da otrok ni več takšen dojenček kot je bil na začetku. Ni več ves neboglen ampak ga zanima svet. Nevem težko je napisat kdaj. Najbolj očitni so, da želi sedeti, da sitnari ko gleda druge kako jedo, da se steguje za žlico. Tako sva midva začela par dni pred 4m zelo počasi. Kak dan žličko dve korenčkovega soka. Kak dan kuhano jabolko. Kak dan ko je bil interes je dobil GH, večinoma pa še vedno AM. Potem do 6m sva zamenjala v celoti en obrok z GH. Zvečer je že od 4m dobival rižolino. Drugega obroka GH še nisva v celoti vpeljala, pa bo kmalu 8m. Se nama nič ne mudi. Če mu ni do GH, mu pač ni. Lačen zagotovo ne bo.

Glede zadnjega bi samo dodala, da v teh mesecih potem ne gre več samo za lakoto, ampak [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] potrebuje druge snovi, kot so samo v mleku, vitamine, rudnine, železo... Ne bi bilo recimo prav, da bi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] pri 8m spil 1200 ml mleka in skoraj nič GH. Ni dobro ne za ledvice, ne za vse ostalo.

Sicer pa PetraSkok - o uvajanju GH je posebna rubrika (pod Dojenček), tam poglej, je vse mogoče najti.

pipic -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 14:07:48)

Če že govorimo mleku ,je tudi za AM skoraj enako
Do 1 leta pokriva materino mleko do  skoraj 80 % potreb,ki jih otrok potrebuje

Netopirčy81 -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 16:32:32)

IZVIRNO SPOROČILO: PetraSkok

Živjo,

mene pa zanima, kdaj ste prvič začele z uvajanjem goste hrane, koliko ji bil takrat star vaš otrok in s čem točno ste najprej začele? Moja pupa je stara 2,5 meseca je v celoti na Aptamilu in ne vem, kdaj naj prvič začnem z uvajanjem in kaj točno ji naj dam.
Saj vem, da mi bo pediater še vse povedal, a vseeno me zanimajo vaše izkušnje, za katere se vnaprej lepo zahvaljujem.

Se strinjam, uporabi malo iskalnik. Drugače pa ne vem, kam se vam tako mudi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Naša je začela pri 5,5 m, pa še to samo malo, da se je navadila na drug okus. Drgač pa ja, ti bo tut patronažna prišla na dom povedat o prehrani dojenčka - o uvajanju goste hrane.

AnciM -> RE: uvajanje goste hrane (16.4.2009 16:40:43)

Glede zadnjega bi samo dodala, da v teh mesecih potem ne gre več samo za lakoto, ampak user posted image potrebuje druge snovi, kot so samo v mleku, vitamine, rudnine, železo... Ne bi bilo recimo prav, da bi user posted image pri 8m spil 1200 ml mleka in skoraj nič GH. Ni dobro ne za ledvice, ne za vse ostalo.

To velja, če je otrok na kravjem mleku. AM pa vsebuje vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje. Drugače pa midva uspešno kombinirava v tistem enem obroku vse kar se da. Smo osredotočeni na vse vitamine in minerale. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] Se res da veliko prebrat na temo uravnovešene prehrane.

Stran: [1]