gajka
|
IZVIRNO SPOROČILO: tejkaz Opazila sem, da Jaša ne zna pincetnega prijema. Do kdaj je čas, da se nauči? Rok ga je šele prejšnji teden pokazal pri P. Prej se mu rozina niti približno ni zdela zanimiva, čeprav je kdaj doma že nakazoval poskuse pravilnega prijemanja. Je pa to začel trenirat zdaj, ko hoče jesti maline, borovnice (ameriške, naše mu grejo precej slabše, ker so tako majhne), na malo narezano breskev... Pač je začel tale pincetni prijem bolj ''trenirati'' s hrano, ki mu je očitno zelo všeč in mu je nisem hotela več dajat jaz v usta. Sem pa pred kakim mesecem pri fizioterapevtki jamrala, da mu fina motorika ne gre, pa je rekla, da naj nikar ne zganjam panike, ker ko bo zrel za fino motoriko, bo že začel s tem. Mislim, da je skrajni čas, da pediatri ukinejo tole predalčkanje razvoja s tem Denverjevim testom, ker dober pediater zna normalen otrokov razvoj oceniti tudi brez tega. Jaša hodi po prstkih. Hojce nismo nikoli uporabljali in je niti nimamo. Sem klicala njegovo razvojno pediatrinjo in je rekla da mu moram biti stalno za petami in ga opozarjati da mora stopiti na stopalo in mu tudi pomagati. To je nemogoče. TO delamo zdaj nekaj dni in je prava groza. Jaša se stalno joče, prav na živce mu že grem. Če ga pustim pri miru, lepo hodi po prstkih in je vse ok, če ga papopravljam se pa samo joče in noče hodit. Me zanima kaj bi ve naredile? Ali bi ga pustile ali bi ga popravljale? Še kdo hodi po prstkih? Hojce tudi mi nimamo, ampak HB Rok lepo hodi po celih stopalih. Ideje, kako pomagati Jaši, pa nimam. A je isti šmorn, če hodi bos/obut? Jaša noče jesti sam. Ponujam mu kruh, ponujam mu sadje. Ni šans, da bi sam vzel in pojedel. V banano je samo enkrat vgriznil in potem pljunil ven. Sem že poskusila da bi bil fejst lačen in mu potem ponudila sadje narezano na košče, pa je vse na tla zmetal. Nič ni šlo v usta. Rok je začel šele zadnje dni kazati interes, da si sam hrano nosi v usta. Prej je bilo to omejeno zgolj na kak piškot ali žemljo. Kaj storit v tvojem primeru? Najbrž boš mogla večkrat Jaša lepo in počasi prepričevat, da bo kaj tudi prijel in sam nesel v usta. Ker še ne obvladuje pincetnega prijema, pač ne moreš pričakovat, da bo sam v usta nosil neke ultra majhne spolzke koščke narezanega sadja. Poskusi s kakšnih piškotom. Poskusi mu ga dati tako, da ga daš pred njega, tako da ga lahko sam doseže in prime, če želi. Je pa tudi Rok včasih pravi turist, mu ponudiš piškot, žemljo (ali pa karkoli drugega), on pa gladko malo samo usta odpre ali pa se mogoče vsaj toliko potrudi, da se z odprtimi usti celo pomakne proti hrani. V soboto smo se kopali v snoviku in zraven nas so bili eni, ki smo imeli isto staro punčko. Ko je bil čas za malico, je ona pomlatila svojo banano in nekaj grisinijev, lepo sedela pri miru in jedla. Našga je bilo povsod polno. Jedel ni nič, pljuval naokoli in hodil naokoli po prstkih. Ona je pa vstala in šla lepo po stopalih. Sem bila res žalostna. Za začetek ne glej, kaj počenjajo drugi otroci, ker se zaradi tega samo obremenjuješ. Vsi na svetu smo individuumi in se med seboj še presneto razlikujemo tako po zunanjosti, notranjosti, svojih sposobnostih, nadarjenosti... Potem pač ni nič čudnega, da vsi ne začnejo točno pri 7m sedeti, pa pri 10m stati na nogah, pa pri 1 letu samostojno hodit, pa pri 2 letih recitirat Krsta pri Savici... Pa by the way, pri nas je hranjenje brez njegovega stolčka tudi precej mučno, polno zvijanja v naročju, nerganja... IZVIRNO SPOROČILO: tejkaz Še eno vprašanje. Danes smo prvič za zajtrk jedli namazan kruh. Pojedel je nič vse skupaj? Koliko časa bo zdržal s tem ničem? Koliko pojedo vaši kruha za zajtrk? Poje kar neko normalno veliko malico kruha. Včasih malo manj, drugič pa malo več. Kruh odrežem nekje cm debel, pa potem namažem in razrežem na cm×cm kockice (vključno s skorjo, če le ni res pretrda). IZVIRNO SPOROČILO: Ryssa Ne vem, a je sploh dobro to da toliko mleka poje pri tej starosti? A je še kdo takšen mlekojedec? Mleko je pri nas samo zjutraj kot dodatek k namazanemu kruhu (nekje 1,5 dcl mleka + kos namazanega kruha) in zvečer s kašico (ali rižem, gresom...). Pa potem še kot mlečni izdelek (kak jugurt, skuta, puding...) za malico. Po mojem, če mu mleko zadošča za potrebe po hrani, najbrž še ni pri tej starosti kaj narobe. ZM - za čim prejšnjo ozdravitev! košuta - večkrat se nam oglasi!
< Sporočilo je popravil gajka -- 20.7.2009 13:06:06 >
|