mojca345
|
IZVIRNO SPOROČILO: Raho Pogorela kot mama, ki je otroka vpisala v vrtec in šla čez vse faze vrtčevskih bolezni do popolnega kolapsa imunskega sistema pri našem dečku. Ja. Prav to se nam je zgodilo. Septembra je naš fant začel hoditi v vrtec in od septembra naprej se borimo z vsemi možnimi oblikami viroz, bakterij, gnojnih angin... do razvoja bronihtisa zaradi prepogostih obolenj zgornjih dihalnih poti. In od septembra do danes je bil v vrtcu aktivno morda 50 dni, vendar po mojem mnenju manj. Že decembra je bil cel mesec na "bolniški" da si je opomogel. In danes se mi je res sparalo srce, ko mi je, naš do septembra popolnoma zdrav fantič rekel: Mama, jaz več ne bi hodil v vrtec, ker sem vedno bolan. Včeraj sem se odločila, da ga začasno izpišem iz vrtca, da si opomore od vseh bolezni, pa sem v vrtcu, namesto na razumevanje naletela na togi formalizem in celo lahko trdim, da na neke vrste šikaniranje. Jasno mi je bilo povedano, da je oddelek v enoti, ki jo obiskuje poln in da moram, če ga izpišem vseh 6 mesecev izpisa plačevati rezervacijo, ki znaša 160 € (odbije se samo hrana). Potem so mi še toplo svetovali, da naj mu zdravnik napiše potrdilo, ker bom potem plačevala "samo" oskrbnino, ki znaša 130 €. Doma sem pomislila, da očitno imajo oddelke za prihajajoče leto že izoblikovane, če vedo, da je oddelek v enoti, ki jo obiskuje naš fant poln. In da so ga najverjetneje šteli zraven. Potem mi je bilo postreženo še z dvomom, da so vse bolezni pri našem fantu psihosomatskega izvora, češ da smo ga napačno pripravili na obiskovanje vrtca. Vendar moj sin izjemno rad hodi v vrtec, pravzaprav ga obožuje, vendar vidim,d a je od vseh ponavljajočih se bolezni že popolnoma izčrpan. Celo pediater mi je svetoval, naj ga začasno izpišem iz vrtca. Sedaj se bolezensko (hudo bolezensko) stanje veče že 5 dni. Temperature mu ne moremo zbiti pod 38,5 stopinj. Jutri morava nazaj k pediatru. In imam občutek, da bova prisala v bolnišnici. Sem razočarana in ogorečan and sistemom ter nad odnosom mame, ki je obupana in si želi edino zdravega otroka. Tudi sama sem pedagog in zaradi tega nikakor ne morem prežvečiti tako hladnega in arogantnega odnosa ljudi, ki skrbijo za mojega otroka. Pravzaprav sem ugotovila, da je sistem presegel razumevanje sočloveka. Na koncu pogovora pa mi je bilo še povedano, da jaz vendar moram razumeti politiko vrtca, ki ima 7 enot, da oni vseeno morajo skrbeti za 7 ogrevanj, 7 igrišč, 7 streh... In ja, danes sem besna na vse, ki vozijo neozdravljene ali bolne otroke v vrtec.In na sistem in na nerazumevanje in na formalizem... 1.ja a ni logično, če želiš otroka izpisati samo začasno iz vrtca, da plačuješ nekaj, s čimer držiš mesto v skupini. to je čist ekonomska računica, nima nobene veze z otroci. tukaj je pač taka dejavnost z o troci, lahko bi bila karkolki drugega. pogoji bi bili ISTI. 2. to da je bolan, pa je nekaj kar se dogaja že skoz po vrtcih.nisi prva niti zadnja. prvi vzrok je lahko psihični seveda ( starši so pod stresom, otrok je pod stresom, vzgojitelj je pod stresom). nekateri otroci se hitro uvedejo v novo okolje, se hitro navadijo, drugi ne. seveda en pristop ne funkcionira za vse otroke.nemogoče ! ivajanje ( saj za moje pojme ) je v vrtcih zelo na psu. kar pa je seveda povezano z golim dejstvom, da v vrtcu dobite golo varstvo. program je sicer napisan, lahko pa povem iz izkušenj, da je to golo varstvo. zato tudi uvajanje ni kaj prida primerno. vsi starši, ki pridejo prvič v vrtec komplicirajo. že od vsega začetka pridejo z nekim dvomom in nezaupanjem. vidijo samo svojega otroka, ne razumejo pa da se otrok vkljujčuje v SKUPINO OTROK, kjer so seveda druga pravila oz. ( tko bom rekla ) otrok lahko tudi prvič sploh jemlje kaka pravila. eno leto traja, da se starši uvedejo. nekateri starši svojega otroka sploh psihično ne morejo izpustiti. taki otroci se nikoli ne navadijo na vrtec. oz. šele z leti, ko je toliko starejši, da lažje razume. ampak taki otroci tudi pri 4 letih še vedno jokajo, če mama ne pride ob uri, kot vsak dan. Otrok, ki skoz zboleva pa se nikoli ne more uvesti v vrtec. saj ga nikoli ni. zato je bolje, da če je majčkeno prehlajen pride, zato, da se uvede. in ja to je kontradiktorno pravilu " bolanih otrok ne v vrtec ". otrok z vročino in drisko, ne sme v vrtec. vse ostalo ( v lažjih oblikah ) pa ja. Drugi vzrok zakaj otrok zboleva je precej jasen. Ker je v stiku z konstantnimi bakterijami. Pri jasličnih otrocih gre vsaka igrača iz roke v roko v usta iz usta na tla in tako dalje...Če se teh igrač ne da vsaj pod vodo vsak dan, potem je logično, da so okužbe, ali ne ? Lahko se vzgojitelj še tko umiva tiste roke pred in po previjanju, pa še vedno se lahko tudi sam okuži in zboli ( zato ne delam več v jaslih, ker skoz zbolevam ). To, da se ne umiva pa je napaka čistilke oz. vzgojiteljice, ki ima to čez. V nekaterih vrtcih to redno čistijo ( tedensko ), v nekaterih imajo samo 2 krat na leto to čistilno akcijo. Kako je lahko ta politika tako zgrešena ? ne vem ! Ni mi jasno ! K to vsak "kmet" k dela v jaslih 3 ure, vidi, da tole ne štima. Iz tukaj se vidi kakšen globok pogled ima v to ravnateljica in seveda država. Pravila piše država, ki pa še ni vstopila v vrtec. Nove programe za vrtce pišejo magistre, ki so v vrtcu preživele v vseh letih 6 mesecev. Teh 6 mesecev pa zato, ker so pisale magistrsko nalogo. Mislim, da z tem že VSE povem ! 2.
|