kitka1
|
Še moja izkušnja z EA na Jesenicah: bila sem na predhodnem predavanju (20 minut), anesteziologinja je super vse razložila, odgovorila na vprašanja in nasploh bila zelo naklonjena takšnemu načinu lajšanja bolečin. Po njeno bi morale ženske malo na ceste in protestirat, ker ni povsod enakih možnosti (na Jesenicah je epiduralna brezplačna in je zelo majhna možnost, da je tatkrat ne bi bilo mogoče dobiti). Na Jesenice sva se s partnerjem odpravila potem, ko mi je proti jutru en teden po roku odtekla voda. Po vseh standardnih postopkih (britje, klistiranje...) sem dobila svojo posteljo (na srečo najbolj moderno, ker sem bila prva tisti dan) in čakala, da se še malo odprem. Sicer sem imela svoje popadke, odpirala se pa nisem in babica rekla, da se ji zdi čisto pametno, da mi vstavijo kateter za epiduralno, ker zna precej dolgo trajati. Nalogo sta odlično opravila mladi anesteziolog in tehnik. Praktično neboleče je bilo, trajalo pa je nekaj minut. Takoj mi je bilo rečeno, da ne bom imela glavobolov, kar pomeni, da mi anesteziolog ni preluknjal trde možganske ovojnice (posledica pri večini pacientk: hud glavobol dan po punkciji). Kakšno uro po tem, ko sem že imela vstavljen kateter, sem imela svoje popadke že na 3 minute, bolečine pa kar konkretne (ocena od 1 do 10: 7). Ko je babica ugotovila, da sem se malo odprla (čeprav še vedno manj kot 3 cm), smo poklicali tehnika, da je dal prvo dozo (standardni postopek). Po 15 minutah je prijela in popadke sem komaj kaj čutila (ocena bolečine: 1 do 2). Po slabi uri se je bolečina zopet malo povečala in babica je dala novo dozo. Do poroda je potem dajala po eno dozo približno na eno uro. Hodit nisem mogla, ker sem imela noge malo omrtvičene (kot bi mi zaspale) in me verjetno ne bi držale. Drugače pa sem se počutila super: klepetala sva, malo sem spala, pa poslušala glasbo... Se mi zdi, da je vse skupaj zelo hitro minilo. Ker sem se odpirala zelo počasi, so mi dali tudi kar precej veliko dozo umetnih popadkov, ki pa seveda niso boleli (če ne bi imela EA, bi mi jih dali precej manj). Sredi popoldneva je odpiranje steklo, zadnjih nekaj cm je šlo malo hitreje. Glavica je bila že čisto spuščena, le maternični vrat je bil še trd in ga je babica pridno masirala (precej na trdo, bi rekla; spet samo zato, ker sem imela EA - če je ne bi imela, mi tega ne bi mogla delati zaradi bolečin). Sledilo je še zadnje fotografiranje pred porodom (na fotkah sem nasmejana in spočita) in potem akcija: v 5ih minutah smo rodili. Ko sem bila še na boku, sem sicer popadke dobro čutila (kot nek močan pritistk nekje zadaj), na hrbtu z nogami v stremenih pa malo slabše, tako da smo spremljali CTG, pa babica je tipala otrdelost trebuha... Ko je prišel popadek, sem pridno po navodilih pritiskala in zelo hitro je bila mala zunaj, jaz pa (presenetljivo) nič strgana, rezana in šivana. Epiduralna je v urici ali dveh toliko popustila, da sem lahko hodila, čeprav še vedno previdno. Kasneje nisem imela nobenih bolečin, seveda pa je bilo telo vseeno nekoliko utrujeno. In razboleno tam spodaj - logično :) Če bi me 5 min po porodu vprašali, če grem še enkrat rodit, bi šla takoj. In tudi naslednjič - upam, da čimprej, bo moja izbira definitivno EA na Jesenicah (če ne bodo prepovedali porodnicam od drugje hodit k njim - zaradi dobrega glasu imajo vedno več dela, porodne postelje pa samo 3 ;). Tisti dan so bili 4 porodi, od tega 3 z EA. Vse porodnice zadovoljne, nobena glavobolov :) Anesteziologi tukaj očino znajo.
|