Rdeči pirhi-teran? (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Volga -> Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:28:05)

Kako narediti? Imam pol flaše terana, nekje pol litra ali manj. kako narediti iz tega rdeča jajca? A se jih najprej skuha, potem vre v teranu, ali se kar kuha v teranu? A ga je treba kaj z vodo razredčiti? prosim za nasvete.




Anči2 -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:34:54)

Koliko jaz vem, moreš jajca v teranu kuhati in potem tudi v njem ohladiti.
na 1dl pa mislim da je eno jajce.




Anonimen -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:35:02)

 
 
Rožnati/lila/roza pirhi:
- z vložene rdeče pese odlijemo tekončino,jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajaca.Lahko pa vzamemo pol kilski paket zamrznejnih malin,jih odmrznemo,prilijemo malo vode,zmiksamo,precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca.
- trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
- jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode);

Rdeči pirhi:

- za rdeče teran
- jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa;

Skoraj črni pirhi:
- jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
- jajca kuhamo v pravem čaju;

Oranžni/pomarančni pirhi:

- v vroči vodiraztopimo nakaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca.
- jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike;

Rumeni pirhi:

- v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli,nato precedimo in v zavretku skuhamo jajca.
- za rumena pa žafranika ali kurkuma.
- v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov;

Zeleni pirhi:

- v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrad(na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideeset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo.
- jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju;

Rjavi pirhi:

- rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule.
- v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule
- vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
- jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave.


Vijolčni pirhi:
- za vijolčna jajca je dobro rdeče zelje
- v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
- jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza

Sivi pirhi:
-
jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode




Volga -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:39:07)

Ja, hvala, Anja PH, saj to imam tudi sama, samo za rdeče pirhe piše samo: teran. Ampak kako?




špelin@ -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:43:02)

Barvanje pirhov v vinu: Jajca položimo v hladen teran ali refošk. Kuhamo približno 15 minut in pustimo namakati čez noč. Zjutraj vzamem pirhe ven in jih posušimo na zraku. Na pirhih se bo pojavil vinski kamen v obliki bleščic, ki bo še polepšal pirh.

KLIK





Anonimen -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:43:37)

En deci ga najprej spij, ostalo zlij v lonec in dodaj 3 deci vode [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Če bi rada bolj intenzivno barvo potem daš najbrž manj vode. Jaz bom kar vse vrgla v olupke rdeče čebule pa nobenga kisa in nič. S teranom bi naredila enako [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 




Anonimen -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 10:45:30)

IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Barvanje pirhov v vinu: Jajca položimo v hladen teran ali refošk. Kuhamo približno 15 minut in pustimo namakati čez noč. Zjutraj vzamem pirhe ven in jih posušimo na zraku. Na pirhih se bo pojavil vinski kamen v obliki bleščic, ki bo še polepšal pirh.

KLIK




Ti tole se pa dobr sliš - vinski kamen, bleščice. Ampak je treba pol zvečer delat ne, če se namaka čez noč.




Volga -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 11:00:54)

IZVIRNO SPOROČILO: AnjaPH

IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Barvanje pirhov v vinu: Jajca položimo v hladen teran ali refošk. Kuhamo približno 15 minut in pustimo namakati čez noč. Zjutraj vzamem pirhe ven in jih posušimo na zraku. Na pirhih se bo pojavil vinski kamen v obliki bleščic, ki bo še polepšal pirh.

KLIK




Ti tole se pa dobr sliš - vinski kamen, bleščice. Ampak je treba pol zvečer delat ne, če se namaka čez noč.


ja, tole bom jaz danes naredila. Me prav zanima, kako bo izpadlo.

hvala, Špelina.




Mikica -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 11:05:16)

IZVIRNO SPOROČILO: špelin@

Barvanje pirhov v vinu: Jajca položimo v hladen teran ali refošk. Kuhamo približno 15 minut in pustimo namakati čez noč. Zjutraj vzamem pirhe ven in jih posušimo na zraku. Na pirhih se bo pojavil vinski kamen v obliki bleščic, ki bo še polepšal pirh.

KLIK




Točno tako sem delala lansko leto, ampak barva ni bila rdeča bolj taka sivo-rdeča. Bleščice so pa res polepšale jajčka.




kalbo -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 11:11:07)

Meni so se lani v teranu stopile lupine in so jajca zgledala prav grdo. Očitno sem naredil nekaj narobe.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





TomTaylor -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 11:21:48)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Meni so se lani v teranu stopile lupine in so jajca zgledala prav grdo. Očitno sem naredil nekaj narobe.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] tuki pa moram vprašat ktera jajca si ti v resnici barval? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




TomTaylor -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 11:30:52)

no, pa moja izkušnja barvanja v teranu, preizkušeno prejšnji vikend. 4 jajca (od tega 2 popolnoma beli jajci in 2 navadni kokošji, rjavi)  in cca 4-5 dcl terana.

jajca sem dala v teran,  in nato čisto počasi (na malem ognju in najmanjšem obročku) grela  do vretja. Po 10 minutah lahnega vrenja (ko naj bi bilo že vsako jajce kuhano) sem jih prečekirala in so bili prav grde barve - ne tič ne miš. Pol sem jih pa pustila še naprej lahno vreti cca. 20-30 minut in so ratala čudovita. Očitno je alkohol in odvečna voda izparela ven iz terana in je teran postal gost zaradi česar so jajca prišla ven v temno slivovi barvi, skoraj črni. Na pogled kot bi bila iz žameta, pod svetlobo pa kot posuta z bleščicami (vinski kamen). Aja, jajca sem z žlico vzela iz tekočine jih položila na paprinat servet in jih tam pustila ohladiti. Kristalčki se niso luščili niti se ni stopila lupina (kakor je omenil Kalbo...ne vem niti po kakšni logiki naj bi se[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ). Pa mogoče še omembe vredno: lepše sta prišla do izraza navadna kokošja jajčka (tista ta obična,rjava) kot pa bela. Bela sta bila v primerjavi s prvima dvema  videti prav grda (kristalčki niti barva se niso enakomerno prijeli - ne vem zakaj, mogoče so bila jajca mastna ali kaj..ne vem).

No, pol smo jih pojedli zraven regrata - niso imeli nikakršnega okusa po vinu oz. alkoholu (ker alkohol itak po že nekajminutnem vrenju izhlapi), niti beljak ni bil nič obarvan.




TomTaylor -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 11:33:30)

upam, da bo prilepilo sliko (splet), ravno takšna so ratala tudi moja (obična kokošja), škoda le, da se na tej sliki ne vidi, kako lepo se svetijo tisti kristalčki,: [image]http://lh4.ggpht.com/_qb7uEkJAJhE/R-U2-8HPjUI/AAAAAAAAAXM/2yALe_pCXTk/s640/pirhi%202008%20002.jpg[/image]




kalbo -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 12:04:31)

Zakaj bi se lupina stopila? zato, ker je iz apnenca, apnenec pa kislina topi.

Drugač sem pa barval svoja iz hladilnika[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




TomTaylor -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 12:10:21)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Zakaj bi se lupina stopila? zato, ker je iz apnenca, apnenec pa kislina topi.

Drugač sem pa barval svoja iz hladilnika[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


kakšna kislina?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




TomTaylor -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 12:12:34)

ja no, ok, vino res vsebuje določene kisline, ampak če je v tvojem primeru stopilo apnenčaso lupino jajca, si predstavljaš kaj bi šele storilo s tvojim črevesjem, če bi npr. zvečer spil pol litra terana?




blazka -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 12:12:46)

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Zakaj bi se lupina stopila? zato, ker je iz apnenca, apnenec pa kislina topi.

Drugač sem pa barval svoja iz hladilnika[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Tole si pa mal nerodno povedal... To bo smeha. Kalbo ima pa jajca v hladilniku [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 12:13:15)

IZVIRNO SPOROČILO: TomTaylor

IZVIRNO SPOROČILO: kalbo

Zakaj bi se lupina stopila? zato, ker je iz apnenca, apnenec pa kislina topi.

Drugač sem pa barval svoja iz hladilnika[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


kakšna kislina?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]



Ja iz Kalbotovih jajc. Kva ti spet ni jasno?




Blueberry -> RE: Rdeči pirhi-teran? (10.4.2009 13:08:48)

Jaz sem jih danes barvala s kavo.. Pa bi bilo boljše da bi kar takšne kot so jajce pustila, ker pobarvale se skoraj nič niso.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.4.2009 13:19:29)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Stran: [1]