zopet preživnina (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

reckova -> zopet preživnina (9.4.2009 8:58:32)

Zanima me kakšen je postopek pri sporazumnem določanju preživnine? Je potrebno na sodišče nesti kako vlogo? In kako dolgo traja, da sodišče razpiše narok? Ali je potrebno že prej vključit CSD ali je dovolj "sodba" sodišča? Ali je pri sporazumni preživnini možno, da se starša že prej dogovorita o višini preživnine, sodišče pa upošteva njun dogovor? Predvsem me zanimajo tisti, ki so to urejali v Mb-ju. Hvala za odgovore.

Lp

benika -> RE: zopet preživnina (9.4.2009 9:11:47)

Jaz tega nisem urejala v MB ampak sej je povsod isto.

Greš na sodišče in oddaš vlogo (prošnjo) za določitev preživnine. To napišeš doma in če sta se z dragim sporazumela o višini preživnine, potem ta znesek napišeš v to vlogo. Na sodišču plačaš koleke in čakaš. Jaz sem obakrat čakala nekje mesec do dva.

In CSD nima nič pri tem. Edino če se ti gre še za doklade moraš potem potrdilo iz sodišča (da je vloga res oddana) odnest na CSD, da ti dajo doklade (govorim v primeru, če imaš doma novorojenca).

princeska29 -> RE: zopet preživnina (10.4.2009 12:10:52)

glede dokladov pa je tako da jih ne dobiš tako dolgo dokler sklep iz sodišča ni poslan na socialno!!potem pa dobiš vse za nazaj!!!sem urejala preživnino na ptuju pred 2 mesecema in ti nobeno potrdilo ne pomaga!no saj meni ni

benika -> RE: zopet preživnina (10.4.2009 12:30:30)

Potrdilo moraš odnesti na CSD zato, da imajo oni dokaz, da je urejanje preživnine v teku. Če to potrdilo oddaš v 3 mesecih po rojstvu otroka, potem doklade dobiš povrnjene za nazaj. Če tega potrdila ne dostaviš, tudi dokladov ne dobiš, dokler na sodišču ni rešeno.

angel_rebelde -> RE: zopet preživnina (10.4.2009 12:34:03)

Pri meni je tako, da vloga za otroški dodatek "čaka" na socialnem že od julija. In dobim vse za nazaj, vsaj tako pravijo.

Sem pa danes dobila pošto, vabilo na narok v nepravdnem postopku. Benika, mogoče veš, kaj je to? Ali ni nič slabega?

Da še tebi reckova odgovorim.
Z bivšim sva šla naprej v MB, da bi uredila to. Kljub temu, da sva govorila, da rabiva vlogo za sporazumno preživnino, sva dobila vlogo za izvršbo. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pa sva šla na Ptuj, oddala vlogo, sedaj dobila pismo, v manj kot 2 tednih. Glede preživnine mislim, da če se vidva tako zmenita, da ne rečejo nič. Nevem.

benika -> RE: zopet preživnina (10.4.2009 12:53:09)

Sem pa danes dobila pošto, vabilo na narok v nepravdnem postopku. Benika, mogoče veš, kaj je to? Ali ni nič slabega?

To je najbrž vabilo na dogovor o preživnini. Nič slabega ni. In upam da čimprej tole zrihtaš in glej, da ne pristaneš na manj kot 100€ preživnine!

tweed -> RE: zopet preživnina (10.4.2009 22:04:32)

IZVIRNO SPOROČILO: angel_rebelde

Zakon o nepravdnem postopku:
3. člen
V nepravdnem postopku se udeleženci lahko poravnajo, razen če ne morejo razpolagati s svojimi pravicami oziroma če narava obravnavanega razmerja poravnavo izključuje.

Tako da to sigurno pomeni samo dogovor o preživnini. Si lahko pomirjena...

Stran: [1]