RE: V čem je fora? (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 8:22:58)

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko

Tudi jaz mislim, da so tile 3D/4D uz-ji bolj kot ne spet neka tržna niša, da se mamice lahko vse vzičene naslajajo nad svojimi sončki že v trebuhu. Ker druge koristi res ne vidim v tem, da gre ena 22-letnica, pri kateri je bil na NS dan riziko 1:100 000, pa po možnosti je šla še na dvojni- ali trojni hormonski test, preverjati podobo svojega otročka.

Je pa prvenstveno 3D uz namenjen res bolj natančnemu pregledu ploda, torej na tem uz se res vidijo vse morebitne telesne anomalije in nepravilnosti organov. Ampak bom citirala Pušenjaka: tistega, česar ne iščeš, ne najdeš; torej plod ima vseeno lahko kakšno napako, na katero gin pri pregledu ni pozoren, in se otrok pač potem s to napako rodi.
In še ... če bi bil 3D uz res tako super truper, bi bile matere, pri katerih je potrjena možnost, da je z otrokom kaj narobe, avtomatične poslane na to preiskavo, pa temu ni tako. Poslane so na navaden uz, vsaj jaz sem bila. Sicer mi je gin rekla, ko sem ji omenila, da razmišljam o 3D uz, da bi bilo to fino, niti pod razno pa mi ni dala napotnice, torej bi mogla iti samoplačniško. No, na koncu itak nisem šla, ker so mi bili vsi ti uz-ji  zelo veliko breme, tako da sem jih na koncu že odklanjala.

Kar se pa AC tiče, je pa v primeru, da je pri plodu ugotovljena kromosomska napaka, možno prekiniti nosečnost do konca[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ; seveda s soglasjem komisije.

Bi pa za konec še napisala, da po eni strani je super, da imamo danes nosečnice toliko možnosti preiskav itd., a po drugi strani, že če samo beremo malo forume, vsi ti pregledi največkrat povzročajo samo paniko in nič drugega. Naše mame pol tega niso imele na razpolago, pa so bile stokrat manj histerične, kot sodobne nosečnice.
Kruha in iger.




Se strinjam.

Tehnika napreduje zaradi lenobe, radovednosti, ustvarjalnosti človeka. Vsak napredek je dobrodošel. A pozabljamo na negativne posledice. Ko nekaj izumijo in dajo ven na tržišče, šele kasneje ugotavljajo posledice tega razvoja.
Poglejte npr. izum avtomobila. Kako priročno sredstvo! Posledice pa: nesreče, onesnaževanje, debelost, ....

Tudi UZji. Uau, vidim svojega še nerojenega otroka. Kaj pa posledice? Kako se izvaja UZ? Z zvokom, ki se odbija od predmetov, zadevajo nosečnice in otročka. Pozna kdo posledice uporabe UZja? Pa tu noben ne dela nobene panike. Boljše je naredit paniko, če mama poje dve domači jagodi.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Cilj opravičuje sredstva? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Jaz vedno pravim, da sta zmernost in potrpljenje še vedno najboljša izbira. Ampak, dobro, jaz sem itak čudna. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




skuštrana -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 8:33:59)

Tudi UZji. Uau, vidim svojega še nerojenega otroka. Kaj pa posledice? Kako se izvaja UZ? Z zvokom, ki se odbija od predmetov, zadevajo nosečnice in otročka. Pozna kdo posledice uporabe UZja? Pa tu noben ne dela nobene panike. Boljše je naredit paniko, če mama poje dve domači jagodi.user posted image


Posledice UZ žal še niso raziskane, ker se raznorazni UZ uporabljajo šele zadnja leta, prej pa jih pač ni bilo..In te posledice bodo znane čez recimo kakšnih 20, 30 let. Tako to ponavadi gre.

Mene osebno razni 3D in 4D ultrazvoki ne ganejo.



Moja g naredi UZ na vsakem pregeldu, v prvi nosečnosti, ko sem bila čisto paf od sreče in vzhičenosti, pa malo neinformirana mi je bilo to oh in sploh, v drugi sem bila zelo skeptična in sem se teh uz že kar izogibala, sedaj v tretje se jih pa sploh izogibam...In sem ravno v fazi razmišljanja kako naj se rešim tistih CTG v zadnjih tednih nosečnosti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Ampak jaz sem tudi čudna, ni kaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 12:22:17)

dober ginekolog oz. zdravnik bo z navadnim uz-jem videl čisto vse. tko da ja, to je bolj za mamice[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] jst sem šla na 3D, iz firbca, kako se vidi, ne zato, da bi se vidlo če je kej narobe. nisem pa recimo šla na nuhalno, ker to se mi pa zdi nesmiselno. oz. je smiselna samo v primeru, če ob tveganju nisi pripravljen otroka obdržat.




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 17:29:07)

IZVIRNO SPOROČILO: mika

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

No, jaz imam bolj obcutek, da je to modna muha, namenjena gledanju otroka in tesitvi radovednosti....in se cesa...to me zanima.
Ker se obicajno dela po 18. tednu, vsaj tako pise. Kaj sploh se lahko naredis takrat, ce odkrijes nepravilnosti?


Men se noben napredek v medicini ne zdi modna muha


In kaksne so koristi od tega?
Koliko nepravilnosti se je odkrilo? Koliko se jih je zaradi njega odkrilo pravocasno? Koliko je bilo zato porodov prve stopnje pripravljenosti? Koliko otrok je zato danes bolj zdravih in koliko mam bolj srecnih, ker so lahko splavile otroka s prirojeno napako?




Ribica ** -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 17:36:51)

Meni se pa zdi vse to ok in zakaj ne bi imeli te moznosti, ce pa obstaja. In HB za vse AC, NS, THT in ostale preiskave. Jaz vem, da bi se v primeru resnih anomalij pri otroku odlocila za splav, ker otrok z vsem tem najbrz nima v zivljenju ravno z rozicami postlano oz. je to mucenje za vse. In ob vsaki taki temi pomislim na malo Ajso od Luse in kaj vse so morali oni prestati. In sem enakega mnenja kot Lusa. Veliko lazje prebolis izgubo otroka v 20. tednu, kot pa pri njegovem enem letu, a ne?




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 17:40:55)

IZVIRNO SPOROČILO: Ribica RR

Jaz vem, da bi se v primeru resnih anomalij pri otroku odlocila za splav, ker otrok z vsem tem najbrz nima v zivljenju ravno z rozicami postlano oz. je to mucenje za vse. In

Veliko lazje prebolis izgubo otroka v 20. tednu, kot pa pri njegovem enem letu, a ne?


Ne vem, verjetno odvisno od posameznika.
Si pa prva, ki je direkt rekla, da bi sla delat splav.




Kerensa* -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 17:43:44)

Na enem od nosečniških forumov je bila nekje že debata o tem, ali bi obdržali otroka v takem primeru. Vsem izjavam a la "če je tako usojeno" in "kljub vsemu je moj" je prevladalo mnenje, da otroka ne bi obdržale.

In tudi jaz ga ne bi. Se (začuda) strinjam z Ribico.




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:10:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Na enem od nosečniških forumov je bila nekje že debata o tem, ali bi obdržali otroka v takem primeru. Vsem izjavam a la "če je tako usojeno" in "kljub vsemu je moj" je prevladalo mnenje, da otroka ne bi obdržale.



Bi me zanimalo se dejstvo, koliko jih naredi splav, ko jim povedo za moznost napake.
Ker eno je teorija in prepricanje, da bi, drugo situacija, ko si na tem in hormoni, ki so takrat prisotni.

Ampak verjetno prevec intimno vprasanje za konkreten odgovor.




Kerensa* -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:12:38)

Jaz vem, da ob omembi možnosti ne bi naredila splava. Preverila bi na vse možne načine in če bi se izkazalo, da "napaka" res obstaja, bi naredila splav.




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:15:03)

Preverila bi na vse možne načine in če bi se izkazalo, da "napaka" res obstaja, bi naredila splav.


Kaj ce bi bil pa samo sum na napako?
A to je 100% zanesljivo, 3D in 4D....?




Kerensa* -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:17:09)

Odvisno, o kako velikem sumu bi bilo govora. Če bi bilo več, kakor 50% možnosti, da "napaka" je, bi naredila splav. Možno, da tudi pri manj %-ih, če bi bilo govora o res zelo resni "napaki". Ne bi pa hotela vedeti (po splavu), ali je napaka zares bila.




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:20:49)

vsaka reče, da bi šla delat splav, ko še nima svojih otrok...že ob sumu, ker je lažje prebolet 20t kot eno leto starga otroka itd. tud jst sem tko mislila. pa da je bolj splavit zdravga otroka in ne vedet za to, pač v prepričanju da je neki narobe, kot pa siromaka na svet spravit. no, tko sem mislila, dokler nisem zanosla, pa dokler nisem mela svojih otrok. zdej pa mislim drgač[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. in dokler nisem rodila, se mi tud ni zdela neka huda reč, prekinitev nosečnosti po 20. tednu. zdej mi je pa tahuj groza, ker si ne predstavljam, da grem v porodno z zavestjo, da bom šla sama ven...




Kerensa* -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:21:39)

IZVIRNO SPOROČILO: ulla80
vsaka reče, da bi šla delat splav, ko še nima svojih otrok

Jaz imam dva otroka.




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:25:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

IZVIRNO SPOROČILO: ulla80
vsaka reče, da bi šla delat splav, ko še nima svojih otrok

Jaz imam dva otroka.


sej sem hotla navest, da ne mislim tebe tukaj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pa sem bla ziher da si boš zrajtala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

jst ne vem kaj bi....če bi blo neki ful narobe, bi verjetno res šla delat splav[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] samo tisto ful narobe bi se vidlo že na navadnem uz-ju, na rutinskem pregledu....pa z ful narobe je navadno problem sploh donosit....nisem se pa hotla izpostavljat tam maloprocentnim sumom in dilem, ki nastajajo ob tem...pač glede na to, da po nobenem kriteriju ne padem v rizično skupino...zato nisem šla na ns nobenkrat.




Pika Zoja -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:27:51)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Raznih 3D in 4D ultrazvokov?


Če je z otrokom vse OK, raje ta denar namenim za UZ delan po 32t starosti, ker ga načeloma ne delajo več. Pa še mi ostane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Kerensa* -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 18:28:26)

IZVIRNO SPOROČILO: ulla80
zato nisem šla na ns nobenkrat.

Jaz prvič, pred 12-imi leti, nisem šla, ker nisem vedela za to (a je bilo v SLO takrat to sploh na voljo?). V 2. nosečnosti pa sem šla. Ker je bilo vse OK, na druge preiskave nisem šla. No, pa na 3D UZ tudi ne (4D je prišel v SLO cca. leto po tem, ko sem rodila - vsaj tak, samoplačniški, za malo manj kakor komercialne namene).




nejcko -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 21:23:20)

Malo ste pomešale jabolka in hruške.
Prvič, 3D/4D UZ redko kdaj odkrije kakšno res življenjsko pomembno napako, kajti le-te se odkrivajo na morfologiji oz. že prej na NS in to z navadnim UZ, tako da ti D-ultrazvoki v bistvu lahko ponudijo le boljši pogled nad že sicer znano nepravilnost.
Drugič, edino AC da 100% resnične podatke o morebitni kromosomski napaki ploda, nobena NS, DHT in THT etc. tega ne more dati, še manj razni D-UZ-ji. Le-ti lahko dajo bolj jasen pogled (npr. jasno se vidi obraz npr. downovčka), ter druge fizične anomalije, kot so volčje žrelo, zajčja ustnica itd., ker pa vsaka kromosomska napaka nujno ne "pušča" fizičnih posledic, ti torej noben uz tega sveta ne more zagotoviti zdravega in popolnega otroka.
In zdaj vas vprašam - bi šle delati splav potem, ko bi vam v 18., 19. tednu ali celo kasneje 3D UZ pokazal, da ima vaš otrok zajčjo ustnico? Bi šle delati splav, če bi vam pokazal, da ima npr. eno roko deformirano ali je celo brez nje?
Kajti prav na taka vprašanja dajejo ti novodobni  UZ odgovore, slikce in filmčke.

In ja, tako enostavno je reči, bom pa splavila ...




Anonimen -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 21:33:52)

IZVIRNO SPOROČILO: nejcko


In zdaj vas vprašam - bi šle delati splav potem, ko bi vam v 18., 19. tednu ali celo kasneje 3D UZ pokazal, da ima vaš otrok zajčjo ustnico? Bi šle delati splav, če bi vam pokazal, da ima npr. eno roko deformirano ali je celo brez nje?
Kajti prav na taka vprašanja dajejo ti novodobni  UZ odgovore, slikce in filmčke.


Bi me zanimali odgovori..ceprav jih verjetno ne bo.




Ribica ** -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 23:16:10)

Za to, kar si ti nastela nejcko, ne bi delala splava. Za hude kromosomske napake ali pa take anomalije, zaradi katerih bi bilo ogrozeno otrokovo prezivetje, pa bi. Ne bi zelela iz dneva v dan trepetat, ce bo otrok ostal ziv in na koliko operacij bo se moral it, da bo morda prezivel itd.

Verjamem, da je hudo, niti ne zelim tega preizkusit, ampak odklanjat tovrstne preiskave (ne 3d, 4d) se mi zdi pa tudi malo neodgovorno. Ampak vsak po svoje .. nazori in verovanja so pac razlicna.




Marogica -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 23:34:42)

IZVIRNO SPOROČILO: BAMBINA_

Je pa tako, da se lahko na teh UZ-jih vidi kakšna in kako huda anomalija je.


To vidiš tudi na normalnem UZ oz. ginekolog prepozna to, glede na mere in vse ostalo prav tako vse anomalije, ki so možne videti. Vse ostalo(Downom sindrom, Edwardov sindrom....) pa noben UZ ne prepozna, temveč samo AC. Pa smo tu, ko ni muh[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Tudi meni osebno so vsi ti pretirani pregledi s UZ  vseh dimenzij enostavno modna muha in "naslajajnje" bodočih staršev nad otrokom. In tudi meni je bilo rečeno, da prepogosti UZ lahko škodujejo otroku.

In tiste mamice, ki imajo tako ali tako namen roditi otroka, kljub slabim rezultatom UZ-ja ali AC, je to še toliko bolj nesmisleno, da se dela prepogosto ali pa sploh (AC na primer).




rija -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 23:37:11)

jaz pa bi samo rekla, da tudi AC ni 100 %.....žal....so bili tudi rezultati iz AC negativni, pa se je rodil dawnovček[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]....mislim, da je ena taka mamica tudi na RR....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

je pa mislim da vprašanje splaviti ali ne v primeru, da so rezultati ac slabi eno izmed najtežjih vprašanj v življenju človeka....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] in na to vpašanje ni gotovega odgovora, dokler tja ne prispeš.

sama se šla na Ac in sem rekla, da če bo kaj narobe, bom splavila....ampak... ali bi res[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Marogica -> RE: V čem je fora? (8.4.2009 23:38:05)

IZVIRNO SPOROČILO: Ribica RR

Za to, kar si ti nastela nejcko, ne bi delala splava. Za hude kromosomske napake ali pa take anomalije, zaradi katerih bi bilo ogrozeno otrokovo prezivetje, pa bi. Ne bi zelela iz dneva v dan trepetat, ce bo otrok ostal ziv in na koliko operacij bo se moral it, da bo morda prezivel itd.



Tako nekako razmišljam tudi jaz. In ne samo, da bi bilo ogroženo otrokovo preživetje....mnogokrat v takšnih situacijah tudi družina ne "preživi". In družina so vsaj dva, včasih že celo trije(če je otrok zraven). Torej tri:ena? Mogoče se sšliši vse skupaj malo matematično....ja....




nejcko -> RE: V čem je fora? (9.4.2009 0:26:08)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: Ribica RR

Za to, kar si ti nastela nejcko, ne bi delala splava. Za hude kromosomske napake ali pa take anomalije, zaradi katerih bi bilo ogrozeno otrokovo prezivetje, pa bi. Ne bi zelela iz dneva v dan trepetat, ce bo otrok ostal ziv in na koliko operacij bo se moral it, da bo morda prezivel itd.



Tako nekako razmišljam tudi jaz. In ne samo, da bi bilo ogroženo otrokovo preživetje....mnogokrat v takšnih situacijah tudi družina ne "preživi". In družina so vsaj dva, včasih že celo trije(če je otrok zraven). Torej tri:ena? Mogoče se sšliši vse skupaj malo matematično....ja....


Saj zato pa sem napisala, da (nekatere) mešate/-jo jabolka in hruške. Ker Mič je v prvem postu spraševala izključno o smiselnosti 3D in podobnih UZ-jev. In globljega smisla, razen skoraj "v živo" videti otroka v trebuhu, pri teh Uz-jih ni.

Se pa absolutno strinjam in priznam, da bi šla tudi sama splavit, v kolikor bi obstajala velika možnost, da bo otrok umsko ali telesno tako prizadet, da bi bil nezmožen samostojnega življenja. Vendar ti na to da lahko odgovor le AC, pa še ta ne vedno in v vseh primerih. Ker tale genetika je tako za.je.ba.na reč, da ti razen znanih sindromov težko kdorkoli 100% zagotovi, kaj in kako bo. In to niso lahke odločitve. Tukaj so lahko taki sodobni UZ pregledi nekomu v veliko pomoč ali pa tudi ne. Na koncu človek ostane sam s svojo odločitvijo in svojo vestjo.




Kerensa* -> RE: V čem je fora? (9.4.2009 3:29:32)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: Ribica RR
Za to, kar si ti nastela nejcko, ne bi delala splava. Za hude kromosomske napake ali pa take anomalije, zaradi katerih bi bilo ogrozeno otrokovo prezivetje, pa bi. Ne bi zelela iz dneva v dan trepetat, ce bo otrok ostal ziv in na koliko operacij bo se moral it, da bo morda prezivel itd.

Tako nekako razmišljam tudi jaz.

Ja, jaz tudi.




mika -> RE: V čem je fora? (9.4.2009 7:45:00)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

IZVIRNO SPOROČILO: mika

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

No, jaz imam bolj obcutek, da je to modna muha, namenjena gledanju otroka in tesitvi radovednosti....in se cesa...to me zanima.
Ker se obicajno dela po 18. tednu, vsaj tako pise. Kaj sploh se lahko naredis takrat, ce odkrijes nepravilnosti?


Men se noben napredek v medicini ne zdi modna muha


In kaksne so koristi od tega?
Koliko nepravilnosti se je odkrilo? Koliko se jih je zaradi njega odkrilo pravocasno? Koliko je bilo zato porodov prve stopnje pripravljenosti? Koliko otrok je zato danes bolj zdravih in koliko mam bolj srecnih, ker so lahko splavile otroka s prirojeno napako?


Ogromno, žal. Ampak nobena mama zato ni bila srečna, imele so pa možnost se odločit ali bodo obdržale otroka ali ne.
Tukaj na RR sem prebrala zgodbe mam, ki so šle na prekinitev nosečnosti, zaradi hudih prirojenih napak. Šokirana sem bila koliko se jih je oglasilo in povedalo grozljivo zgodbo, kako poteka takšna prekinitev. Koliko pa je takšnih, ki so dale to skoz, pa ne sodelujejo na tem forumu[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].
Vemo pa vsi, vsaj tisti ki se o tem informiramo, da ti pregledi ne omogočajo zdravljenja otroka, ampak samo pokažejo, če je  zdrav




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>