KatjaD -> RE: samojed in klopi (7.4.2009 17:58:56)
|
Buča - saj nihče ne trdi, da psa nimata rada, samo žal to psu ni dovolj, rabi tudi še veliko drugih stvari - predvsem dosledno vzgojo, da ve kje mu je v družini mesto. Brez tega so psi zmedeni, ker pač niso nikoli bili navajeni živeti v "kaosu" in to ni v njihovi naravi - so pač krdelne živali, ki živijo v strogi hierarhiji in to pričakujejo tudi od nas. In ne, nisem se želela ne kregati, ne obsojati, napisati sem hotela samo dejstva - glede na poste, ki si jih objavila. Me pač še vedno moti, da ljudje ponavadi razmišljamo v napačni smeri (po mojem mnenju je tudi to tak primer), ko bi se morali soočati z nekim problemom - v tem primeru pač dolgodlakim psom s klopi, drugje pa pač s čem drugim. Ampak na koncu vsi najprej pomislijo, da je za vse kriv pes - žal pa ni tako, pes je pri vseh zgodbah vedno najmanj ali celo nič kriv, posledice pa nosi na koncu prav on/ona. V končni fazi je pa res odločitev tvoje sestre in njenega moža kaj bosta s psico naredila. V vsakem primeru bosta morala nekaj ukreniti, ker takole očitno ne bodo več funkcionirali.ž A ja, pa še za intermezzo - če sem prav razumela, je psička včasih lahko spala na postelji - verjetno zdaj, ko imata otroka ne sme več. Lahko gre na kavč, potem pa se bojite, da bodo tam lezli klopi,... Tudi njej je čudno, če so se "pravila" zanjo kar naenkrat spremenila, pa še razume ne, zakaj so se v bistvu sploh spreminjala. Dolgoročno bi lahko to povezala predvsem z prihodom otroka. Razmislite, kako bi se počutili sami, če bi vas kar naenkrat nekdo vrgel iz vaše postelje nekam na tla, pa vam nič ne bi ob tem razložil, ali pa vas brez predhodne najave (v pasjem primeru navajanja) preselil v skedenj na slamo... Pa še glede navajanja na boks oziroma pesjak: Navajanje mora potekati postopoma - to pomeni, da je najprej tam z vami (oziroma sestro) in se tam igra, dobi tam hrano,... in tako kakšnih par dni. Potem ji da v pesjak obrok in pesjak zapre. Odpre ga takoj, ko psica poje, potem pa vsak dan pusti psico malo dalj časa zaprto, ob različnih situacijah. V končni fazi (ki pa lahko traja tudi več mesecev) bo psica pogruntala, da je pesjak njeno "zatočišče", kjer se počuti super in ne bo tulila v prazno. A ja, pa še to - nikoli, ampak res nikoli je ne smeta potem spustiti ven ravno takrat, ko najbolj tuli - s tem je s tuljenjem dosegla svoje. Ko utihne - pa tudi če samo za pol minute, pa jo spustita z balkona notri ali iz pesjaka. Pa še to v razmislek - psica tuli in laja na balkonu zato, ker ni zaposlena, isto velja za pesjak, pse, ki so cele dneve na parcelah in tulijo ob ograjah. Če jo zaposlita bo hitro vsaj nekaj časa mir - naj ima čim več zanimivih igračk - žoge v katerih je hrana, ki si jo mora izboriti, zaprte škatle, ki ih mora odpreti, če hoče priti do vsebine,ipd. Se opravičujem za dolgoveznost... LP
|
|
|
|